Αλέξης Τσίπρας: Μεγάλος κίνδυνος η επέλαση της αντιπολιτικής

0
3

Για μια σειρά από ζητήματα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο, μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σε συζήτηση με τη δημοσιογράφο Ξ. Κουναλάκη στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργανώνει η «Καθημερινή» με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Φόρουμ των Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics (LSE) στην Εθνική Πινακοθήκη με θέμα «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά».

Ο Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων, επεσήμανε τον μεγάλο κίνδυνο επέλασης της αντιπολιτικής, εντοπίζοντας την αδυναμία του προοδευτικού χώρου και της αντιπολίτευσης, η οποία, όπως είπε, “δημιουργεί συνθήκες ενίσχυσης ενός αντιπολιτικού ρεύματος”.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως “η Αριστερά δεν καταφέρνει να συμβαδίσει με τις εξελίξεις και να δώσει προοπτική ενθουσιασμού και μιας καλύτερης ζωής” διαπιστώνοντας ότι “οφείλει να αναστοχαστεί γιατί οι αξίες της είναι διαχρονικές”.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο “πρωτοφανές σκάνδαλο” των υποκλοπών, λέγοντας ότι “η Δημοκρατία γιορτάζει 50 χρόνια, αλλά υπάρχει μια μαύρη κηλίδα στο επίσημο φόρεμά της που είναι η κηλίδα των υποκλοπών. Οι υποκλοπές ήταν ένα πρωτοφανές σκάνδαλο”.

Αναφερόμενος στην τραγωδία στα Τέμπη, έκανε λόγο για “προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών” ενώ στη συνέχεια τόνισε πως “μια Δημοκρατία χωρίς ισχυρά θεσμικά αντίβαρα, με μεγάλο ασθενή τη Δικαιοσύνη, είναι σίγουρα πάσχουσα”.

Από το 2008 διάγουμε μια περίοδο κρίσεων
Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην εποχή που διανύουμε, παρατηρώντας ομοιότητες με αυτή του Μεσοπολέμου:

“Είναι αλήθεια ότι έχουμε περάσει σε μια περίοδο που η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επικοινωνίας, αλλά και η απαξίωση της πολιτικής, μας έχουν οδηγήσει σε μια νέα πραγματικότητα, σε μια αντιπαράθεση χωρίς ισχυρό πολιτικό βάρος. Είναι ένα σημάδι των καιρών που δεν αφορά μόνο τη χώρα μας. Ο κόσμος έχει κουραστεί. Από το 2008 διάγουμε μια περίοδο κρίσεων.
Η εποχή μας μοιάζει -με σημαντικές διαφορές- με αυτό που βίωνε η ανθρωπότητα στα τέλη του Μεσοπολέμου.”

Ατυχής η διαχείριση σε Novartis και τηλεοπτικές άδειες
Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis και στην υπόθεση τηλεοπτικών αδειών, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη διαχείριση της τότε κυβέρνησης “ατυχή”. Συγκεκριμένα, είπε:

“Οι προθέσεις μας ήταν αντίθετες. Η πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ευνομούμενο πλαίσιο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Στην υπόθεση Novartis είχαμε ένα μεγάλο σκάνδαλο, η πρόθεση μας να μην παρέμβουμε σε αυτό το σκάνδαλο, έδινε την εντύπωση ότι βάζαμε στο ίδιο τσουκάλι ανθρώπους που ενδεχομένως είχαν εμπλοκή, με ανθρώπους που δεν είχαν.
Υπήρξαν λάθη στους χειρισμούς μας. Δεν είναι δόκιμη η σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το Κράτος Δικαίου. Αν υπήρχε κατά τη διακυβέρνησή μου το σημερινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου δεν θα μπορούσα να σταθώ όυτε μια ημέρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Το ίδιο ισχύει και για τις παρακολουθήσεις.”

“Σε 3 χρόνια καταφέραμε μια καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια”
Για την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι την περίοδο εκείνη η χώρα δεν μπορούσε να προχωρήσει χωρίς μια νέα δανειακή σύμβαση και συνέχισε:

“Η ηγεσία της Ευρώπης δεν τολμούσε να κάνει ένα βήμα πίσω. Το δημοψήφισμα δραματοποίησε τις εξελίξεις και έδωσε τη δυνατότητα και στις δύο πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω. Εμείς κάναμε μεταρρυθμίσεις με πολιτικό κόστος. Η ευρωπαϊκή ηγεσία έδωσε την προοπτική διεξόδου με την αναδιάρθρωση του χρέους”.

Αναφορικά με το Μνημόνιο, σημείωσε: “Φέραμε ένα Μνημόνιο, εγκλωβιστήκαμε σε πρόσωπα που είχαν προσωπικές ατζέντες. Υπήρχαν πρόσωπα και δυνάμεις που φλέρταραν με την ανάγκη η χώρα να βγει από το ευρώ. Και η Αριστερά παραγνώρισε τους κινδύνους της οικονομίας.
Αφεθήκαμε στο αφήγημα της δήθεν θωρακισμένης οικονομίας.”

Σε ερώτηση για το Δημοψήφισμα, είπε: “Ούτε μια στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό μου να διαπραγματευτώ την παρουσία της χώρας στην Ε.Ε. και στο ευρώ. Ήταν μια δραματική στιγμή, αλλά ήταν η κατάληξη μιας μακράς περιόδου λιτότητας και αδυναμίας της ευρωπαϊκής ηγεσίας.
Είχαμε μια λαϊκή εντολή διαπραγμάτευσης για να υπάρξει μια βιώσιμη προοπτική εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια”.

Αναφερόμενος στον Προκόπη Παυλόπουλο είπε πως είχαν μια θεσμική και διαρκή επικοινωνία. “Είχαμε και μια ανθρώπινη σχέση που είχε καλλιεργηθεί από την περίοδο του 2008”.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή