«Βιβλίο και Πολιτισμός» κάθε Σάββατο στο Ράδιο ΕΝΑ με την Σοφία Νικολάου

0
4
Η Σοφία Νικολάου

Αυτό το Σάββατο στην εκπομπή του ράδιο Ένα 102,5 «Βιβλίο και Πολιτισμός» που επιμελείται και παρουσιάζει η Σοφία Νικολάου στις 10:15, θα μιλήσουμε με τον Ευάγγελο Αυδίκο για το νέο του βιβλίο «Το Δρολάπι», που κυκλοφορεί από τις εκ. Εστία. Με επίκεντρο, το δρολάπι, που λειτουργεί κυριολεκτικά, ως κλιματικό φαινόμενο, αλλά και μεταφορικά ως κοινωνικό φαινόμενο ο Αυδίκος στήνει ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που αγγίζει όλα τα προβλήματα του σύγχρονου βίου, οικονομικά, ταυτότητας αλλά και επαναφέρει μνήμες τις επαρχίας κυρίως που οι παλιότεροι έχουμε ζήσει και οι νεότεροι μπορούν να μάθουν. Ένα ατύχημα αναποδογυρίζει τη ζωή ενός ανδρόγυνου και τους οδηγεί στην αλλαγή ταυτότητας και την αλλαγή τόπου κατοικίας της Αρσινόης και του Λυσίμαχου μα και της Ρήνας και του Κώστα που μετά από την οικονομική τους καταστροφή, το κοινωνικό δρολάπι, που πλήττει τη ζωή τους κι αναγκάζονται ν’ αφήσουν την Αθήνα αποφασίζουν να στήσουν εκ νέου τις ζωές τους στα Τζουμέρκα. Όλα δένονται με αναμνήσεις από ένα περασμένο ανεπιστρεπτί κόσμο, που όμως εξακολουθεί να μας συναρπάζει. Κι έτσι η θάλασσα, η μαγεία της και το βασίλειο της εξακολουθούν να μας παραμυθιάζουν και να μας μαγεύουν από την εποχή ακόμη των ποιημάτων για την Αφροδίτη, το πόντιον οίδμα, το θαλασσινό κύμα, αλλά και τα βουνά των Τζουμέρκων πιάτα βγαλμένα από μια άλλη εποχή όπως το βετούλι ή ο κόκορας κρασάτος, και ποτά όπως το κουμαροτσίπουρο, το κοράκι που ενώνει τον κάτω και τον πάνω κόσμο, ή ίσως είναι και μια έμμεση αναφορά στον Πόε, και η φύση σε όλο της το μεγαλείο αλόη, πεύκα, οξιές, πουρνάρια, φραγκοσυκιές, γαϊδουρόγκαθα, τα καρύδια, αλλά και οι νεράιδες, αυτές οι αόρατες υφάντρες της φύσης και του πράσινου στοιχείου που ξελογιάζουν τους περαστικούς, τα δέντρα -λάμιες, η αλαζονεία των ανθρώπων, η φύση που λυσσομανά. Και τα ανομολόγητα, όλα εκείνα που δεν λέγονται. Ένα ακόμη μυθιστόρημα από το δεξιοτέχνη Ευ. Αυδίκο που σίγουρα θα μιλήσει στο θυμικό μας.

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής κοντά μας ο Νίκος Μπιλανάκης θα μας μιλήσει για το νέο του βιβλίο «Τόποι ντυμένοι με χρόνο» και έχω την αίσθηση ότι και αυτό το βιβλίο μιλά για ανθρώπους, τόπους και ταξίδια διαδρομές ανθρώπων πλάσματα της φαντασίας ή πρόσωπα που ο συγγραφέας θέλει να φωτίσει να κατανοήσει και να μας συστήσει. Ένα μικρό χωριό της νότιας Κρήτης, η καλλιέργεια της ελιάς είναι η απασχόληση τους, όμως λόγω της προόδου θα απομακρυνθούν από τη και θα νοικιάζουν δωμάτια, η εγκατάλειψη του τόπου, η λαϊκή και εργατική περιοχή Περιστέρι Αττικής με τη φτώχεια της και την ανέχεια της, η Τιμισοάρα της Ρουμανίας με το δυναστικό καθεστώς. Το ψέμα, ο φόβος, η ανηλεής σιωπή που τύλιξε τις ζωές μας. Ο Λυκαβητός τυλιγμένος στην ψευδαίσθηση μια ευμάρειας της μεσοαστικής τάξης. Τα Γιάννενα μια πόλη βυθισμένη στην ομίχλη, θολή, συχνά αφιλόξενη στον ξένο, τον Άλλο. Το Λονδίνο και το πολυπολιτισμικό περιβάλλον του, και τελευταία στάση η Πρέβεζα, όχι του Καρυωτάκη, Σήφη, με το Μονολίθι μια μοναδική ακτή που θυμίζει την Κυανή. Εφτά τόποι, τρεις εποχές, μια ιστορία. Όλα αλλάζουν, διαβρωμένα από το χρόνο. Κι εκείνο που μένει προς το τέλος της ζωής είναι ότι η ζωή φαντάζει μακρύτερη μόνο για εκείνους που συναντούν περισσότερους ανθρώπους ή ζουν σε διαφορετικούς τόπους, αυτοί είναι καμωμένοι από όνειρα και ιστορίες. Αρχετυπικές ανθρωπο-εικόνες.

Λόγω της επικαιρότητας, να πούμε ότι η εκπομπή θα διακοπεί, για δέκα λεπτά περίπου για να συνδεθούμε ζωντανά με την Νέα Ιωνία Βόλου για ένα χαιρετισμό που θα απευθύνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας που θα βρίσκεται στην πόλη. Επίσης θα κληρώσουμε ένα βιβλίο «Το Δρολάπι», του Ευάγγελου Αυδίκου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή