Βασίλης Μεταξάς: “Ζήσαμε στα πρόθυρα ενός μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος” (Video)

0
7

«Κόστος» για το αστικό κράτος η προστασία της ζωής

«Δίνουμε μάχη και πραγματικά υπάρχουν άνθρωποι που έχουν να κοιμηθούν 3 μέρες, πυροσβέστες που έχουν να κοιμηθούν 10 μέρες γιατί τους έφεραν από άλλου. Αυτό το έγκλημα που αντιμετωπίσαμε, αυτό το επιτελικά ανίκανο αστικό κράτος έχει φτιάξει έναν χωροταξικό σχεδιασμό στην περιοχή που είναι ανάκατα βιομηχανίες, κατοικίες, χωριά, στρατόπεδα, αμερικάνικες βάσεις – με ποιος ξέρει τι πυρομαχικά υπάρχουν εκεί πέρα – και τώρα θέλουν να φέρουνε και LNG στον Παγασητικό και δεν μπορούν ούτε μία πόλη να εκκενώσουν. Ζήσαμε στα πρόθυρα ενός μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος, που θα γινόταν μπροστά στα μάτια μας», τόνισε ο Βασίλης Μεταξάς, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ Βασίλης Μεταξάς στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1.

YouTube player

Όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ και τονίζεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, που εξέδωσε ««είναι η 3η μέρα μιας πολύ δύσκολης κατάστασης στην Μαγνησία πραγματικά. Ιδιαίτερα η χτεσινή στην Αγχίαλο αλλά και το πρώτο βράδυ στο Σέσκλο και τα Μελισσάτικα. Και εκεί δόθηκε πραγματικά μάχη. Δώσαμε μάχη με ότι μπορούσαμε οι κάτοικοι, οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με κλαδιά, με βυτία πάνω σε αγροτικά, με τσάπες, με φτυάρια, με την πυροσβεστική, με τα πενιχρά μέσα που έχουνε από όλες τις κυβερνήσεις. Μας κατήγγειλαν μάλιστα ότι υπάρχουν πυροσβέστες που έχουν να πάρουν μέτρα ατομικής προστασίας από το 2001 και δώσαμε. Γράφτηκε ένας μεγάλος άθλος αλλά είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα έγκλημα.

Το έγκλημα αυτό πληρώσαμε με φόρο αίματος και είχαμε να αντιμετωπίσουμε έναν εγκληματία: το αστικό κράτος που βλέπει και την πυρόσβεση ως κόστος και βλέπει και την ανθρώπινη ζωή ως κόστος.

Είχαμε ένα επιτελικά ανίκανο κράτος στο οποίο τώρα στο τιμόνι της διακυβέρνησης είναι η Νέα Δημοκρατία, πριν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλες κυβερνήσεις.

Ακόμα και μία εκκένωση όπως στην Αγχίαλο την έκανε πάλι με τα ίδια κριτήρια. Αυτό που ζήσαμε χτες στην Αγχίαλο, γιατί ήμασταν εκεί στην εκκένωση, ήταν κι αυτό εγκληματικό! Πέντε περιπολικά, 4 λεωφορεία να φεύγουνε μισοάδεια σε μία πόλη με 5-6 χιλιάδες κατοίκους και κατά τ’ άλλα ο σώζων εαυτόν σωθήτω, με το 112 αλλά κανένας να μην ενδιαφέρεται αν υπάρχουν στα σπίτια κατάκοιτοι, τι θα γίνει και αν θα τιναχτούν τα πυρομαχικά και τα καύσιμα λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα!»

Ο Β. Μεταξάς σχολίασε επίσης πως το ίδιο κράτος που άφησε απροστάτευτο το λαό και μεγάλες υποδομές στην Μαγνησία ήταν το ίδιο κράτος, το οποίο «στα Πατήσια, η αστυνομία έκλεινε τους δρόμους για να μην περάσει ούτε μισός κάτοικος να συμπαρασταθεί στην μονογονεϊκή οικογένεια που ήρθε αντιμέτωπη με την έξωση».

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Λοβέρδος επιχειρώντας να.. απαντήσει στις καταγγελίες και τις θέσεις του ΚΚΕ κατέφυγε στον αντικομμουνισμό, με την επίθεση ασφαλώς να πέφτει στο κενό.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Β. Μεταξάς τόνισε πως «δεν είναι καμία πρωτοτυπία… Τα έχουμε ξανακούσει ανάλογα ποιος είναι κυβέρνηση” και θύμισε πως το 2017 ο ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας πάλι για θέματα πυρκαγιών, καταστροφών κλπ έλεγε πως «δώσαμε λεφτά στους δήμους αλλά τα σπαταλήσανε. Και ο κος Γεωργιάδης, ως αντιπολίτευση τότε, είχε πει ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός και πρέπει να κάτσουμε να βρούμε έναν σχεδιασμό. Μια χαρά παίζεται αυτό το παιχνίδι εναλλαγής ρόλων».

Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου για το αν μπορούν τα κόμματα να καθίσουν σε ένα τραπέζι για να βρεθεί κοινός τόπος γύρω από τα θέματα της πολιτικής προστασίες σε μία διακομματική επιτροπή ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως «η συνεννόηση απαιτεί μία κοινή βάση. Η κοινή βάση της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ είναι η αντιμετώπιση της προστασίας ως κόστος που δεν φέρνει ένα όφελος, ένα κέρδος».

Την σκυτάλη της επίθεσης στο ΚΚΕ πήρε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης, με τον Β. Μεταξά να σχολιάζει πως και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έκανε και περικοπές στο όνομα του δημοσιονομικού κόστους, ενώ κατέφευγε επίσης στην κλιματική αλλαγή για να κουκουλώσει την κρατική γύμνια, όπως κάνει τώρα επίσης η κυβέρνηση της ΝΔ. «Ποια κλιματική αλλαγή ευθύνεται που το γκρέιτερ εδώ, στην Μαγνησία, άνοιγε αντιπυρικές ζώνες στις 11 το βράδυ;», σχολίασε ο Βασίλης Μεταξάς.

Στην εκπομπή φιλοξενήθηκε επίσης εκπρόσωπος σεισμόπληκτων του Αρκαλοχωρίου καταγγέλλοντας την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι σεισμόπληκτοι της περιοχής. Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως «αυτά που συμβαίνουν στο Αρκαλοχώρι συμβαίνουν σε πολλές πυρόπληκτες και σεισμόπληκτες περιοχές ανά την Ελλάδα. Δεν είναι θέμα απλά κακού σχεδιασμού, δεν είναι θέμα μίας επιπλέον επιτροπής που πρέπει να φτιαχτεί. Είναι θέμα προσανατολισμού. Το κράτος επιλέγει να δώσει με ευκολία εκατομμύρια και δισεκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις, να δώσει αφορολόγητα, να δώσει φτηνά και αφορολόγητα πετρέλαια στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους αλλά για τις ανάγκες του λαού δεν περισσεύει ούτε ευρώ. Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι όλοι οι σεισμόπληκτοι για να καταφέρουν να βρουν το δίκιο τους πρέπει να διεκδικήσει, να οργανωθεί και να πιέσει τις κυβερνήσεις και το κράτος. Το κράτος που αφήνει απροστάτευτες περιοχές είναι το ίδιο κράτος που αφήνει ξεκρέμαστους τους σεισμόπληκτους»».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή