Αλ. Μεϊκόπουλος: Βιάζεται πολύ η Κυβέρνηση να στήσει μηχανισμό και πελατειακό δίκτυο μέσα στον ΕΦΚΑ (βίντεο)

0
18
 MGL9459

Αλ. Μεϊκόπουλος:«Βιάζεται πολύ η Κυβέρνηση να στήσει μηχανισμό και πελατειακό δίκτυο μέσα στον ΕΦΚΑ»

Παρέμβαση στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ με την υπογραφή Χατζηδάκη πραγματοποίησε, χθες, ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Ο ΕΦΚΑ έχει μπει, με τη σιωπηρή συμφωνία της Κυβέρνησης, στο στόχαστρο για τις εκκρεμείς συντάξεις και την, ομολογουμένως, άρρυθμη καθημερινή του λειτουργία. Ο Βουλευτής ρώτησε τον Υπουργό πώς περιμένει από έναν τραγικά υποστελεχωμένο οργανισμό με απαρχαιωμένη υλικοτεχνική υποδομή, έλλειψη πόρων και ψηφιοποιημένων εργαλείων να μην καθυστερεί στην απονομή συντάξεων. Μεταφέροντας τη δική του εικόνα από την πρόσφατη επίσκεψή του στα γραφεία ΕΦΚΑ Βόλου, ανέφερε ότι είδε ελάχιστους, κουρασμένους υπαλλήλους να προσπαθούν να εξυπηρετήσουν ένα νομό 200.000 κατοίκων και ουρές εξοργισμένων πολιτών έξω από τα γραφεία και τα γκισέ. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κατάσταση του ΚΕΠΑ της Νέας Ιωνίας με 3 μόνο υπαλλήλους και τις τεράστιες καθυστερήσεις στη διαδικασία της πιστοποίησης που στερούν το επίδομα από ανθρώπους με αναπηρία.

«Εδώ και 3, σχεδόν, χρόνια η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν έκανε ούτε μια μόνιμη πρόσληψη στον ΕΦΚΑ. Τη χρονιά που πέρασε αποχώρησαν 900 υπάλληλοι, ενώ παράλληλα η Κυβέρνηση σε ανανέωσε το ειδικό πρόγραμμα με το οποίο είχαν προσληφθεί στον ΕΦΚΑ 683 νέοι επιστήμονες που έκαναν ουσιαστική δουλεία στη διεκπεραίωση των συντάξεων. Από την ψηφιακή σύνταξη με ένα κλικ που διαφήμιζε η ΝΔ, φθάσαμε σήμερα να έχουμε 340.000 συντάξεις σε εκκρεμότητα» είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Μεϊκόπουλος.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στη συνέχεια, κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι επένδυσε στην οργή των πολιτών για να στοχοποιήσει τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ και να εφαρμόσει το γνωστό, πλέον, μοτίβο της ιδιωτικοποίησης. «Αφήνετε το φορέα να καταρρεύσει, οι πολίτες στρέφονται εναντίον του «κακού» δημόσιου φορέα, τον απαξιώνεται, προετοιμάζετε το έδαφος για ιδιώτες και μετά νομοθετείτε» τόνισε υπενθυμίζοντας τι έγινε με τη ΔΕΗ την οποία η Κυβέρνηση, αφού ιδιωτικοποίησε και έκανε, όπως έλεγε, ελκυστική για τους επενδυτές, σήμερα η χώρα φιγουράρει στην κορυφή των πιο ακριβών τιμών ρεύματος στην Ευρώπη.

Επί της διάταξης του νομοσχεδίου που προβλέπει επιλογή γενικών διευθυντών και διευθυντών του ΕΦΚΑ, όχι μόνο από το δημόσιο, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα, ο Βουλευτής έκανε λόγο για γαλάζια goldenboys που με βασικό πτυχίο, πτυχίο Lower και λίγα χρόνια εμπειρίας θα αναλαμβάνουν επιτελικές θέσεις με μισθούς 8.000 ευρώ και 4.000 ευρώ το μήνα. «Τι θα πείτε στους ανθρώπους που με μεταπτυχιακά και διδακτορικά έφυγαν στο εξωτερικό γιατί δεν μπορούσαν να βρουν αξιοπρεπή εργασία στη χώρα τους; Τι θα πείτε σε νέους ανθρώπους με προσόντα που με 1.000 ευρώ δουλεύουν 10ωρα και 12ωρα;» είπε ο Αλ. Μεϊκόπουλος.

Η Κυβέρνηση βιάζεται να στήσει το δικό της μηχανισμό, το δικό της πελατειακό δίκτυο μέσα στον ΕΦΚΑ με άτομα που θα καταλάβουν επιτελικές θέσεις και θα μείνουν εκεί για καιρό, αφού θα δεσμεύουν και την επόμενη κυβέρνηση. Οι «μηχανής μάνατζερ» θα πληρώνονται αδρά από την τσέπη εργαζομένων και συνταξιούχων. Πρώτη φορά στο ελληνικό Δημόσιο παραμερίζονται επιστήμονες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και εργαζόμενοι στο φορέα επί σειρά ετών για να γίνουν προσλήψεις μάνατζερ με πτυχίο Lower.

Ο Βουλευτής αναφέρθηκε και στη διάταξη που αυξάνει τις θέσεις των μετακλητών τη στιγμή που η Κυβέρνηση έχει σπάσει τα κοντέρ με 3.000 μετακλητούς αυξάνοντας ταυτόχρονα τις αμοιβές τους. Για τις πειθαρχικές διατάξεις του νομοσχεδίου επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση δημιουργεί κλίμα τρομοκρατίας και συμπεριφέρεται στο φορέα σαν να είναι κέντρο διαφθοράς, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που χρειάζεται άμεσα είναι στήριξη με προσωπικό και πόρους. Τέλος, όσων αφορά τη διαδικασία fast track απευθείας αναθέσεων κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις, την οποία χαρακτήρισε «πονηρή», ο Αλ. Μεϊκόπουλος σχολίασε ότι δε μιλάμε σαφώς για τους εκτυπωτές και τα αναλώσιμα, αλλά θα τη βρούμε πολύ σύντομα μπροστά μας με τις προμήθειες που αφορούν εκατομμύρια ευρώ.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Αλ. Μεϊκόπουλος επεσήμανε ότι χρειάζονται άμεσες και δραστικές λύσεις για την αναβάθμιση του ΕΦΚΑ που θα ανταποκρίνεται ταχέως και αποτελεσματικά στα αιτήματα των πολιτών. «Θέλουμε έναν ΕΦΚΑ «πιο φιλικό», για να δανειστώ τη φράση του κ. Χατζηδάκη, θέλουμε, όμως, έναν ΕΦΚΑ δημόσιο και ανεξάρτητο, και, δυστυχώς, το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης είναι εχθρικό και προς το δημόσιο συμφέρον και προς το ίδιο το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ