Αγγλία: Σε υψηλό 30 ετών φτάνει ο πληθωρισμός…

0
23
Inflation England

Σε υψηλό 30 ετών «σκαρφάλωσε» ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπιέζοντας το βιοτικό επίπεδο και ασκώντας πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει ξανά τα επιτόκια.

Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 5,5% τον περασμένο μήνα, ελαφρώς αυξημένο από 5,4% πιυ καταγράφηκε τον Δεκέμβριο και πολύ πάνω από το 0,7% που είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία την Τετάρτη.

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι υπερδιπλάσιος από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας για 2% και είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο του 1992, όταν είχε φτάσει στο 7,1%.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις πιο ασταθείς τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, αυξήθηκε στο 4,4% τον Ιανουάριο, από 4,2% τον προηγούμενο μήνα.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει στο 5,4% και ο δομικός πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 4,3%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί στο 7% περίπου τον Απρίλιο, όταν η Ofgem, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας, θα αυξήσει το προεπιλεγμένο ανώτατο όριο των τιμολογίων της ενέργειας.

Δεδομένων των ισχυρών στοιχείων για την απασχόληση, ο υψηλός πληθωρισμός υποστηρίζει τις προσδοκίες των οικονομολόγων ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει ξανά το κόστος δανεισμού. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Φεβρουαρίου η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε διαδοχική αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2004, αυξάνοντας το βασικό της επιτόκιο σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον πληθωρισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ