Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Η ιστορία στο πιάτο: Ενθύμιο Φιλοπατρίας» (φωτογραφίες)

0
9

Στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, με την οργάνωση του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου

Εγκαινιάστηκε προχθές (Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023) στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών παρουσία εικαστικών και ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού η έκθεση «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ: ΕΝΘΥΜΙΟ ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΑΣ», η οποία σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου σε επετειακή εκδήλωση, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Βόλο (Εξωραϊστική, στο διάστημα Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2021). Στη συνέχεια παρουσιάστηκε με την ίδια επιτυχία στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Λάρισας. Τώρα ολοκληρώνει την πορεία της ιδανικά, στο ιστορικό κτήριο του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση. Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού.
Η παρούσα έκθεση που με αρχικό πυρήνα έρευνας στηρίχτηκε στην ανεκτίμητη συλλογή ιστορικών πιάτων της Λόλας Νταΐφά, ενώ σημαντική βοήθεια αποτέλεσε και η σχετική έκδοση («Η Ελλάδα μέσα από 231 ιστορικά πιάτα (1863-1973)», εκδόσεις Μίλητος), σχεδιάστηκε δύο χρόνια πριν μέσα σε συνθήκες πανδημίας και ύφεσης, με το βλέμμα στραμμένο σε μικρά καθημερινά αντικείμενα οικιακής χρήσης που αφηγούνται συγκινητικές ιστορίες, προτρέποντας ταυτόχρονα τους σύγχρονους δημιουργούς σε οικεία παρατήρηση και μικροδημιουργία, αποτελεί ένα απτό παράδειγμα για το πώς μπορούμε να επανεκτιμήσουμε τα ήσσονα, να είμαστε επινοητικοί, να διδάσκουμε αλλά και να διδασκόμαστε οι ίδιοι από προσβάσιμα σύμβολα. Η συνύπαρξη του ιστορικού και σύγχρονου υλικού, προτείνεται με τη λογική ενός κεντρικού εκθεσιακού πυρήνα πολύτιμων συλλεκτικών αντικειμένων από τη Συλλογή Νταϊφά, σε συνομιλία με νέα έργα δημιουργημένα από διαφορετικά υλικά και παρουσιασμένα ως μια συνολική εγκατάσταση στον χώρο του Μουσείου. Τα συγκινησιακά αυτά έργα, που στην εικονογράφησή τους παρουσιάζονται γεγονότα που «σφράγισαν» την ιστορία της Ελλάδας και για παραπάνω από εκατό χρόνια αποτέλεσαν τον οικιακό εξοπλισμό της νεότερης ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης, εξακολουθούν να διαπαιδαγωγούν και να εμπνέουν. Στην παρούσα περίπτωση ενέπνευσαν σύγχρονους εικαστικούς να φιλοτεχνήσουν επί τούτου, καινούργια έργα αντίστοιχης θεματικής, αναπτύσσοντας ένα ευεργετικό διάλογο μαζί τους, σ’ ένα μοναδικό επετειακό εκθεσιακό αφήγημα.
Αυτά τονίστηκαν, μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση των εγκαινίων τόσο από τον πρόεδρο του Μουσείου κ. Αντώνη Βογιατζή, τον Αντιδήμαρχο Αθηναίων κ. Ελευθέριο Σκιαδά, την επιμελήτρια της έκθεσης κ. Ίριδα Κρητικού και την Μαρία Σπανού, Πρόεδρο του Λ.Ε.Β. που μαζί με την Γ. Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου παραβρέθηκαν στην εν λόγω εκδήλωση.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Νεκτάριος Αποσπόρης, Ευριδίκη Αρκουδογιάννη, Άννυ Αρχιμανδρίτου, Κική Βουλγαρέλη, Βασίλης Βούλγαρης, Μάριος Βουτσινάς, Μαρία Γέρουλα, Νεκταρία Γιακμογλίδου, Αστέρης Γκέκας, Κατερίνα Γραφανάκη, Κρίστη Γρηγορίου, Μαρία Διακοδημητρίου, Δέσποινα Καλλιγά, Ελπινίκη Καμόσου, Κατερίνα Κασσαβέτη, Μάρω Κορνηλάκη, Τάσος Λιακόπουλος, Μηνάς Μαυρικάκης, Δημήτρης Μοράρος, Μάνος Μπατζόλης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Γεωργία Μπλιάτσου, Ρούλη Μπούα, Ισαβέλλα Ντάσση, Απόστολος Παπαγεωργίου, Κλειώ Παπαϊωάννου, Ράνια Παπακωνσταντίνου, Μαρία Παπανικολάου, Χριστίνα Παρασκευοπούλου, Νίκος Ποδιάς, Κατερίνα Σαμαρά, Ιφιγένεια Σδούκου, Ιωάννα Τερλίδου, Νίκος Τριανταφύλλου, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Βιργινία Φιλιππούση, Μαρία Χαλκιά, Μαρία Χάνιου
Διάρκεια έκθεσης: 3 Ιουλίου – 11 Σεπτεμβρίου 2021
Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, Ι. Παπαρρηγοπούλου 7, Αθήνα.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη & Παρασκευή: 09.00-16.00 / Σάββατο-Κυριακή: 10.00-15.00 / Tρίτη κλειστά.
Ε-mail: info@athenscitymuseum.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή