«Έλαμψε» η Πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα

0
12

Τιμήθηκε ο Πρέσβης Κυριάκος Κενεβέζος για την προσφορά του στον Ελληνικό Πολιτισμό

Μια λαμπρή ημέρα ήταν η Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023 για την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, αφού σε μια -εντυπωσιακή σε μέγεθος και επισημότητα- εκδήλωση, τιμήθηκε ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα και Πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος κ. Κυριάκος Κενεβέζος , για τις πρωτοβουλίες του σε διακρατικό επίπεδο σε θέματα Ψηφιοποίησης του Ελλαδικού και Κυπριακού Πολιτισμού και της εμβάθυνσης της συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου σε θέματα Πολιτισμού και Επιστημών.

Επίσημοι προσκεκλημένοι ήταν η Α.Ε. τ. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος και ο Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης , , ενώ παρέστησαν δεκάδες εκπρόσωποι του Διπλωματικού Σώματος από Ελλάδα και Κύπρο και εκπρόσωποι πανεπιστημίων, της πανεπιστημιακής κοινότητας και της Κοινωνίας των Πολιτών (πρόεδροι Φορέων, μουσείων, βιβλιοθηκών , δημόσιοι λειτουργοί κ.ά.)

Η σημαντική αυτή εκδήλωση , προς τιμήν του Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα, διοργανώθηκε με πρωτοβουλία των Φορέων υλοποίησης των Πανελλήνιων Συνεδρίων Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής / Εργαστήριο Μη-καταστροφικών τεχνικών και μεθοδολογιών διάγνωσης της Σχολής Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου/Έδρα UNESCO και Έδρα EU-ERA και το Δίκτυο «Περραιβία» -Δευτεροβάθμιος Οργανισμός Πολιτισμού και Επιστημών.

Τους καλεσμένους υποδέχτηκε εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής των Συνεδρίων, ο Πρόεδρος του Δικτύου «Περραιβία», οικονομολόγος Κώστας Σκριάπας, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρύτανης του Τεχνολογικού Παν/μιου κ. Παναγιώτης Ζαφείρης , ο Αντιπρύτανης κ. Θεόδωρος Ξάνθος του Παν/μιου Δυτ. Αττικής εκ μέρους του Πρύτανη κ. Παναγιώτη Καλδή, τα Μέλη της Επιτροπής Μαρίνος Ιωαννίδης/Διευθυντής Έδρας Unesco και Έδρας EU-ERA του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου για την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά, ο Θεόδωρος Γκανέτσος , Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτ. Αττικής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μη Καταστροφικών Τεχνικών, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο τ. Αναπλ. Καθηγητής ΠΑΔΑ Ηλίας Νομπιλάκης.

Οι ι παραπάνω Φορείς πήραν αυτή την ευγενική όσο και εξαιρετική πρωτοβουλία τιμής , σεβασμού και επιβράβευσης, θεωρώντας ότι αποτελεί υποχρέωση της επιστημονικής κοινότητας και της Κοινωνίας των Πολιτών, να τιμούν ανθρώπους που, από τη θεσμική τους θέση, συμβάλλουν τα μέγιστα στην πρόοδο της κοινωνίας και της Επιστήμης, αλλά και στην αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα.

Σημαντικοί ομιλητές στην Πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα

Ομιλητές στη σημαντική αυτή εκδήλωση, που δείχνει το εξαιρετικό επίπεδο και το βάθος της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, ήταν η Α.Ε. τ. Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος με θέμα: «Ο Ελληνικός Πολιτισμός και η συμβολή του στη διαμόρφωση του παγκόσμιου Πολιτισμού» και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης με θέμα : «Πολιτισμός και Πολιτιστική Διπλωματία», οι οποίοι και κέρδισαν το χειροκρότημα όλων στην Πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα.

Σημαντική η συμβολή του Πρέσβη στην ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού

Σημειώνεται ότι ο Πρέσβης κ. Κυρ. Κενεβέζος στήριξε και εμβάθυνε τη συνεργασία των δύο χωρών, Ελλάδας και Κύπρου, σε θέματα Πολιτισμού, καθώς και τη συνεργασία Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων σε όλον τον κόσμο, μέσα από τη θεσμοθέτηση των Πανελλήνιων Συνεδρίων Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενώ παράλληλα συνέβαλε, μέσα από τρία διεθνή Forums, στη δημιουργία θεσμικών οργάνων για την Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την ανάδειξη του Ελληνικού και Κυπριακού Πολιτισμού σε όλο τον κόσμο .
Οι πρωτοβουλίες του αυτές λειτούργησαν θετικά στη γνωριμία των Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων, απ’ όλο τον κόσμο, μεταξύ τους , στη μεταφορά υψηλής τεχνογνωσίας ,στη διασύνδεση Ελληνικών και Κυπριακών πανεπιστημίων με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε όλο τον πλανήτη, στην άνθηση των Επιστημών και των νέων τεχνολογιών , στην καινοτομία, στην παιδεία, στον πολιτιστικό τουρισμό , στη διεκδίκηση και αξιοποίηση Ευρωπαϊκών πόρων για την παραγωγή σημαντικού επιστημονικού έργου, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και τέλος στην ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού σε όλο τον κόσμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρωτοπόρα και καινοτόμα αυτά Συνέδρια έφεραν στο ίδιο τραπέζι χιλιάδες Έλληνες και Κύπριους επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο, από δεκάδες ειδικότητες που έχουν σχέση με την πολιτιστική κληρονομιά , οι οποίοι παρουσίασαν και μετέφεραν τις γνώσεις τους πάνω σε σημαντικά θέματα που απασχολούν τον σύγχρονο κόσμο, όπως είναι η Κλιματική Αλλαγή , ο Τουρισμός, οι Νέες Τεχνολογίες, η Πολιτιστική Διπλωματία, η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Δημιουργία Έξυπνων και Δημιουργικών Πόλεων, η Δημιουργική Βιομηχανία, τα Ψηφιακά Δίδυμα , τα Μουσεία, Βιβλιοθήκες -Πινακοθήκες- Ψηφιακές Τεχνολογίες, η Europeana, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Τρισδιάστατη απεικόνιση και Εκτύπωση κ.ά. σε σχέση πάντα με τον Πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά του Ανθρώπου.

Στα τέσσερα Συνέδρια που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, χίλιοι επιστήμονες παρουσίασαν τις 420 ερευνητικές τους εργασίες, συμμετείχαν περίπου τρεις χιλιάδες σύνεδροι και εκδόθηκαν πρακτικά τεσσάρων χιλιάδων σελίδων , τα οποία είναι ελεύθερα διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο (www.euromed-dch.eu) .
Έχουν εκδοθεί δύο ψηφίσματα που αφορούσαν την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα και τη δημιουργία πολιτικών για την προστασία των πολιτιστικής κληρονομιάς από την Κλιματική Αλλαγή.

Στις δύο Στρογγυλές Τράπεζες Ελλάδας- Κύπρου συμμετείχαν 200 εξειδικευμένοι επιστήμονες , στο διεθνές Forum (2021) συμμετείχαν 350 σύνεδροι, ενώ συμμετείχαν ως εισηγητές πολλοί υπουργοί από Ελλάδα και Κύπρο και δεκάδες εκπρόσωποι επιστημονικών Φορέων και πανεπιστημίων και ζητούμενο ήταν η σύσταση εθνικών Επιτροπών Ψηφιοποίησης.( που στην Κύπρο ,ήδη, συστάθηκε), διακρατικής επιτροπής για την Ψηφιοποίηση και η σύνταξη του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για την Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, που παραμένουν ακόμα ως ζητούμενα.

Συγκίνηση από πλευράς του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα

Ο Πρέσβης κ. Κυριάκος Κενεβέζος, εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε τους διοργανωτές της πρωτοβουλία ς βράβευσής του, που ήταν μια ευχάριστη έκπληξη γι’ αυτόν και δήλωσε ότι , από την πρώτη στιγμή ( 2015) αντιλήφθηκε ότι, ως θεσμικός λειτουργός, έπρεπε να στηρίξει με κάθε τρόπο μια τέτοια πρωτοποριακή και καινοτόμα προσπάθεια, που ωφελούσε και τις δύο χώρες, σε θέματα διάσωσης και ανάδειξης του Ελληνικού Πολιτισμού και φυσικά, από όποιο μετερίζι θα βρίσκεται στο μέλλον , θα συνεχίσει να στηρίζει την προσπάθεια αυτή , που ,πλέον, αγκαλιάστηκε από τους ανώτατους πολιτειακούς και θρησκευτικούς θεσμούς (Προεδρία Δημοκρατίας και Οικουμενικό Πατριαρχείο), πολλά Υπουργεία και παγκόσμιους επιστημονικούς Φορείς.

Εθνικής σημασίας η συνεργασία ΤΕΠΑΚ , ΠΑΔΑ και Δικτύου «Περραιβία»

Κλείνοντας την εκδήλωση ο κ. Κυρ. Κενεβέζος δήλωσε ότι οι Φορείς της διοργάνωσης της εκδήλωσης στο «Σπίτι της Κύπρου» (Τεχνολογικό Παν/μιο Κύπρου, Παν/μιο Δυτικής Αττικής και Δίκτυο «Περραιβία»), με την Οργανωτική Επιτροπή να απαρτίζεται από τους: Μαρίνο Ιωαννίδη–TEPAK-Κύπρος, Θεόδωρο Γκανέτσο και Ηλία Νομπιλάκη από το ΠΑΔΑ , Ιωάννη Βαραλή από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Κωνσταντίνο Σκριάπα από το Δίκτυο «Περραιβία», θα πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά για την ανάδειξη του Ελληνικού πολιτισμού σε όλο τον κόσμο , να συνδιοργανώνουν συνέδρια, πανελλήνια και παγκόσμια, σεμινάρια ,διεθνή forums , εκπαιδεύουν τους εξειδικευμένους επιστήμονες του αύριο στη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και προωθούν την καινοτομία, την παιδεία, τις νέες τεχνολογίες, την τεχνητή νοημοσύνη, τη δημιουργική βιομηχανία, τον δημιουργικό τουρισμό, την πολιτιστική διπλωματία ,την αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών κ.ά., πρωτοβουλίες που κατατάσσουν τις δύο χώρες στον παγκόσμιο χάρτη και σημείο αναφοράς στην ανάπτυξη έρευνας, γνώσης και χάραξη πολιτικών στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ανθρώπου.

Ήδη, ανακοινώθηκε το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης για τις 15-18 Νοεμβρίου 2023 στη Λάρισα (www.euromed-dch.eu) .

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή