Κων. Μαραβέγιας: Η μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ ενισχύει την εύρεση σταθερής εργασίας

0
43
Κων

Η μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ εστιάζει περισσότερο στην ενίσχυση της εύρεσης σταθερής εργασίας και λιγότερο στην επιδότηση μιας μόνιμης ανεργίας, η οποία δεν μπορεί να αποτελεί λύση για κανέναν. Αυτό τόνισε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας κατά την ομιλία του στη Βουλή για το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, η φιλοσοφία του οποίου συμβαδίζει, όπως είπε, με την γενικότερη κυβερνητική πολιτική για ανάπτυξη, νέες δουλειές και καλύτερες θέσεις εργασίας.
Ο κ. Μαραβέγιας επισήμανε ότι, χωρίς να μειώνεται η σημασία της οικονομικής στήριξης των ανέργων, με το παρόν νομοσχέδιο δίνεται έμφαση στην παροχή κινήτρων για την αναζήτηση και την αποτελεσματικότερη διεκδίκηση θέσεων εργασίας από τους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Συγκεκριμένα:
• καταβάλλεται για πρώτη φορά επίδομα εργασίας αντί για το επίδομα ανεργίας. Έτσι προβλέπεται ότι όσοι βρίσκουν δουλειά κατά την περίοδο επιδότησης της ανεργίας τους, θα συνεχίσουν να εισπράττουν το 50% του επιδόματος αυτού μέχρι την λήξη της περιόδου κανονικής καταβολής του
• επίσης πριμοδοτείται με 300 ευρώ η κατάρτιση ατομικού σχεδίου δράσης από τους μακροχρόνια ανέργους για την ενεργότερη αναζήτηση εργασίας και
• συνδέονται πλέον οι αμοιβές παρόχων και καταρτιζόμενων με πραγματικά και μετρήσιμα αποτελέσματα της προσφερόμενης κατάρτισης.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον βουλευτή, δεν έρχεται σε αντίθεση με κανένα κόμμα γιατί δεν έχει κομματικό πρόσημο. «Επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε πραγματικά προβλήματα χρησιμοποιώντας όχι ιδεοληψίες αλλά τη κοινή λογική», είπε και στηλίτευσε για μια ακόμη φορά τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι ανέδειξε την ίδια παθογένεια που πάντοτε εμφανίζει η Αριστερά, όταν η Βουλή εξετάζει νομοσχέδια του υπουργείου Εργασίας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει το μύθο της κατ’ αποκλειστικότητα εκπροσώπησης των εργαζομένων, προσπαθεί να πείσει ότι εκείνος είναι το εργατοπατερικό κόμμα και όχι το ΚΚΕ ή το ΜεΡΑ 25. Διολισθαίνει διαρκώς σε όλο και πιο ακραίες θέσεις που τον φέρνουν σε ευθεία αντίθεση με την πραγματικότητα», τόνισε ο βουλευτής και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη δήλωση του Αλ. Τσίπρα ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τον ΟΑΕΔ «τιμωρεί τους ανέργους».
Μάλιστα, προχώρησε σε παραλληλισμό των αντιδράσεων με εκείνες που είχαν εκδηλωθεί πέρυσι απέναντι στο νέο Εργασιακό νομοσχέδιο, για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυριζόταν ότι «καταργεί το οκτάωρο κι απελευθερώνει τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα», σημειώνοντας ότι οι άτοπες τότε καταγγελίες και κομματικές κινητοποιήσεις οδήγησαν σε φιάσκο την αξιωματική αντιπολίτευση, αφού δεν βρήκαν τελικά ανταπόκριση στο κόσμο της εργασίας. «Δεν πειράζει, η επανάληψη είναι μητέρα της μάθησης και η ανυπόστατη κριτική της Αριστεράς και σε αυτό το νομοσχέδιο θα έχει το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα: δηλαδή μηδενικό πολιτικό όφελος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.
Κλείνοντας τόνισε ότι η μεγάλη διαφορά της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν «τρέφει» αυταπάτες, ούτε προωθεί μιαν εικονική πραγματικότητα. Δημιουργεί πραγματικές θέσεις εργασίας και στηρίζει την ουσιαστική εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μέσα από στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης. Προγράμματα που αντιστοιχίζουν τις διαθέσιμες επαγγελματικές δεξιότητες με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και των ίδιων των ανέργων. «Αυτούς τους στόχους θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε και γι’αυτό η πολιτική της ΝΔ θα εξακολουθεί να φέρνει μόνο θετικά αποτελέσματα στην μείωση της ανεργίας. Μέσα από την οικονομική ανάπτυξη της χώρας αλλά και την στήριξη των πλέον ευάλωτων», κατέληξε ο κ. Μαραβέγιας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή