Ανατροπή: H Apple δεν θα αφαιρέσει τα web apps στην Ευρωπαϊκή Ένωση

0
2

H Apple αποφάσισε να αποσύρει ο σχέδιό της για απενεργοποίηση των web apps στην αρχική οθόνη των συσκευών στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το λανσάρισμα του iOS 17.4.

Μετά την κυκλοφορία της δεύτερης έκδοσης beta του iOS 17.4, προέκυψε ότι η Apple είχε περιορίσει τη λειτουργικότητα των εφαρμογών ιστού iOS στην ΕΕ.

Τα Progressive Web Apps (PWAs) και Home Screen Web Apps στο iOS είναι εφαρμογές ιστού που προσφέρουν μια πιο κοντινή στις εγγενείς εφαρμογές εμπειρία χρήσης, διατηρώντας παράλληλα την ευελιξία και την προσβασιμότητα μιας ιστοσελίδας. Οι χρήστες μπορούν να προσθέσουν αυτές τις εφαρμογές στην αρχική οθόνη τους στο iOS, παρέχοντας γρήγορη πρόσβαση χωρίς την ανάγκη για λήψη από το App Store. Τα PWAs χρησιμοποιούν τεχνολογίες ιστού όπως HTML, CSS, και JavaScript για να προσφέρουν λειτουργίες όπως εργασία εκτός σύνδεσης, ειδοποιήσεις push, και πρόσβαση σε υλικούς πόρους, καθιστώντας τις μια ισχυρή εναλλακτική στις παραδοσιακές εφαρμογές.

Η κίνηση επικρίθηκε έντονα από ομάδες όπως η Open Web Advocacy, η οποία ξεκίνησε μια αναφορά σε μια προσπάθεια να πείσει την Apple να αντιστρέψει την αλλαγή, και μάλιστα τράβηξε την προσοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τώρα, η Apple έκανε πίσω και λέει ότι οι εφαρμογές ιστού της αρχικής οθόνης που χρησιμοποιούν το WebKit στην ΕΕ θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως αναμένεται κατά την κυκλοφορία του iOS 17.4. Σε μια ενημέρωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο προγραμματιστών της Apple, η εταιρεία είπε:

Προηγουμένως, η Apple ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να καταργήσει τα Home Screen web apps στην ΕΕ, στο πλαίσιο των προσπαθειών συμμόρφωσης με το DMA. Η ανάγκη αφαίρεσης οφείλεται στις πολύπλοκες ανησυχίες για την ασφάλεια και το απόρρητο που σχετίζονται με τα web apps και την υποστήριξη εναλλακτικών μηχανών περιήγησης, οι οποίες θα απαιτούσαν την κατασκευή μιας νέας αρχιτεκτονικής ενσωμάτωσης που δεν υπάρχει επί του παρόντος στο iOS.

Λάβαμε αιτήματα να συνεχίσουμε να προσφέρουμε υποστήριξη για web apps στο iOS, επομένως θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε την υπάρχουσα δυνατότητα στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι τα τα Home Screen web apps θα συνεχίζουν να βασίζονται απευθείας στο WebKit και την αρχιτεκτονική ασφαλείας του, δηλαδή θα ευθυγραμμίζονται με το μοντέλο ασφάλειας και απορρήτου που ισχύει και για τις native εφαρμογές στο iOS.

Οι προγραμματιστές και οι χρήστες που μπορεί να έχουν επηρεαστεί από την κατάργηση των εφαρμογών ιστού της Αρχικής οθόνης στην έκδοση beta του iOS στην ΕΕ μπορούν να αναμένουν την επιστροφή της υπάρχουσας λειτουργικότητας για τις εφαρμογές ιστού Αρχικής οθόνης με τη διαθεσιμότητα του iOS 17.4 στις αρχές Μαρτίου.

Η Apple είχε προηγουμένως ισχυριστεί ότι έπρεπε να κάνει την αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των web apps στο iOS για να συμμορφωθεί με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι τα προγράμματα περιήγησης τρίτων που χρησιμοποιούνται με web apps στην Ευρώπη θα μπορούσαν να εκθέσουν τους χρήστες σε παράνομους κινδύνους ασφάλειας και απορρήτου. Πίστευε ότι η προσαρμογή θα επηρέαζε μόνο έναν μικρό αριθμό χρηστών.

Η Apple πρέπει ακόμα να κάνει μια σειρά αλλαγών στις πλατφόρμες της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως να επιτρέψει εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών μέχρι την προθεσμία που έχει δώσει το DMA στις 6 Μαρτίου.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ