Η ανοσολογική μνήμη παρέχει μακροπρόθεσμη προστασία έναντι του κορωνοϊού…

0
49
T Cells
Η έκθεση στον SARS-CoV-2 με μόλυνση ή εμβολιασμό δημιουργεί ανοσοκύτταρα που παρέχουν μακροχρόνια ανοσία. Αυτά τα μακρόβια Τ κύτταρα μνήμης παίζουν βασικό ρόλο στην πρόληψη σοβαρών περιπτώσεων Covid-19. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης ανακάλυψαν τώρα πώς σχηματίζονται αυτά τα Τ κύτταρα μνήμης.
Πολλά ερωτήματα σχετικά με το πώς η έκθεση στον SARS-CoV-2 από μόλυνση ή ανοσοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη προστατευτική ανοσία παραμένουν αναπάντητα. Ο Onur Boyman, επικεφαλής του Τμήματος Ανοσολογίας, και η ερευνητική του ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης έχουν τώρα μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς σχηματίζεται αυτή η μακροχρόνια προστασία. Μαζί με ερευνητές από το ETH της Ζυρίχης, εντόπισαν συγκεκριμένα μονοπάτια σηματοδότησης που καθορίζουν πότε τα ανοσοκύτταρα εξελίσσονται στα λεγόμενα Τ κύτταρα μνήμης.
Από βραχύβιους δολοφόνους έως Τ κύτταρα μακροπρόθεσμης μνήμης
Τα ειδικά για τον ιό αντισώματα που παράγονται από τα Β κύτταρα είναι ανεπαρκή για την αποτελεσματική προστασία έναντι του νέου κοροναϊού. Η κυτταρική ανοσολογική απόκριση στον SARS-CoV-2 είναι εξίσου σημαντική. Εδώ, τα ειδικά για τον ιό CD8+ Τ κύτταρα παίζουν κρίσιμο ρόλο, καθώς μπορούν να αναγνωρίσουν και να σκοτώσουν τα κύτταρα που έχουν μολυνθεί από τον ιό. Αυτά τα κυτταροτοξικά Τ κύτταρα εξαλείφουν τους ιούς που είναι κρυμμένοι μέσα στα κύτταρα-ξενιστές και βοηθούν στην πρόληψη της εξάπλωσης εκατομμυρίων νεο σχηματισμένων ιών. «Αυτά τα Τ κύτταρα είναι συνήθως ενεργά μόνο για μικρό χρονικό διάστημα και εξαφανίζονται γρήγορα. Όταν πρόκειται για τη δημιουργία μακροπρόθεσμης προστατευτικής ανοσίας, είναι σημαντικό να δημιουργηθούν μακρόβια Τ-λεμφοκύτταρα μνήμης που ενεργοποιούνται πολύ γρήγορα μετά την επανέκθεση στον ιό», εξηγεί ο Onur Boyman. Αυτή η τελευταία ικανότητα αναφέρεται ως ανοσολογική μνήμη. 
Προηγούμενες μελέτες είχαν επικεντρωθεί σε ολόκληρο τον πληθυσμό των CD8+ Τ κυττάρων που σχηματίστηκε ως απόκριση στον ιό. Ο Boyman και η ομάδα του πέτυχαν τώρα να παρακολουθήσουν μεμονωμένους κλώνους CD8+ Τ κυττάρων ειδικών για τον SARS-CoV-2 σε ασθενείς με Covid-19, από την οξεία ιογενή λοίμωξη έως και ένα χρόνο μετά την ανάρρωση. Οι ερευνητές μπόρεσαν επίσης να εντοπίσουν τις οδούς σηματοδότησης που είναι υπεύθυνες για τη μετάβαση των CD8+ Τ κυττάρων από βραχύβια φονιά σε μακρόβια κύτταρα μνήμης – και βρήκαν μια ξεχωριστή μοριακή υπογραφή.
Immune messengers determine the cell type
Στη μελέτη τους, οι ερευνητές μπόρεσαν να αποδείξουν ότι η υπογραφή των μακρόβιων CD8+ Τ κυττάρων μνήμης ήταν ήδη παρούσα κατά τη διάρκεια της οξείας λοίμωξης από SARS-CoV-2 και έτσι αυτά τα κύτταρα μπορούσαν να διακριθούν από τα βραχύβια αντίστοιχά τους σε πρώιμο στάδιο. . «Η ευδιάκριτη υπογραφή των κυττάρων μνήμης περιείχε σήματα ανοσιακών αγγελιοφόρων, όπως οι ιντερφερόνες, που αποτελούν σημαντικό μέρος της ανοσολογικής απόκρισης κατά του SARS-CoV-2 και συμβάλλουν επίσης στον έλεγχο των ιογενών λοιμώξεων», λέει ο Onur Boyman.
Immune response varies from one patient to another
Η μελέτη βοηθά στην αποκάλυψη του περίπλοκου τρόπου με τον οποίο διαμορφώνεται ή δεν διατηρείται η ανοσολογική μνήμη του SARS-CoV-2. Ενώ ορισμένες λοιμώξεις οδηγούν σε ισχυρή και μακροχρόνια μνήμη Τ-κυττάρων, άλλες αποτυγχάνουν να το κάνουν. Η υπογραφή που εντοπίστηκε πρόσφατα καθιστά δυνατό τον προσδιορισμό του τύπου μόλυνσης – π.χ. ήπια ή σοβαρή, συστηματική ή περιορισμένη στους βλεννογόνους - προκαλεί παρατεταμένη ανοσία. Η ανοσολογική απόκριση διαμορφώνεται επίσης από εμβόλια, τα οποία περιέχουν διαφορετικά συστατικά και ανοσοενισχυτικά. «Ενώ ο καθένας ανταποκρίνεται διαφορετικά στον ιό ή σε ένα εμβόλιο, η κυτταρική ανοσία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη σοβαρών περιπτώσεων Covid-19 τόσο σε εμβολιασμένους όσο και σε αναρρώμενους ανθρώπους», λέει ο Boyman.

University of Zurich