Αγώνας για την ανάκτηση το $100 εκατ. Αμερικανικό F-35C στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας…ποιος θα φτάσει πρώτος στα συντρίμμια – ΗΠΑ η Κίνα;

0
73
F35 South China Sea

Ένα μαχητικό αεροσκάφος F-35C Stealth, συνετρίβη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, τραυματίζοντας επτά άτομα, συμπεριλαμβανομένου του πιλότου που εκτινάχθηκε επιτυχώς και ανασύρθηκε στη θάλασσα από στρατιωτικό ελικόπτερο.

F35C

Βέβαια δεν έλειψαν τα πικρόχολα σχόλια των Kινέζων, καθώς ένας  ειδήμονας των κινεζικών κρατικών μέσων ενημέρωσης στη Δύση, έσπευσε να σταθμίσει το ατύχημα, λέγοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να είναι εκεί εξαρχής».

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό θα προσπαθήσει να βρει τα συντρίμμια του μαχητικού αεροσκάφους F-35C, που συνετρίβη κατά τη διάρκεια της άσκησης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, πριν από την Κίνα.

Σύμφωνα με τα νέα του τηλεοπτικού CNN, ο Nicholas Lingo, ένας από τους αξιωματούχους του 7ου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι το ναυτικό «κανόνισε τις επιχειρήσεις διάσωσης του ναυτικού» σχετικά με το μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-35C, το οποίο έπεσε στη θάλασσα κατά την προσγείωση στο αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson των εκατοντάδων χιλιάδων τόνων.

Ο Carl Schuster, πρώην Διευθυντής Επιχειρήσεων στο Κοινό Κέντρο Πληροφοριών της Διοίκησης Ειρηνικού των ΗΠΑ στη Χαβάη, δήλωσε από την πλευρά του: «Η Κίνα θα προσπαθήσει να εντοπίσει και να παρακολουθήσει το αεροσκάφος χρησιμοποιώντας τα υποβρύχια της, ένα από τα οποία είναι ικανό για βαθιά κατάδυση» χρησιμοποίησε τη φράση.

«Η διάσωση του αεροσκάφους με στοιχεία εμπορικής, θαλάσσιας και ακτοφυλακής θα επιτρέψει στο Πεκίνο να ισχυριστεί ότι έχει ανακτήσει ξένο στρατιωτικό εξοπλισμό ή εξοπλισμό που είναι δυνητικά επικίνδυνος για το περιβάλλον στα χωρικά του ύδατα», είπε ο Σούστερ. 

Αξιολογώντας ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα συνεχίσει να έχει κάποια στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, ο Σούστερ δήλωσε ότι η επιχείρηση εντοπισμού μπορεί να διαρκέσει μήνες, ανάλογα με το πόσο βαθιά είναι θαμμένα τα συντρίμμια του F-35C στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ο Collin Koh, ανώτερος ερευνητής στη Σχολή Διεθνών Σπουδών S. Rajaratman στη Σιγκαπούρη, δήλωσε ότι η διεξαγωγή μιας τέτοιας επιχείρησης από την Κίνα θα προκαλούσε πολιτικούς κινδύνους και αυτό θα έφερνε τον κίνδυνο επιδείνωσης της έντασης με τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Ερωτώμενος εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να αντέξουν οικονομικά να αφήσουν μια σημαντική παρουσία πληροφοριών ανάμεσα στα θραύσματα πάγου στον βυθό της θάλασσας, ο Koh είπε ότι οποιαδήποτε πλευρά θα μπορούσε να προσπαθήσει να αρπάξει τα υπόλοιπα κομμάτια.

Οι ειδικοί συμμερίστηκαν την άποψη ότι η Κίνα μπορεί να αναζητήσει το εξαφανισμένο F-35C, ενώ εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν τορπίλες ή εκρηκτικά για να καταστρέψουν τα συντρίμμια.

Ενώ το αμερικανικό ναυτικό δεν αποκάλυψε πού συνέβη το ατύχημα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, η κινεζική κυβέρνηση διεκδικεί το 80% της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Εκτός από τις χώρες της περιοχής, οι ΗΠΑ αντιτίθενται επίσης στην κατασκευή βάσεων από την κυβέρνηση του Πεκίνου στα νησιά με βάση τη διεκδίκησή της για κυριαρχία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ