Κερδοσκοπία και ρήτρα αναπροσαρμογής έφεραν απόγνωση τους καταναλωτές

0
20

Αναφέρθηκε στο 12ο Πανελλαδικό Συνέδριο Νομικών στην Αγριά

Η κερδοσκοπία προμηθευτών ρεύματος, που βρήκαν αφορμή από την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε έναν πολλαπλασιασμό τέσσερα και πάνω στην τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα, καθώς και η ρήτρα αναπροσαρμογής, που στην ουσία είναι έμμεση ενίσχυση αυτών των εταιριών, είναι οι βασικότερες αιτίες που έφεραν σε απόγνωση τα νοικοκυριά.
Τα παραπάνω ανέφερε από το βήμα του 12ου Πανελλαδικού Συνεδρίου Νομικών με θέμα το Δίκαιο Ενέργειας του Περιβάλλοντος, που ξεκίνησε σήμερα το απόγευμα στην Αγριά, από την Ένωση Ελλήνων Νομικών e-Θέμις σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου, ο Γιώργος Μεντής αναπληρωτής καθηγητής Νομικής Σχολής Αθήνας.
Ο ίδιος τόνισε ότι αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένα καθεστώς αδικίας και όχι Δικαίου στην ενέργεια και προέβλεψε ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί για όσο δεν καταλάβει η κοινωνία και δεν αντιδράσει με έναν νόμιμο ωραίο τρόπο.

Ο κ. Μεντής ανέφερε ότι οδηγηθήκαμε στην κατάσταση που είναι δυσβάστακτη για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, διότι κάποιοι αποφάσισαν να πολλαπλασιάσουν την τιμή της ενέργειας, βρίσκοντας αφορμή από την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε έναν πολλαπλασιασμό τέσσερα και πάνω στην τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα, έχοντας την πρωτιά επανειλημμένως, επί πολλούς μήνες. Επίσης είπε ότι η Ελλάδα είναι από τις πιο ακριβές χώρες στην ενέργεια, διότι κάποιες από τις εταιρείες κερδοσκοπούν.

Επίσης είπε ότι την περίοδο που διανύουμε το κράτος επιδοτεί, ενώ στην αρχή πλήρωνε ο πολίτης, με αυτή τη λεγόμενη ρήτρα αναπροσαρμογής, το νοικοκυριό και η επιχείρηση καλύπτεται από μια κρατική επιδότηση, που πηγαίνει σε εκείνους που κερδοσκοπούν.
«Δηλαδή γίνεται μια έμμεση ενίσχυση αυτών των εταιριών, ενώ αυτά τα χρήματα κάποια στιγμή θα χρειαστεί να τα επιστρέψουμε ως λαός, καθώς η Ελλάδα πάσχει από μια χρόνια υπερχρέωση και αντί να ενισχύουμε αυτές τις εταιρίες κανονικά θα έπρεπε να δούμε τα κέρδη τους, να συμφωνήσουμε σε μια τιμή, σίγουρα αυξημένη σε σχέση με το παρελθόν, αλλά με ένα εύλογο κέρδος και όχι τα υπερκέρδη που ακούμε και να μην επιδοτούνται τόσο πολύ τουλάχιστον», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ ανέφερε ότι το κράτος επιβαρύνεται, άρα επιβαρυνόμαστε όλοι και προέβλεψε ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί για όσο δεν καταλάβει η κοινωνία και δεν αντιδράσει με έναν νόμιμο ωραίο τρόπο.

Προς νέες πηγές ενέργειας
Ο Δημήτρης Αναστασόπουλος πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Νομικών εκτίμησε ότι το μέλλον θα είναι καλό μετά από κάποια χρόνια, γίνονται πολλές διεργασίες για να βρεθούν νέες πηγές ενέργειας, σε όλο τον πλανήτη, πιο οικονομικές και πιο πράσινες, αλλά αυτό θα χρειαστεί και μια μεταβατική περίοδο ίσως και κάποιων ετών. Μέχρι τότε, ευελπιστεί οι κυβερνήσεις θα παίρνουν τα μέτρα που πρέπει να παίρνουν, ώστε ο κόσμος να μην υφίσταται το βάρος που υφίσταται σήμερα.
Ο κ. Αναστασόπουλος εκτίμησε ότι η μεταβατική αυτή περίοδος θα είναι πιο σύντομη των 10-20 ετών, τόνισε ότι η επιστροφή στον λιγνίτη για παραγωγή ρεύματος ήταν λύση ανάγκης και καθυστερήσαμε ίσως. Όπως είπε ήταν σωστή η επιλογή να φύγουμε από τον λιγνίτη, από την άποψη της πράσινης βιωσιμότητας, αλλά είναι αυτονόητο ότι ο κόσμος απαιτεί να ανταπεξέλθει, άρα καλώς πήγαμε ξανά στην επιλογή του λιγνίτη, που όμως δεν μπορεί να είναι μόνιμη επιλογή, ειδικά για την Ελλάδα που έχει άπειρο ήλιο και αέρα, θα πρέπει να εξασφαλίσει πολλούς ενεργειακούς πόρους από ΑΠΕ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Νομικών χαρακτήρισε στρεβλό το σύστημα των επιδοτήσεων, λέγοντας ότι το κράτος δεν μπορεί να επιδοτεί για πάντα, ούτε οι λογαριασμοί μπορεί να είναι τόσο ακριβοί για πάντα και εξέφρασε την ελπίδα κάποια στιγμή να λήξει παγκοσμίως η ενεργειακή κρίση, είτε με τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία, είτε γιατί θα ληφθούν άλλα μέτρα.

Φαύλος κύκλος οι επιδοτήσεις
Ο Μάριος Ανδρικόπουλος διευθυντής του Νομικού Τμήματος της ELPEDISON ανέπτυξε το θέμα των κυμαινόμενων χρεώσεων ηλεκτρικής ενέργειας (ρήτρα αναπροσαρμογής) και τόνισε ότι το ζήτημα αυτό απασχολεί σφοδρά και τις εταιρίες.

Ο κ. Ανδρικόπουλος είπε ότι το πρόβλημα του ηλεκτρικού ρεύματος στη βάση του είναι ένα σύνθετο προϊόν, που πριν ο προμηθευτής το πουλήσει δεν ξέει πόσο κοστίζει. Αυτή ήταν και η λογική των συμβολαίων με ρήτρα αναπροσαρμογής, τα οποία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα είχαν οδηγήσει και σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές, εξ ου και το άνοιγμα τη αγοράς. Από κει και πέρα, τα αίτια τα οποία οδήγησαν στις αυξήσεις που είδε ο καταναλωτής εδράζονται σε ευρύτερη βάση, αν δει κάποιος τις διακυμάνσεις τις τιμής της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος ανά χώρα και ο μονόδρομος που υπήρχε ήταν η κρατική παρέμβαση σε επίπεδο επιδότησης, προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να οδηγεί σε βιώσιμους λογαριασμούς για τους καταναλωτές.

Επίσης τόνισε από τον Αύγουστο του 2022 έχει επιλεγεί η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, υπάρχουν οι εκ των προτέρων τιμές που ανακοινώνονται από τους προμηθευτές και αυτό απολογιστική έχει οδηγήσει σε μια εικόνα, η οποία είναι αρκετά σύνθετη, υπό την έννοια ότι ο προμηθευτής ανακοινώσει τιμές που δεν είναι απόλυτα βέβαιος ότι είναι το κόστος του. Επομένως, ο υπολογισμός, αυτονόητα περιλαμβάνει και ένα ασφάλιστρο κινδύνου.
«Με τον τρόπο αυτό οδηγούμαστε σε ένα φαύλο κύκλο με μεγαλύτερες τιμές απ’ ότι θα οδηγούσε η ρήτρα αναπροσαρμογής, μεγαλύτερη χρέωση και μεγαλύτερη επιδότηση, προκειμένου να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα που θα είναι βιώσιμο στον καταναλωτή», επισήμανε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή