«ΕΑΜικη εθνική αντίσταση και Δωσιλογισμός»: Εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στον Βόλο

0
5

Μαζί με τον Σύλλογο Φοιτητών του ΙΑΚΑ

Εκδήλωση με θέμα «ΕΑΜικη εθνική αντίσταση και Δωσιλογισμός», συνδιοργανώνουν την Παρασκευή 27 Οκτώβρη, το Παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας «ΟΥΡΑΝΟΣ» του Τάκη Κανελλόπουλου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του αμφιθεάτρου της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο κτίριο του πρώην Ελληνογαλλικού (Ροζού με Γαλλίας).

Όπως επισημαίνεται από τους διοργανωτές «πρόκειται για μια εποχή που σημαδεύτηκε από την αλλαγή του ταξικού συσχετισμού δύναμης, από το πέρασμα στο προσκήνιο της ιστορίας της εργατικής τάξης και των υπό εκμετάλλευση μαζών που επιδίωξαν να γίνουν οι πρωταγωνιστές και οι διαμορφωτές της. Και επειδή ακριβώς πρόκειται για μια τέτοια εποχή, η λεπτομερής εξέταση των ιστορικών της ντοκουμέντων δεν αφορά απλά στους ειδικούς, ούτε προσφέρεται για βυζαντινολογίες κενές ιστορικών διδαγμάτων, αλλά ενδείκνυται για την εξαγωγή χρήσιμων ιστορικών συμπερασμάτων που συμβάλλουν στην ιδεολογική-πολιτική ενίσχυση του εργατικού-λαϊκού κινήματος σήμερα, στη σύγχρονη πάλη του.

Τα παραπάνω εξηγούν γιατί η μελέτη της δεκαετίας του 1940 συγκεντρώνει και σήμερα την ιδεολογική-πολιτική πολεμική της αστικής τάξης και των υπερασπιστών της, πολιτικών, δημοσιολόγων και ιστοριογράφων. Όλοι οι προηγούμενοι, επιχειρώντας να διαστρεβλώσουν τα ιστορικά ντοκουμέντα και να θολώσουν τα ιστορικά συμπεράσματα, ευελπιστούν να εμποδίσουν τη σύγχρονη ταξική συνειδητοποίηση που περνά και μέσα από την ιστορική γνώση και κατά συνέπεια να ξορκίσουν την πιθανότητα μιας νέας ανάτασης του εργατικού-λαϊκού κινήματος, μιας νέας περιόδου αμφισβήτησης της αστικής εξουσίας».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή