Πραγματοποιήθηκαν χθες τα εγκαίνια της έκθεσης της Σκοπελίτισσας Βιολέττας Σοφικίτου στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας με περισσότερα από 40 έργα της, που αποτελούνται από πιάτα, γυαλιά και πίνακες. Η έκθεση θα διαρκέσει έως 2 Δεκεμβρίου, στην οποία η λαϊκή καλλιτέχνιδα θα υποδέχεται και θα ξεναγεί τους επισκέπτες.
Η έκθεση με τίτλο «Η Λαϊκή Τέχνη της Σκοπέλου με τις πινελιές της Βιολέττας Σοφικίτου» εντάσσεται στις δράσεις και εκδηλώσεις για την ανάδειξη της λαϊκής τέχνης στη Μαγνησία, στο πλαίσιο του θεματικού έτους πολιτισμού με τίτλο «Μαγνήτων Τέχνες Λαϊκές», που διοργανώνει η «Μαγνήτων Κιβωτός».
Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες» και τον Σύλλογο Απανταχού Γλωσσιωτών Βόλου, ενώ έχει την υποστήριξη του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ.
Η κ. Βιολέττα Σοφικίτου είναι αυτοδίδακτη ζωγράφος και άρχισε να δημιουργεί πριν 50 χρόνια περίπου. Τα έργα της είναι πιάτα, γυαλάκια και δίσκοι, αλλά και πίνακες, τους οποίους η ίδια αποκαλεί τα «παιδιά» της.
Όπως ανέφερε η ίδια, είχε την τύχη να μεγαλώσει στη γειτονιά των Ρόδιων, που θαύμαζε από μικρή, και οι οποίοι έπαιρναν το χώμα, το έκαναν πηλό και έφτιαχναν τα αριστουργήματά τους. «Με βοήθησε και ένας θείος μου, ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος, αγιογράφος και λαϊκός ζωγράφος, που είχε τελειώσει τη Σχολή Καλών Τεχνών. Μου είχαν κεντρίσει το ενδιαφέρον τα μεγάλα πιάτα από τη Μάλτα που έφερναν Σκοπελίτες ναυτικοί στον θείο μου για να τους φτιάχνει αντίγραφα» σημείωσε η κ. Βιολέτα Σοφικίτου.
Σύμφωνα με την ίδια, ο πατέρας της ήταν κηπουρός και διατηρούσε πολλές φιλίες με πλούσιους Σκοπελίτες, απόγονοι καραβοκύρηδων, και επισκεπτόταν τα σπίτια τους, τα οποία ήταν «μουσεία». «Κοιτούσα με τις ώρες τα πιάτα που είχαν φέρει από τη Νίκαια της Μικράς Ασίας, Κίνα, Ρωσία, Βενετία. Τα πιο σπάνια και δυσεύρετα ήταν τα ροδιακά, με τα οποία καλλωπίζονταν οι ναοί» εξηγεί.
Αυτό που στεναχωρεί περισσότερο την κ. Βιολέτα Σοφικίτου είναι ότι μία παράδοση τείνει να χαθεί και η πικρία της είναι πως δεν βλέπει κάποιον να την συνεχίζει.
Από την πλευρά του ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος ανέφερε ότι «αυτή η έκθεση που έρχεται από τη Σκόπελο, είναι δημιουργία μίας απλής πιστής γυναίκας, που όμως διάβασε την ιστορία, βρήκε το ταλέντο να εκφραστεί, δείχνοντας τι σημαίνει η ορθόδοξη ελληνική ψυχή. Είναι αυτή που σώζει την πίστη μας, την παράδοσή μας και τον ελληνισμό μας».
Την παρουσίαση έκαναν η κ. Βάσσα Παρασκευά, διδάκτωρ Θεολογίας, και η κ. Μαρία Τσούπη, φιλόλογος – διδάκτωρ Λαογραφίας, ενώ την επιμέλεια της έκθεσης έχει η κ. Έλενα Νικηφόρου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και χαιρέτησε ο δήμαρχος Σκοπέλου κ. Χρήστος Βασιλούδης, ενώ τον συντονισμό είχε η κ. Βασιλική Τράκη, αρχιτέκτων, μέλος του Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου.