«Θα ξαναέρθουν φαινόμενα σαν του Daniel στη Θεσσαλία»

0
3

Στο επίκεντρο της μεγάλης κλιματικής αλλαγής η περιοχή

«Φαινόμενα σαν του Daniel θα ξανάρθουν στη Θεσσαλία», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στο OPEN και την εκπομπή «Τώρα Μαζί» προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τον Δημήτρη Κουτσούμπα, τα μέτρα στον θεσσαλικό κάμπο, τη στήριξη των αγροτών και το ρεύμα.

«Τα μη κρατικά πανεπιστήμια ανοίγουν δυνατότητες στην Ελλάδα»
Αρχικά, ο υπουργός μίλησε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και ανέφερε πως «η Ελλάδα θα γίνει μια χώρα εκπαιδευτικό κέντρο γιατί η δυνατότητα να έχουμε τέτοιου είδους πανεπιστήμια και να προσελκύσουμε φοιτητές ευρύτερα, είναι υπαρκτή. Η Ελλάδα είναι φτιαγμένη για αυτό. Είναι πολύ ανταγωνιστική σε ό,τι αφορά τη διαβίωση. Mπορείς να ζεις πολύ καλά στην Ελλάδα σαν φοιτητής. Έχει καλό ακαδημαϊκό περιβάλλον, και καλούς Έλληνες στο εξωτερικό που μπορούν να γυρίσουν πίσω και είναι γεωγραφικά σε ένα σημείο που μπορεί να προσελκύσει ανθρώπους να έρθουν να σπουδάσουν στην Ελλάδα από πολλές περιοχές κοντινές μας. Επομένως, αυτό είναι μια οικονομική δυνατότητα που ανοίγεται από εδώ και πέρα και μια εκπαιδευτική δυνατότητα. Γιατί αν προσελκύσεις ξένα πανεπιστήμια με πολύ μεγάλη εμπειρία και τρόπους λειτουργίας, και τα έχεις εδώ με αυτή τη μορφή, αυτό θα βελτιώσει και τα δημόσια πανεπιστήμια. Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, ένα ποιοτικό μη κρατικό πανεπιστήμιο αυτομάτως θα ανεβάσει το επίπεδο και των δικών μας δημόσιων πανεπιστημίων».

«Η καλή ποιότητα της Παιδείας από οπουδήποτε και αν παρέχεται είναι το κλειδί για το μέλλον μας», τόνισε.

«Άστοχη η δήλωση του Κουτσούμπα»
Για τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα περί sugar daddies, ο κ. Σκυλακάκης σχολίασε: «Νομίζω πως έκανε μια πολύ άστοχη δήλωση αλλά επειδή είναι ΚΚΕ, το κόμμα έχει πάντα δίκαιο. Συνεπώς, έχει μια δυσκολία να την επανορθώσει. Όταν δεν είσαι ένα δογματικό κόμμα, μπορείς και να επανορθώνεις όταν κάνεις λάθος. Το πρόβλημα του ΚΚΕ είναι πως όλα του τα λάθη που έκανε ιστορικά, θεωρεί ότι έχουν δικαιωθεί. Ένα ακόμη λάθος, μικρότερης σημασίας από αυτά που έχουν γίνει».

Για την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου είπε «δεν μπορώ να τοποθετηθώ σε ένα θέμα για το οποίο δεν έχω επαρκή άποψη, το έχω παρακολουθήσει ειδησεογραφικά. Όταν υπάρχει κάποια θεσμική παρέμβαση την αφήνουμε να λειτουργήσει».

«Τα επόμενα 30-40 χρόνια θα βιώνουμε την κλιματική κρίση στη Θεσσαλία»
Για την έρευνα των Ολλανδών επιστημόνων για τον θεσσαλικό κάμπο, ο υπουργός ανέφερε: «Η Θεσσαλία είναι μια από τις περιοχές που είναι στο επίκεντρο της μεγάλης κλιματικής κρίσης που έχει ξεκινήσει και την οποία θα βιώνουμε για τα επόμενα 30-40 χρόνια, ότι και αν κάνουμε είμαστε δέσμιοι για τα επόμενα 30 χρόνια για μια βίαια αλλαγή του κλίματος που έχει ξεκινήσει. Φαινόμενα σαν του Daniel, θα ξαναέρθουν. Και ταυτόχρονα, θα υπάρχει και λειψυδρία. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όταν έρχεται ένα φαινόμενο σαν τον Daniel που μαζεύει όλο το νερό μιας χρονιάς ή μισής σε 2-3 μέρες, αυτό δεν σημαίνει πως το νερό μένει στον υδροφόρο ορίζοντα, το νερό φεύγει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Συνεπώς, αυτή η βιαιότητα των καιρικών φαινομένων με τις τεράστιες ποσότητες νερού σημαίνει πως μένουν οι καταστροφές και θα έχεις ερημοποιήσεις. Πολύ μεγάλη έμφαση στα έργα ορεινής υδρονομίας, θα πρέπει να σταματάμε, να επιβραδύνουμε το νερό όσο γίνεται ψηλά στο βουνό. Αυτό είναι ένα πακέτο έργων απολύτου προτεραιότητας. Τα έργα αυτά θα έχουν πολύ μεγάλη ταχύτητα, η διαχείριση θέλει πολύ περισσότερο χρόνο γιατί μιλάμε για φράγματα, για πλήρη αλλαγή του τρόπου που γίνεται η διαχείριση των εγγυοβελτικών έργων, δηλαδή, των αναχωμάτων και των τάφρων που υπάρχουν στη Θεσσαλία».

Για το αγροτικό ρεύμα και τα φωτοβολταϊκά
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο αγροτικό ρεύμα, τόνισε πως «αυτά που έχουμε πει, ισχύουν. Θα περάσει την άλλη εβδομάδα στη Βουλή η σχετική τροπολογία».

Για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά ο υπουργός είπε πως «υπάρχει πρόγραμμα που είναι ήδη ανοιχτό και θα ακολουθήσει και ένα διευρυμένο».

Για τα νέα τιμολόγια ρεύματος
Για το ρεύμα και τα νέα τιμολόγια, ο κ. Σκυλακάκης είπε πως «έχουμε μια ευτυχής συγκυρία. Έχουμε μια σημαντική πτώση αποκλιμάκωσης των τιμών του φυσικού αερίου, ταχύτερη είσοδο των ΑΠΕ και αυτό είναι έργο της κυβέρνησης, οι οποίες μας πιέζουν προς τα κάτω τις τιμές, έχουμε και μια μικρή μείωση των τιμών των ρύπων που και αυτό ρίχνει προς τα κάτω τις τιμές και αυξημένο ανταγωνισμό που έφερε το σύστημα των χρωματιστών τιμολογίων. Οπότε, οι τιμές που έχουμε αυτούς τους μήνες, για την μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου που είναι στο πράσινο τιμολόγιο, είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές που είχαμε».

Για το ποιο είναι καλύτερο τιμολόγιο, ο υπουργός ανέφερε: «Όταν πέφτουν οι τιμές, το πράσινο και το κίτρινο τιμολόγιο αντανακλούν άμεσα αυτή την πτώση των τιμών, το μπλε όχι, σε διασφαλίζει για το μέλλον. Αυτή τη στιγμή είναι σε καλή θέση όποιο τιμολόγιο και να διαλέξουν οι καταναλωτές».

Οι δύο παράγοντες για την ακρίβεια
Τέλος, για την ακρίβεια που συνεχίζει και σαρώνει τα νοικοκυριά, ο κ. Σκυλακάκης σχολίασε πως «μεγάλη επιρροή είχε η ακαρπία στο λάδι και το δεύτερο φαινόμενο που είναι οριζόντιο, είναι η αύξηση των τιμών για τους εργάτες γης, οι οποίοι πληρώνονται σήμερα 60% πάνω από ότι πληρώνονταν πριν από 2-3 χρόνια.

Πηγή: ethnos.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή