Αρ. Μπασδάνης στο Ράδιο ΕΝΑ: «Οι αυξήσεις θα είναι αλματώδεις σε πολλά προϊόντα…»

0
20
Αρ

Τι προβλέπει για την εξέλιξη της ακρίβειας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας

Αλματώδεις θα είναι οι αυξήσεις σε πολλά προϊόντα και όχι μόνο στα πρώτης ανάγκης το επόμενο χρονικό διάστημα, τόνισε, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης.
Επεσήμανε πως το ενεργειακό κόστος είναι αυτό που «καίει» και έχει εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές, ενώ εξέφρασε την αγωνία του για τους επόμενους μήνες, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση σύμφωνα με τον ίδιο έχει ήδη σταθεί αρωγός βοηθώντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ετοιμάζεται για νέο πακέτο στήριξης που θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.
Ο κ. Μπασδάνης έκανε έναν μικρό απολογισμό του προηγούμενου διαστήματος χαρτογραφώντας την αγορά και επισημαίνοντας πως αυτή κινείται όλο αυτό το χρονικό διάστημα με πολύ χαμηλή ταχύτητα, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για την κατανάλωση. Τα χρήματα, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν δοθεί για να καλυφθούν οι ανάγκες για την ενέργεια, μιας και το ο ενεργειακό κόστος, το τελευταίο έτος είναι δυσβάσταχτο για όλα τα νοικοκυριά, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουν και όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις που «τρέχουν».

Οι ανατιμήσεις δεν έχουν κοπάσει

«Στο θέμα αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε και το ζήτημα των ανατιμήσεων, διότι οι ανατιμήσεις δεν έχουν κοπάσει. Βέβαια τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε και μια αποκλιμάκωση κάτω και από τα 2 ευρώ στην τιμή της απλής αμόλυβδης. Αυτό είναι προς τη θετική κατεύθυνση, όμως απομένει πολύς δρόμος», σχολίασε ο ίδιος.
Τόνισε όμως πως οι αυξήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα και θα είναι τσουχτερές ακόμη και σε προϊόντα που δεν το περιμένουν οι καταναλωτές.
« Περιμένουμε ανατιμήσεις σε είδη ευρείας κατανάλωσης, αλλά δεν είναι πρώτης ανάγκης, όπως χαρτικά, αλλά θα υπάρξουν ανατιμήσεις και ελλείψεις σε προϊόντα όπως είναι το γάλα, όπου εκεί θα έχουμε και περαιτέρω αυξήσεις αλλά και ελλείψεις, διότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και πολλοί κτηνοτρόφοι αποχωρούν από την παραγωγή γάλακτος γιατί δεν συμφέρει. Το κόστος για να συντηρήσεις ένα κοπάδι πρόβατα είναι πάρα πολύ υψηλό, γιατί όλα έχουν μία τάση να ξεφεύγουν στις τιμές. Επίσης το σιτάρι, πέρυσι κινήθηκε στα 0,25 ευρώ το κιλό στον παραγωγό και φέτος ξεκινά από 0.50. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, είναι δύσκολα και όλα ξεκινούν από το ενεργειακό κόστος», εξήγησε.

Με δυσκολία θα κρατηθούν οι επιχειρήσεις

Αναφερόμενος στις επιχειρήσεις επεσήμανε πως όσες επιχειρήσεις έχουν κρατηθεί μέχρι στιγμής, το έχουν κάνει με δυσκολία, μιας και πολλές έβαλαν λουκέτο ή αρχίζουν να βάζουν, όλο αυτό το διάστημα των ανατιμήσεων.
« Θα δούμε στην πορεία και ποια θα είναι η ενίσχυση της κυβέρνησης, η οποία μέχρι τώρα στάθηκε ουσιαστικά αρωγός στην όλη προσπάθεια, βοηθά τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις με την επιδότηση του ρεύματος πρωτίστως, αλλά και του αερίου, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορέσει να ανταποκριθεί, παρά το γεγονός ότι ετοιμάζεται ένα γενναίο πακέτο στήριξης που θα ακούσουμε δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Η αύξηση όμως είναι πάρα πολύ υψηλή κυρίως και πρωτίστως στο ρεύμα. Τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει και το φυσικό αέριο», ανέφερε ο κ. Μπασδάνης.

«Απομείωση της κατανάλωσης,
ανησυχητική μείωση της ζήτησης»

Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα τη Γερμανία, μια από τις μεγαλύτερες σε παραγωγή χώρες της Ευρώπης, που με αγωνία ξεκίνησε μια προσπάθεια στήριξης της ενέργειάς της από τον Καναδά. «Διαπιστώνουμε την ανησυχία που υπάρχει σε αυτούς με την έννοια εάν θα καταφέρουν τον χειμώνα να περάσουν ανώδυνα. Αυτό το θεωρώ δύσκολο, καθώς είναι σε εξέλιξη ο πόλεμος και δεν βλέπουμε να αλλάζει κάτι στην έκβαση του πολέμου, άρα όλοι θα πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας. Η χώρα μας παράγει λίγο, θα πρέπει να παράγει περισσότερο και καλείται να παράγει περισσότερο σε μια πολύ δύσκολη εποχή», σημείωσε.
Τόνισε δε πως οι αυξήσεις θα είναι αλματώδεις σε πολλά προϊόντα στους επόμενους μήνες κι αυτό ουσιαστικά σημαίνει απομείωση της κατανάλωσης, άρα ανησυχητική μείωση της ζήτησης.
Τέλος, ο κ. Μπασδάνης αναφέρθηκε και στην συμμετοχή του Επιμελητηρίου Μαγνησίας στη διοργάνωση της Λευκής Νύχτας στις 2 Σεπτεμβρίου στην εμπορική αγορά του Βόλου, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μια κίνηση τόνωσης της αγοράς και υποστήριξε πως τέτοιου είδους δράσεις θα πρέπει να γίνονται συχνά για την τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή