Γιατί η Apple φέρνει το RCS στο iPhone φέτος

0
7

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Apple εξέπληξε τους πάντες ανακοινώνοντας ότι το iPhone θα υποστηρίζει το RCS το 2024, ξεκινώντας μέσα στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς. Αυτή η απόφαση ευχαρίστησε τη Google, η οποία είχε κάνει ολόκληρη καμπάνια, προκειμένου να πιέσει την Apple να το δεχτεί.

Η Apple αρνιόταν πεισματικά όλα αυτά τα χρόνια επειδή πιστεύει πως το iMessages αποτελεί σημαντικό ατού για τις πωλήσεις των iPhone, αν και οι χρήστες Android που στέλνουν μηνύματα μέσω της εφαρμογής Google Messages έχουν τις ίδιες δυνατότητες, όπως αναφορές παράδοσης και ανάγνωσης, ενδείξεις πληκτρολόγησης, κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, λήψη εικόνων υψηλής ποιότητας και μεγαλύτερα μηνύματα.

Το πρόβλημα, ωστόσο, που αντιμετωπίζουν και οι δύο πλατφόρμες είναι πως οι χρήστες iPhone λαμβάνουν αυτές τις δυνατότητες μόνο όταν συνομιλούν με άλλους χρήστες iPhone και οι χρήστες Android λαμβάνουν αυτές τις λειτουργίες μόνο όταν στέλνουν μηνύματα σε άλλους χρήστες RCS στο Android.

Όταν πραγματοποιείται ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ πλατφορμών, γίνεται μέσω κειμένου SMS, το οποίο περιορίζει τη διάρκεια των συνομιλιών και οι εικόνες που λαμβάνονται είναι εξαιρετικά χαμηλής ποιότητας.

Μόλις η Apple αρχίσει να υποστηρίζει το RCS στις συσκευές της iPhone όσοι βρίσκονται στη μέση μιας συνομιλίας μεταξύ πλατφορμών θα μπορούν να βλέπουν εικόνες υψηλής ποιότητας, αναφορές παράδοσης και ανάγνωσης, ενδείξεις πληκτρολόγησης και μεγαλύτερα threads.

Μόνο που το Κουπερτίνο δε θέλει να υποστηρίξει την επέκταση κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο της Google που χρησιμοποιείται μόνο σε συνομιλίες μεταξύ χρηστών του Google Messages. Αντίθετα, θέλει το GSMA Standards Body να προσθέσει κρυπτογράφηση στο RCS Universal Profile.

Γιατί, όμως, τελικά η Apple ενέδωσε και υποστήριξε το RCS;

Η απάντηση, σύμφωνα με τον John Gruber που γράφει στο Daring Fireball, έχει να κάνει με την Κίνα. Κάποιοι μπορεί να πίστευαν ότι υπεύθυνος ήταν ο νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ψηφιακές αγορές (DMA). Εξάλλου, η τελευταία ανάγκασε την Apple τον επόμενο μήνα να επιτρέψει στους χρήστες iPhone στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ να φορτώνουν εφαρμογές, να χρησιμοποιούν εναλλακτικές μηχανές προγράμματος περιήγησης στο iPhone, να επιτρέπουν στους προγραμματιστές να συνδέσουν τις εφαρμογές τους με εναλλακτικές πλατφόρμες πληρωμών εντός εφαρμογής και πολλά άλλα.

Αλλά ο πραγματικός ένοχος είναι η Κίνα, η οποία είναι η μεγαλύτερη αγορά smartphone στον κόσμο και μια αγορά όπου η Apple μάχεται τώρα μια ανανεωμένη Huawei. Σύμφωνα με τον Gruber, το θέμα είναι ένας νέος νόμος που εξετάζεται στην Κίνα που θα αναγκάσει όλα τα νέα τηλέφωνα 5G να υποστηρίζουν RCS. Και η Apple θέλει να είναι έτοιμη για τον νόμο αυτό.

Πηγή