Γιαννακόπουλος: «Μεγάλη «κρυφή» ενδοοικογενειακή διασπορά του κορωνοϊού στη Λάρισα»

0
20
Γιαννακόπουλος: «Μεγάλη «κρυφή» ενδοοικογενειακή διασπορά του κορωνοϊού στη Λάρισα»

Την ύπαρξη μεγάλης «κρυφής» ενδοοικογενειακής διασποράς του κορωνοϊού στην πόλη της Λάρισας, η οποία δεν καταγράφεται επίσημα και εξ αυτού δύσκολα μπορεί να ιχνηλατηθεί και να περιχαρακωθεί, διαπιστώνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος με τη συνέντευξη που παραχωρεί στη larissanet. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «στην περιοχή μας είναι πολύ νωρίς ακόμα να συζητάμε για άρση των περιοριστικών μέτρων», κάνοντας ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις σχετικά με την εστίαση και τα σχολεία. Σε ότι αφορά την χρονική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δηλώνει ότι «δεν θα θέλαμε σε μια πόλη όπου συμπολίτες μας χαροπαλεύουν στα 2 νοσοκομεία και υγειονομικοί δίνουν την υπέρτατη των μαχών, εμείς δίπλα τους να στήνουμε γιορτές και πανηγύρια».

Ο κ. Γιαννακόπουλος, σε άλλο σημείο, εκφράζει βεβαιότητα σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει και τρίτο κύμα του κορωνοϊού. Σε έναν πρώτο απολογισμό στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας εκτιμά ότι «η επιστημονική και πολιτική διαχείριση πήγε καλά με ελάχιστες εξαιρέσεις», ενώ παραθέτει τις αιτίες που οδήγησαν την περιοχή μας να παραμένει επιδημιολογικά στις πλέον επιβαρυμένες.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας μιλά για το ΕΣΥ και αναφέρεται στη διασπορά που παρατηρήθηκε σε κλινικές νοσοκομείων όπως και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Συνάμα ασκεί κριτική στην τακτική που ακολούθησε το Υπουργείο Υγείας, καθώς άφησε εκτός μάχης τόσο γιατρούς που ήθελαν να εργαστούν με σύμβαση στο ΕΣΥ, όσο και υγειονομικούς που είχαν διάθεση να προσφέρουν ως εθελοντές.

Κλείνοντας απευθύνεται στους πολίτες και ζητά «πιστή τήρηση όλων των περιοριστικών και προστατευτικών μέτρων», ενώ μιλώντας για τον επικείμενο εμβολιασμό τονίζει πως «στρατηγικός μας στόχος θα πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, για να έχουμε και το υψηλότερο ποσοστό ανοσίας αντίστοιχα».

Κύριε Πρόεδρε, πού βρισκόμαστε κατά την τρέχουσα χρονική συγκυρία στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας σχετικά με τη διασπορά του κορωνοϊού;

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μικρή βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών και κυρίως του Rt, που μετρά τον ρυθμό διασποράς. Η σταθεροποίηση και η πτωτική τάση της καμπύλης του αριθμού των κρουσμάτων, μαζί με την μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία ασθενών με covid-19 αφήνουν μια χαραμάδα ελπίδας ότι τις επόμενες μέρες θα βελτιωθούν ακόμα περισσότερο. Από την άλλη μεριά όμως, τόσο ο αριθμός των διασωληνωμένων και των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ, όσο και ο αριθμός των θανάτων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ακόμα και εκτιμούμε πως θα δούμε την βελτίωσή τους μετά από αρκετές μέρες.

Παράλληλα θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στην πόλη μας υπάρχει μεγάλη «κρυφή»  ενδοοικογενειακή διασπορά του ιού, που δεν καταγράφεται επίσημα, σε αντίθεση με τις εστίες που εμφανίζονται σε δομές υγείας, προνοιακά ιδρύματα, μαζικούς χώρους εργαζομένων που ιχνηλατούνται πολύ γρήγορα και περιχαρακώνονται.

Τί θα προτείνατε από την πλευρά σας σε σχέση με την εξέλιξη της καραντίνας; Πότε και με ποιόν τρόπο θα μπορούσε να υπάρξει χαλάρωση; Τί θα πρέπει να γίνει ειδικά με τα σχολεία και την εστίαση;

Για την περιοχή μας είναι πολύ νωρίς ακόμα να συζητάμε για άρση των περιοριστικών μέτρων. Αυτό θα πρέπει να γίνει όταν βελτιωθούν όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες. Όταν αυτό θα προκύψει πιστεύουμε πως η εστίαση θα πρέπει να χωριστεί στα εστιατόρια και στους χώρους διασκέδασης (καφέ-μπαρ). Τα εστιατόρια μπορούν σε κάποια στιγμή να λειτουργήσουν με προϋποθέσεις και κάτω φυσικά από αυστηρό έλεγχο. Η εμπειρία μας από τα καφέ-μπάρ δεν μας επιτρέπει να σκεφτούμε κάτι τέτοιο.

Όσον αφορά τα σχολεία δεν συζητάμε για το άνοιγμα του Γυμνασίου και του Λυκείου αλλά μόνον για το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα παιδιά κάτω των 10 χρόνων,  όταν θα μολυνθούν από τον ιό είναι ασυμπτωματικά ή ολιγοσυμπτωματικά. Φέρουν λιγότερο ιικό φορτίο, λόγω μικρότερου αριθμού επιθηλιακών αναπνευστικών κυττάρων που συνδέονται με τον ιό και δύσκολα μεταδίδουν στους συνομηλίκους τους. Τα συμπτωματικά παιδιά μεταδίδουν σχεδόν όπως και οι ενήλικες είτε προς τα ευάλωτα άτομα της οικογένειας είτε προς τους εκπαιδευτικούς, με τους οποίους υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση μεταδοτικότητας. Παρόλο που τα παιδιά κάτω των 10 χρόνων δεν επιβαρύνουν σημαντικά την μετάδοση του ιού και λόγω περιορισμένων κοινωνικών δραστηριοτήτων, το να ανοίξουν γρηγορότερα τα Δημοτικά είναι ένα μεγάλο ρίσκο.

Πώς θα είναι συνετό – κατά τη γνώμη σας – να περάσουν οι πολίτες τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς;

Κανένας δεν θα ήθελε να περάσει τις γιορτινές αυτές μέρες με κατήφεια και περιορισμούς. Από την άλλη μεριά όμως δεν θα θέλαμε σε μια πόλη όπου συμπολίτες μας χαροπαλεύουν στα 2 νοσοκομεία και υγειονομικοί δίνουν την υπέρτατη των μαχών, εμείς δίπλα τους να στήνουμε γιορτές και πανηγύρια. Η Λάρισα είναι μια μικρή πόλη και γνωριζόμαστε μεταξύ μας.

Είναι πιθανόν να υπάρξει τρίτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας;

Από τα διεθνή δεδομένα και κυρίως από αυτά που προέρχονται από τις ασιατικές χώρες, νομίζω πως ναι, φυσικά μετά τις γιορτές, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς η χρονική περίοδος.

Πώς θα καταγράφατε τον απολογισμό για την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας σε ότι αφορά τις μέχρι τώρα επιπτώσεις που έχει η πανδημία;

Σε γενικές γραμμές η επιστημονική και πολιτική διαχείριση πήγε καλά με ελάχιστες εξαιρέσεις. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για όλους μας και γινόμαστε σοφότεροι από την καθημερινή αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν έχουμε όμως ακόμα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τους θανάτους στην περιοχή μας από την αρχή της επιδημίας.

Τί έφταιξε και η Λάρισα είναι επί μακρόν στις πλέον επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές;

Η καθυστέρηση λήψης καθολικών περιοριστικών μέτρων και η μη ελεγχόμενη εφαρμογή τους, μαζί με την μη τήρηση των  προστατευτικών μέτρων  από όλους τους συμπολίτες μας (μάσκα-αποστάσεις-χέρια), καθώς και η αδυναμία άμεσης ιχνηλάτισης των μεμονωμένων κρουσμάτων από ένα σημείο και μετά, αποτελούν κύριες αιτίες διασποράς και επιβάρυνσης.

Πώς αξιολογείτε τα πεπραγμένα Κυβέρνησης, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εθνικού Συστήματος Υγείας και των υγειονομικών που έδωσαν τη μάχη μέσα από αυτό, σε ότι αφορά τη διαχείριση της κρίσης;

Η αξιολόγηση της  πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας, τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο και αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να γίνει εν μέσω πανδημίας. Λάθη και παραλήψεις έγιναν από όλους μας μέχρι τώρα, εκτιμάται όμως η ικανότητά μας να τα διορθώνουμε πολύ γρήγορα.

Όσον αφορά το ΕΣΥ, που η πανδημία το βρήκε υποστελεχωμένο και «αποψιλωμένο» από προσωπικό, υλικά και εξοπλισμό, τα πήγε αρκετά καλά, προς το παρόν, με σύμμαχο φυσικά την αυταπάρνηση των υγειονομικών.

Ένα από τα χαρακτηριστικά που καταγράφηκε σε τοπικό επίπεδο ήταν η διασπορά του κορωνοϊού σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, γεγονός που οδήγησε σε πρόσθετη επιβάρυνση των δημόσιων νοσοκομείων με την διακομιδή σημαντικού αριθμού π.χ. νεφροπαθών. Τί δεν πήγε καλά και υπήρξε αυτή η εξέλιξη;

Οι υγειονομικές δομές, όπως και οι λειτουργοί υγείας, είναι πρώτοι στον κατάλογο μολυσματικότητας. Ήταν ζήτημα χρόνου να μολυνθούν κλινικές των νοσοκομείων και ιδιωτικά θεραπευτήρια. Το καλό σ’ αυτή την υπόθεση είναι ότι γρήγορα ανακαλύπτονται, ιχνηλατούνται και περιχαρακώνονται.

Είχατε κάνει έκκληση από τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας προς τους ιδιώτες γιατρούς, ώστε να συνδράμουν στο τιτάνιο έργο που καλούνται να επιτελέσουν τα δύο νοσοκομεία. Πόσοι συνάδελφοί σας έδειξαν ενδιαφέρον; Είστε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση;

Ο αριθμός μετά την έκκλησή μας ήταν αρκετά ικανοποιητικός και σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων που ήθελαν να εργαστούν με σύμβαση στο ΕΣΥ αλλά και ως εθελοντές. Το Υπουργείο Υγείας όμως περιέπλεξε τα πράγματα ζητώντας εκ των υστέρων μόνο covid ειδικότητες αφήνοντας έξω από αυτό το εγχείρημα πολλούς γιατρούς, χώρια δε που η γραφειοκρατική διαδικασία του, με τον καθορισμό νομικού πλαισίου, άφησε απ’ έξω και τους εθελοντές.

Τί συστήνετε στους πολίτες ώστε να προφυλαχθούν κατά το δυνατόν περισσότερο από τον κορωνοϊό;

Την πιστή τήρηση όλων των περιοριστικών και προστατευτικών μέτρων. Την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων και εξόδου από το σπίτι και τον συγχρωτισμό τους σε μικρές παρέες σε πλατείες και πεζόδρομους. Η σωστή χρήση μάσκας μαζί με την υγιεινή των χεριών και οι αποστάσεις συνεχίζουν να αποτελούν σήμερα μείζονα προστατευτικά μέτρα.

Κλείνοντας, καθώς πολλές ελπίδες έχουν εναποτεθεί στον εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, πώς βλέπετε να εξελίσσονται οι προετοιμασίες για το τεράστιο αυτό εγχείρημα; Πότε θα έχει επιτευχθεί επαρκής θωράκιση του πληθυσμού; Τι λέτε σε αυτούς που ήδη στέκονται επικριτικά στον εμβολιασμό και ποιό μήνυμα στέλνετε προς όλους τους συμπολίτες;

Τα εμβόλια αποτελούν το βασικότερο μέσο πρόληψης αρκετών ασθενειών θανατηφόρων και μη. Σώζουν ζωές και αποτρέπουν μόνιμες αναπηρίες. Η πολιτική εμβολιασμού θα είναι ενιαία σε όλη την Ε.Ε. Στη χώρα μας πιστεύουμε πως μετά τις γιορτές θα αρχίσουν  οι πρώτοι εμβολιασμοί, συμφωνά με  τη διαδικασία που προβλέπει ο σχεδιασμός  του Υπουργείου Υγείας. Χρειάζεται μεγάλη ενημερωτική προσπάθεια από όλους τους συναρμόδιους φορείς, ώστε να πείσουμε και τον τελευταίο συμπολίτη μας να εμβολιαστεί. Οι αντιεμβολιαστικές κορώνες μπροστά στους θανάτους που αφήνει πίσω της η πανδημία πρέπει να εξαφανιστούν. Στρατηγικός μας στόχος θα πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, για να έχουμε και το υψηλότερο ποσοστό ανοσίας αντίστοιχα.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Πηγή