Η δεξιά μας και η αριστερά μας

0
7

Του Νικολάου Κατσιαβριά

Ο κ. Νικόδημος ήταν καθηγητής σε ένα Επαγγελματικό Λύκειο της Ελλάδος. Οι μαθητές, όπως γίνεται συνήθως, τον είχαν δοκιμάσει στα μαθήματα κατ’ επανάληψη και είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη τους ακόμα και σε ζητήματα εκτός μαθήματος.
Ήταν παραμονές εκλογών του 201_. Κάποια στιγμή βρέθηκε με ομάδα μαθητών γύρω στα 13-15 άτομα σε χαλαρή συζήτηση. Τότε κάποιος τον ερώτησε:
_ Δάσκαλε, έρχονται εκλογές. Τι θα ψηφίσουμε; Τι λέτε εσείς; Που βρίσκεστε; Δεξιά, αριστερά, …
Ο καθηγητής στράφηκε στην ομάδα:
_ Θέλετε πραγματικά όλοι να μιλήσουμε γι’ αυτό το θέμα;
Ήταν όλοι σύμφωνοι. Οπότε έγινε σε γενικές γραμμές ο ακόλουθος διάλογος:
_ Τι σημαίνει για εσάς δεξιά; Ποια τα στοιχεία που τη χαρακτηρίζουν; Δεξιά σημαίνει πατρίδα, παραδόσεις, οικογένεια, νομιμότητα, να έχει ο κόσμος εργασία και χρήματα …
Τι σημαίνει για εσάς αριστερά; Τι την ξεχωρίζει; Αριστερά σημαίνει κοινωνική δικαιοσύνη, εργατικά δικαιώματα, βελτίωση του κράτους, γενικώς πρόοδο.
Ξεκινώντας από αυτές τις απαντήσεις ο κ. Ν. είπε:
Για πέστε μου τώρα: Αγαπάει την πατρίδα του αυτός που επιτρέπει ή μεθοδεύει τη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγους ενώ οι πολλοί είναι ελεεινά φτωχοί και δυσκολεύονται να ζήσουν; Νοιάζεται για την πατρίδα, όπως ισχυρίζεται, αυτός που αρνείται τα στοιχειώδη δικαιώματα των εργατών; Φροντίζει για την πατρίδα του εκείνος ο «δεξιός» ο οποίος δεν νοιάζεται ως κυβέρνηση να απλοποιήσει τη σχέση του κράτους με τον πολίτη και να την κάνει έντιμη και αξιοπρεπή;
Ας δούμε τώρα και την πλευρά της Αριστεράς: Κατ’ αρχήν είναι προοδευτικός αυτός που εργάζεται και δημιουργεί ή αυτός που εντάσσεται σε ένα αριστερό κόμμα; Αν νοιαστούμε για την κοινωνική δικαιοσύνη δεν νοιαζόμαστε για την ειρήνη, την ευημερία και την προκοπή στην πατρίδα; Είναι τόσο κακό να μιλάμε για πατρίδα και παραδόσεις; Στη γειτονιά μου και νομίζω και σε όλες τις γειτονιές βλέπω στην καθημερινή ζωή όλοι οι έντιμοι πολίτες δεξιοί και αριστεροί έχουν τον ίδιο τρόπο ζωής και τον ίδιο κώδικα επικοινωνίας. Σε τι διαφοροποιούνται κατά βάθος δεξιοί και αριστεροί;
Ποιοι από εσάς που θεωρείστε δεξιοί δεν θέλετε ταυτοχρόνως ό, τι επαγγέλλεται η αριστερά; Ποιοι από τους αριστερούς αρνούνται στη ζωή τους ό, τι χαρακτηρίζει τη δεξιά;
Συμφώνησαν ότι τα θέλουμε όλοι όλα. Και ό, τι καλό επαγγέλλεται η δεξιά και ό, τι επαγγέλλεται η αριστερά. Ο κ. Ν. συνέχισε:
Αλλά εκείνο που με προβληματίζει περισσότερο είναι το θέμα της Θρησκείας. Ο ηγετικός πυρήνας της αριστεράς θεωρεί ότι είναι προϋπόθεση για την κοινωνική δικαιοσύνη και την πρόοδο η αθεΐα. Πού στέκει αυτό; Όταν όμως θέλουν ψήφο τρέχουν και στο Άγιον Όρος. Ο ηγετικός πυρήνας των ονομαζόμενων δεξιών θεωρεί ότι εκπροσωπεί και τη θρησκεία, ενώ στην πράξη την αρνείται. Τι προάλλες συνελήφθη και ταλαιπωρήθηκε υπέργηρος ιερέας επειδή υπήρξε καταγγελία ότι σκότωσε μια γάτα. Ταυτοχρόνως σε καθημερινή γίνονται νομίμως εκτρώσεις και πολλοί πλουτίζουν από αυτές. Οι αστυνομία ενεργεί σύμφωνα με τους νόμους. Αλλά, είναι νομοθεσία αυτή; Είναι δεξιά, είναι αριστερή ή ανόητη και παρανοϊκή;
Όταν έφτασαν σε αυτό το σημείο ο μαθητής που ξεκίνησε τη συζήτηση είπε σαν συμπέρασμα: Άρα καταλήγουμε στο κέντρο …
Όταν ο συνάδελφος μας μετέφερε τη συζήτηση χάρηκα και γι’ αυτόν αλλά και τους μαθητές αλλά και για το επίπεδο της επικοινωνίας τους. Θέλουν τα φτωχά λόγο. Έχουν ευγενικά αισθήματα και πόθους αλλά παραπλανώνται και εγκλωβίζονται στον κόσμο της αλογίας και του παραλογισμού που προβάλλουν τα ΜΜΕ και τα μέσα «κοινωνικής δικτύωσης». Ο συνάδελφος μπόλιασε τη ζωή τους με το λόγο, τη στέρεη κριτική, το φωτεινό διάλογο.
Θα συμπλήρωνα εδώ ότι ο Έλληνας αρχαιόθεν και έως τώρα υπήρξε πάντοτε εκλεκτικός, πράγμα που σημαίνει σοβαρότητα, εργατικότητα και αξιοπρέπεια και υπευθυνότητα. Στη μακραίωνη πορεία του σε αυτή την αναζήτηση προστέθηκε και ο πατερικός εκλεκτισμός όπου, εκτός από την κοσμική αρετή του μέτρου και της αρμονίας των αρχαίων, επιδίωξη είναι η μετοχή στη θεία χάρη. Κλείνω με ένα βαθύτατο λόγο του αγίου Αντωνίου «από όλες τις αρετές μέγιστη είναι η διάκριση». Γιατί όχι διάκριση με θείο φωτισμό και στην πολιτική; Που στην πράξη σημαίνει προσεκτική ζωή, μελέτη, αγάπη στην εργασία, σεβασμό στους άλλους και πολλές ακόμα αρετές. Ας μη μας κοροϊδεύει η δεξιά μας και η αριστερά μας με «παραδείσους» και «επιδόματα». «Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή», όπως λέει και ο μεγάλος μας ποιητής Ελύτης και όχι συνθήματα πολιτικάντηδων με προβληματική και αναξιοπρεπή ζωή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή