Θεοδωρίδου: Κανονικά η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca

0
13
Θεοδωρίδου: Κανονικά η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca

Για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας ενημέρωσαν το απόγευμα της Δευτέρας 22/3 – στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για την πορεία της πανδημίας – η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αρχικά πήρε η κυρία Θεοδωρίδου, αναφερόμενη αρχικά στο εμβόλιο της Astrazeneca και την αναβολή εμβολιασμών στην Ευρώπη λόγω της συσχέτισης του συγκεκριμένου εμβολίου με συμβάντα θρόμβωσης.

Τόνισε πως η Ελλάδα αποφάσισε την συνέχιση των εμβολιασμών, με την Μαρία Θεοδωρίδου να μιλά για ωριμότητα και εμπιστοσύνη από την πλευρά των πολιτών στην Ελλάδα, οι οποίοι προσήλθαν κανονικά στα ραντεβού τους παρά τις εξελίξεις με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Η κα. Θεοδωρίδου τόνισε επίσης ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αλλά και ο ΠΟΥ, ενημέρωσαν άμεσα πως «δεν υπάρχουν ενδείξεις με αυξημένο κίνδυνο περιστατικών θρομβοεμβολής», ωστόσο επεσήμαναν ότι δεν μπορούμε να έχουμε οριστική τοποθέτηση αν δεν συνεχιστεί ο ενδελεχής έλεγχος.

Και πρόσθεσε: «Ειδική προσοχή έχει επισύρει μια σπάνια οντότητα που συνδυάζει θρόμβωση και διάχυτη ενδαγγειακή πήξη. Δηλαδή δύο στοιχεία που δεν απαντούν συχνά και η θρομβωτική επεξεργασία αφορά και συγκεκριμένη ανατομική περιοχή των φλεβών του εγκεφάλου. Είναι μια εξαιρετικά σπάνια κατάσταση. Σε 20.000.000 δόσεις εμβολίου έχουν καταγραφεί 7 περιπτώσεις διάχυτης ενδαγγειακής πήξης και 18 περιπτώσεις με θρομβώσεις των φλεβών.

Πηγή