Γ. Καββαθάς: Μην παίζουμε με το άνοιγμα της αγοράς

0
18
Γ

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ είπε ότι οι επαγγελματίες έχουν φτάσει στα όριά τους

Στα όριά τους έχουν φτάσει οι επαγγελματίες με την παραφιλολογία σχετικά με την επαναλειτουργία της αγοράς και η ΓΣΕΒΕΕ ζητά από κυβερνητικά στελέχη να μην παίζουν με τα νεύρα των επαγγελματιών, αν δεν σταθεροποιηθεί η μεταδοτικότητα του ιού και δεν κατέβει ο δείκτης R σε ένα τέτοιο επίπεδο που να επιτρέπει ασφαλώς την επαναλειτουργία της αγοράς.
Ο Γιώργος Καββαθάς πρόεδρος Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Γ. Καρεκλίδη και είπε ότι χρειάζεται σοβαρότητα και από τα κυβερνητικά στελέχη που δεν μπορεί να λέει ο ένας, ότι τα καταστήματα θα ανοίξουν στη 1 Δεκεμβρίου, ο άλλος στις 7 και μετά από δύο μέρες κάποιος τρίτος ότι θα ανοίξουμε στις 15 του μήνα.
«Επειδή έχουμε φτάσει στα όριά μας όλοι, να δούμε τα δεδομένα και να επανασχεδιάσουμε τη λειτουργία της αγοράς, σύμφωνα με δεδομένα που θα είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πραγματικότητα, γιατί αυτή τη στιγμή η πανδημία είναι δυναμική, εξελίσσεται κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αύριο με βεβαιότητα», ανέφερε.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ εξήγησε ότι αν δεν σταθεροποιήσουμε τη μεταδοτικότητα του ιού, δεν κατέβει ο δείκτης R μηδέν σε ένα τέτοιο επίπεδο που να επιτρέπει ασφαλώς την επαναλειτουργία της αγοράς και προειδοποίησε να μην παίζουν με τα νεύρα των επαγγελματιών.

«Θα πρέπει επιτέλους να σοβαρευτούμε»

Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, το πρωτεύων, σε κάθε περίπτωση, είναι να λύσουμε το μεγάλο πρόβλημα της υγειονομικής κρίσης, η οποία δημιουργεί τεράστια προβλήματα στο εθνικό σύστημα υγείας και κάθε συζήτηση για άνοιγμα των επιχειρήσεων δεν βοηθάει ούτε τις επιχειρήσεις, ούτε και την κοινωνία, αλλά φορτώνει με περισσότερο άγχος και φόβο και τις επιχειρήσεις.
«Θα πρέπει επιτέλους να σοβαρευτούμε και όταν επιτέλους είμαστε έτοιμοι, να καθορίσουμε τον χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουμε, γιατί το βασικό είναι με ποιές προϋποθέσεις θα γίνει το άνοιγμα των καταστημάτων», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.
Ο Γ. Καββαθάς, τόνισε ότι η αγορά δεν μπορεί να λειτουργήσει με τη λογική του ακορντεόν (ανοίγουμε και κλείνουμε τις επιχειρήσεις), καθώς μια επιχείρηση για να επαναλειτουργήσει θέλει συγκεκριμένες διαδικασία, δαπάνες και προμήθειες, οι οποίες στην πορεία μπορούν να γυρίσουν και μπούμεραγκ για την επιχείρηση, εάν κλείσει ξανά μετά από μερικές μέρες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, αν μπούμε στη λογική του click away, που οδηγεί ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς στους πολυεθνικούς ομίλους, γιατί μόνο το 7% των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου έχει τη δυνατότητα να έχει e shop, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι δεν βοηθάμε το λιανεμπόριο, αλλά συγκεκριμένους ομίλους, που ήδη έχουν δημιουργήσει μια υπερσυγκέντρωση στους τζίρους τους, από την Ελληνικά αγορά και προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα που έχουν οι εταιρίες ταχυμεταφορών και τις αδυναμίες τους.
«Εάν μιλάμε για άνοιγμα της εστίασης με δυναμικότητα κάτω του 50% και με όρους και προϋποθέσεις που ανεβάζουν τα κόστη λειτουργίας των επιχειρήσεων, αντιλαμβάνεται ο οποιοσδήποτε ότι δεν είναι βιώσιμο αυτό το άνοιγμα, οπότε είναι προτιμότερο να παραμένουν κλειστές οι επιχειρήσεις.

Ουσιαστική στήριξη του κράτους

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ τόνισε ότι χρειάζεται ουσιαστική στήριξη του κράτους, γιατί αυτές τις μέρες, ο τέταρτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής, από το οποίο το 50% είναι επιδότηση, ωστόσο δεν έχουν μεταφερθεί οι φορολογικές υποχρεώσεις του Νοεμβρίου, πλην του ΦΠΑ, που αφορά πολύ μικρό αριθμό επιχειρήσεων, που τηρούν Γ’ κατηγορίας βιβλία. Ακόμη είπε ότι τέλος του μήνα ρέπει να πληρωθούν ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος, να δοθεί η μια δόση προ τη ΔΟΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία για να επανέλθουν οι επιχειρήσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων.
«Νομοθετούμε λες και είμαστε σε εποχή κανονικότητας, να επαναφέρουμε τις 120 δόσεις, λες και έχει λήξει το πρόβλημα στην Ελληνική αγορά, οι επιχειρήσεις έχουν μπει σε κανονική λειτουργία και θα μπορούν να προγραμματίσουν τις επόμενες πληρωμές τους και εν μέσω lock down ζητούν να καταβάλουμε μια δόση για τα φορολογικά και μια για τα ασφαλιστικά», ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Πηγή