Κραυγή αγωνίας από τους αρτοποιούς της Μαγνησίας

0
4
Κραυγή αγωνίας από τους αρτοποιούς της Μαγνησίας

Διπλάσιο πλέον το κόστος ενέργειας και πρώτων υλών για τις επιχειρήσεις

«Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα σβήσουμε» δηλώνει ξεκάθαρα ο κ. Κωνσταντίνος Τσουράπας, πρόεδρος του Συλλόγου Αρτοποιών Μαγνησίας και πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Γ. Καρεκλίδη. Βασική αιτία πλέον, το διπλάσιο κόστος ενέργειας αλλά και πρώτων υλών για τις επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς τζίρους, λόγω της πτώσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο κ. Τσουράπας, «η αγοραστική δύναμη του κάθε πελάτη έχει μειωθεί γιατί δεν έχει λεφτά να αγοράσει. Δεν περισσεύουν χρήματα από την ενέργεια, τις πληρωμές για το ρεύμα, το αέριο, όλους τους λογαριασμούς … Ο κόσμος φοβάται και είναι συγκρατημένος στις αγορές του. Η επισκεψιμότητα βέβαια στο φούρνο της γειτονιάς, είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί’, σημείωσε ο κ. Τσουράπας, τονίζοντας ότι «η ποσότητα που αγοράζει έχει μειωθεί».
Σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος, «ο καταναλωτής, προτιμά να πάρει κάτι , που ίσως είναι και λίγο ακριβότερο από ορισμένα είδη που θα έβρισκε στα μάρκετ, όμως εκεί, θα ήταν καταψυγμένα».

Σε ότι αφορά στην ενέργεια, σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχουν αρτοποιεία που καίνε πετρέλαιο, κυρίως στην περιοχές της περιφέρειας του νομού, καθώς στον Βόλο δουλεύουν με αέριο και ρεύμα. Υπάρχουν καμιά δεκαριά που είναι ξυλόφουρνοι και ίσως κάποιοι που λειτουργούν με πέλετ. Τα περισσότερα, έχουν πρόβλημα με το αυξημένο κόστος. Αν προσθέσει σε αυτό κάποιος και τη μείωση του τζίρου, είχε ήδη σαν αποτέλεσμα να κλείσουν τον Αύγουστο δυο φούρνοι, τον Σεπτέμβρη ένας ακόμη ενώ ένας ακόμη είναι στα πρόθυρα για να του κόψουν το ρεύμα…

Ο κ. Τσουράπας, έθεσε και το δικό του παράδειγμα για να καταδείξει το πρόβλημα με τους λογαριασμούς, λέγοντας ότι αυτός που έχει ο ίδιος στα χέρια του, δείχνει, ότι «από 1η Σεπτεμβρίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, ο λογαριασμός είναι 4.413 κιλοβατώρες και η επιδότηση είναι 2665,45 ευρώ και παρόλα αυτά, ο λογαριασμός που πρέπει να πληρωθεί, είναι 1575 ευρώ». Πριν από την κρίση, ο ίδιος πλήρωνε περίπου 800 ευρώ. «Σε αυτό πρέπει να προσθέσω άλλες 2.000 ευρώ για τον καυστήρα σε σχέση με το πετρέλαιο», τόνισε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των αρτοποιών, «το αλεύρι έχει αυξηθεί από πέρυσι τον Αύγουστο, σχεδόν με διπλή τιμή. Το αέριο έχει αυξηθεί με περισσότερο από διπλή τιμή, ενώ εμείς η αύξηση που βάλαμε στο ψωμί, ήταν στο 30%. Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση όμως, θα σβήσουμε, καθώς η κατάσταση πλέον είναι ζημιογόνα και δημιουργούμε χρέη».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή