Σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, δωρεά ύψους 500.000 ευρώ, προερχόμενο από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λιέγης στο Βέλγιο έδωσε πρόσφατα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την ενίσχυση Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας στην περιφέρεια στην αντιμετώπιση του covid-19.
Μεγάλο τμήμα του εξοπλισμού έχει ήδη αποσταλεί στη Σκιάθο για την κάλυψη των αναγκών του Κέντρου Υγείας του νησιού, ενώ παράλληλα θα διατεθεί τόσο στο Κέντρο Υγείας της Σκοπέλου, όσο και στο Περιφερειακό Ιατρείο της Αλοννήσου, σύμφωνα με την αναλογία που υπέδειξε η 5η Υγειονομική Περιφέρεια.
Η δωρεά του πολύτιμου ιατρικού εξοπλισμού «ταξίδεψε» στη Σκιάθο πριν από μια περίπου εβδομάδα και περιλαμβάνει τεχνολογικό υλικό, εξεταστικό κρεβάτι, υπέρηχο, χειρουργικά εργαλεία και πολλά ακόμη, με τον συντονιστή διευθυντή του Κέντρου Υγείας Σκιάθου, Γιάννη Ριζοδήμο, να υπογραμμίζει ότι «είναι πιθανόν να γίνει μελέτη για τα καρδιομεταβολικά σύνδρομα και εδώ, στην περιοχή μας».
Εξαιρετικά σημαντική δωρεά σε μια περίοδο που είναι αναγκαία η ενίσχυση των περιφερειακών Κέντρων Υγείας, που δίνουν μάχη κατά της πανδημίας. «Γνωρίζαμε τα δύο τελευταία χρόνια για τη συγκεκριμένη δωρεά και μάλιστα όταν έφθασε στο νησί, βρισκόταν στη Σκιάθο ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Φώτης Σερέτης, στο πλαίσιο συντονισμού των εμβολιασμών», υπογράμμισε ο κ. Ριζοδήμος.
Ενίσχυση των νησιών
Η εξαιρετικά σημαντική δωρεά είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του διακεκριμένου καθηγητή καρδιοαγγειοχειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λιέγης και επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Natzi Sakalihasan, ο οποίος διατηρεί δεσμούς με τη Σκιάθο, με τον πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αθανάσιο Γιαννούκα.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ανέλαβε τον συντονισμό και τη μεταφορά του υλικού, με την υποστήριξη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Θεσσαλίας. Η δωρεά έγινε στο πλαίσιο της κατεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, εντός της οποίας όλες οι χώρες της Ε.Ε. προετοιμάζονται για την από κοινού αντιμετώπιση των υγειονομικών κρίσεων με ιατρικά εφόδια διαθέσιμα, οικονομικά προσιτά και καινοτόμα. Στην παράδοση του εξοπλισμού παρευρέθηκαν ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Σποράδων Σάκης Ζλατούδης και ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Υγείας Θεσσαλίας Απόστολος Κομνός.
Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Με τα απαραίτητα μηχανήματα εξόπλισε το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» τρεις παιδικές κλινικές και τρία παιδιατρικά ιατρεία, στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου, στο Γενικό Νοσοκομείο Πρεβέζης, Διδυμοτείχου, Ημαθίας, αλλά και στο Κέντρο Υγείας Γαλατά και στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Τήλου.
Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» είναι μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που έχει ως σκοπό τη μείωση των παιδικών ατυχημάτων, την άμεση και σωστή αντιμετώπιση των παιδικών τραυματισμών και την αναβάθμιση της νοσηλείας των παιδιών στην Ελλάδα. Στόχος του Σωματείου είναι να αναβαθμίσει και να εξοπλίσει όλα τα Παιδιατρικά Τμήματα των νοσοκομείων και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδος.
Εμβολιασμοί στα νησιά
Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των εμβολιασμών κατά του Covid – 19 στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου, με 90 κατοίκους να έχουν ανταποκριθεί σε πρώτη φάση. Όπως ανέφερε ο κ. Ριζοδήμος, ο πρώτος κύκλος απευθυνόταν σε άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, στις νησιωτικές περιοχές.
«Βέβαια, υπάρχουν και οι κατηγορίες όσων δεν μπορούν να έρθουν, για τους οποίους θα υπάρξει επίσης μέριμνα. Στην παρούσα φάση είναι αδύνατον να κάνουμε εμβολιασμούς κατ’ οίκον με την ειδική κινητή μονάδα, αλλά απ’ ό,τι γνωρίζω θα υπάρξει μέριμνα και για αυτό», επισήμανε ο συντονιστής διευθυντής του Κέντρου Υγείας Σκιάθου.
Εν αναμονή των νέων προγραμμάτων εμβολιασμού που θα καθοριστούν με βάση τις δηλώσεις των ενδιαφερομένων, ο ίδιος εξέφρασε την προσδοκία να αυξηθεί η συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού.
Στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου, αντίστοιχα, όπου ξεκίνησαν παράλληλα οι εμβολιασμοί, ανταποκρίθηκαν 180 άτομα από την περασμένη Πέμπτη μέχρι και χθες, ενώ έξι ακόμη ραντεβού έχουν κλειστεί για σήμερα, με το σύνολο των δόσεων για την πρώτη φάση του εμβολιασμού, να έχουν αξιοποιηθεί, χωρίς κανένα πρόβλημα.