Κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα κατά του Δήμου Βόλου οι Ενεργοί Πολίτες

0
4

Με αφορμή την κοπή των δύο αιωνόβιων κυπαρισσιών στο παλιό κοιμητήριο της Ν. Ιωνίας

Στον Εισαγγελέα Βόλου βρέθηκαν σήμερα λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι οι Ενεργοί Πολίτες Βόλου καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά κατά του Δήμου Βόλου για αξιόποινες πράξεις, με αφορμή την κοπή των δύο αιωνόβιων κυπαρισσιών στο παλιό Κοιμητήριο της Ν. Ιωνίας. Οι Ενεργοί Πολίτες κάνουν λόγο για υποβάθμιση του περιβάλλοντος, αλλά και αλλοίωση του μνημείου του Κοιμητηρίου, το οποίο και προστατεύεται.

Η κ. Ιφιγένεια Ηλιοπούλου, μέλος των Ενεργών Πολιτών σε δηλώσεις τόνισε πως αυτή η πράξη του Δήμου Βόλου, που έγινε νύχτα είναι απαράδεκτη και σχολίασε πως « για να το έκανε νύχτα υποδηλώνει ότι κάτι φοβόταν» και συμπλήρωσε πως «δεν μπορούμε από τη μία να φυτεύουμε λουλουδάκια και από την άλλη να κόβουμε δέντρα».

Παρών στην Εισαγγελία ήταν και ο κ. Κώστας Μανωλίδης, Καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ο οποίος από την πρώτη στιγμή με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα στηλίτευσε το γεγονός της κοπής των δύο δέντρων, από τον περιβάλλοντα χώρο του Κοιμητηρίου των Ταξιαρχών.

«Έχει αγνοηθεί το Ανώτατο όργανο σε σχέση με τον πολιτισμό,  που είναι το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων,  το οποίο μετά από ένσταση του Δήμου Βόλου στην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων για την απόρριψη του κυκλικού κόμβου, γνωμοδότησε και το συμβούλιο και είχε ακριβώς την ίδια αρνητική στάση απέναντι στο έργο. Είναι πολύ σοβαρή απόφαση που την έχει αγνοήσει με προκλητικό τρόπο ο Δήμαρχος.

Το νεκροταφείο έχει κηρυχθεί ως προστατευόμενο μνημειακό σύνολο και περιλαμβάνει τα κτήρια, τους τάφους, τη βλάστηση και τον περιβάλλοντα χώρο. Τα δύο κυπαρίσσια είναι αναπόσπαστο κομμάτι του περιβάλλοντος και εισόδου και προστατεύονται από τον νόμο.

Εδώ ουσιαστικά ο Δήμος έχει λειτουργήσει παράνομα. Πέρα από αυτό, εν μέσω καύσωνα, πυρκαγιών το να κόψεις δύο τόσο σημαντικά δέντρα, μεγάλα αγνοώντας τις επισημάνσεις και απαγορεύσεις είναι τρομερά άσχημο, προκλητικό και προσβλητικό για όλους μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μανωλίδης.

Στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα στάθηκε από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Κάιρας, μέλος των Ενεργών Πολιτών, τονίζοντας ότι ο Βόλος είναι από τις τελευταίες πόλεις στην Ελλάδα σε πράσινο. «Βλέπουμε μία δημοτική αρχή που προσπαθεί να επιβάλλει με τσαμπουκά τον δικό της σχεδιασμό, καταργώντας χώρους πρασίνου και μνημείων. Ως θεματοφύλακες της δημοτικής μας κίνησης δεν θα το αφήσουμε κάνοντας κάθε νόμιμη ενέργεια», επεσήμανε ο ίδιος.

Στην μηνυτήρια αναφορά τους οι Ενεργοί Πολίτες αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «σας καταγγέλλουμε ότι το βράδυ της Κυριακής 23-7-2023 την ώρα που ανεξέλεγκτες πυρκαγιές καταστρέφουν τη φύση και τη χώρα μας, άγνωστος εργολάβος με μηχανήματα για λογαριασμό του Δήμου Βόλου, προέβη σε ολική κοπή δύο αιωνόβιων κυπαρισσιών που κοσμούσαν την ιστορική και διατηρητέα πύλη εισόδου του παλαιού κοιμητηρίου στη Νέα Ιωνία (…). Η αιτιολογία της πράξης αυτής είναι ότι εμπόδιζαν την κατασκευή διπλού κυκλικού κόμβου που έχει σχεδιάσει ο Δήμος Βόλου (…). Είναι γνωστό επίσης ότι ο δήμαρχος Βόλου κ. Μπέος έχει κατ’ επανάληψη τοποθετηθεί δημόσια με τρόπο απαξιωτικό, υβριστικό και αυθαίρετο ενάντια στους υπαλλήλους της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων».

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή