Τίποτα δεν θα θυμίζει φέτος στα νησιά των Βορείων Σποράδων το Πάσχα αλλοτινών χρόνων
Το Πάσχα φέτος θα είναι μόνο ημερολογιακό. Δεν θα θυμίζει σε τίποτα αλλοτινές γιορτές σε Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο. Οι δήμαρχοι περιγράφουν ότι στα νησιά ο χρόνος έχει παγώσει. Τα πάντα είναι κλειστά, καταστήματα, εκκλησίες. Δεν θα υπάρχουν περιφορά Επιταφίου, ούτε σούβλες. Το μήνυμά τους ενόψει του Πάσχα είναι «μείνετε σπίτι. Μην έρθετε στα νησιά των Β. Σποράδων. Οποιος αγαπά τη Σκιάθο, τη Σκόπελο και την Αλόννησο, θα πρέπει να μείνει μακριά».
Από την πρώτη στιγμή της φονικής πανδημίας οι τρεις δήμαρχοι ενώθηκαν σαν γροθιά. Εκαναν αλλεπάλληλες ενέργειες και διαβήματα για τη γενική απομόνωση. Τα νησιά δεν έχουν τις κατάλληλες δομές. Δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενο κρούσμα. Πρέπει να προστατέψουν τους κατοίκους τους, αλλά και τους ίδιους τους επισκέπτες.
Προτρέπουν, λοιπόν, τους πολίτες να επισκεφθούν τα νησιά το καλοκαίρι και όχι τώρα. Ακόμη και στους ντόπιους κατοίκους που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι προτρέπουν το ίδιο. Ούτως ή άλλως η καθημερινότητα των νησιών έχει αλλάξει βίαια με τον ίδιο τρόπο που συνέβη στην υπόλοιπη Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Τα ίδια αυστηρά μέτρα ρυθμίζουν το πρόγραμμα των κατοίκων, ενώ ο χρόνος είναι λες και έχει παγώσει.
«Οσοι αγαπούν τη Σκιάθο δεν θα επισκεφθούν φέτος το Πάσχα το νησί». Ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας σημειώνει ότι «αυτό ακούγεται οξύμωρο, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Τους περιμένουμε όλους το καλοκαίρι».
«Είχαμε ζητήσει από αρχές Απριλίου ακόμη γενική απομόνωση. Στο νησί ούτε οι κατάλληλες υποδομές υπάρχουν, ούτε ο μηχανισμός για να αντιμετωπίσει ένα ύποπτο κρούσμα. Το Κέντρο Υγείας έχει μόλις δύο επιμελητές γιατρούς και τέσσερις αγροτικούς, ενώ η νησιωτικότητα κάνει δύσκολες τις μετακινήσεις όταν επικρατούν ακραία καιρικά φαινόμενα όπως συνέβη πρόσφατα», εξηγεί ο δήμαρχος.
«Εδώ ο χρόνος είναι λες και έχει παγώσει. Είναι τα πάντα κλειστά, τα μαγαζιά, οι εκκλησίες», περιγράφει ο ίδιος. «Ούτε τη βόλτα στο βόρειο κομμάτι της Σκιάθου μπορεί να απολαύσει κανείς λόγω των ζημιών από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η Σκιάθος είναι πληγωμένη αυτή τη στιγμή, ας την αφήσουμε να αναρρώσει», προσθέτει.
«Πρέπει να αντέξουμε σε αυτό το μικρό διάστημα που απομένει. Να μην αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενα κρούσματα», επισημαίνει από την πλευρά του ο δήμαρχος Σκοπέλου Σταμάτης Περίσσης.
«Αυτοί που βρίσκονται εκτός Σκοπέλου δεν πρέπει να επισκεφθούν το νησί, ακόμη και αν είναι ντόπιοι. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μετά την άφιξή τους στο νησί επιβάλλεται καραντίνα δεκατεσσάρων ημερών και δεν έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν εισιτήριο επιστροφής πριν τη λήξη της περιόδου έκτακτης ανάγκης που έχει κηρύξει η χώρα.
Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δώσουμε άδεια να έρθει κανείς στο νησί ακόμη και αν έχει εδώ σπίτι. Μόνο στους μόνιμους κατοίκους επιτρέπονται οι μετακινήσεις», τονίζει.
«Τα Κέντρα Υγείας στα νησιά μας είναι υποστελεχωμένα και δεν μπορούν να περιθάλψουν τέτοια περιστατικά. Πρέπει να γιορτάσουμε στο σπίτι μας και να τηρήσουμε αυτά που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση ώστε να συνεχίσουμε την καλή πορεία που έχουμε», προσθέτει ο δήμαρχος και προτρέπει τους πολίτες να υπακούουν στις εντολές του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόρδα.
«Το Πάσχα φέτος είναι μόνο ημερολογιακό. Δεν θα έχει ούτε περιφορά Επιταφίου, ούτε σούβλες, ούτε τίποτα». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης ενόψει του Πάσχα. Οπως εξηγεί, «είναι απερισκεψία να φύγει κάποιος είτε από τον Βόλο είτε από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη να έρθει στο νησί για να γιορτάσει. Μένουμε λοιπόν στον τόπο μας. Και ντόπιος να είναι κανείς και να έρθει να κάνει Πάσχα εδώ δεν μπορεί να κάνει τίποτα».
Ο δήμαρχος επισημαίνει ότι δεν είναι θέμα αφιλοξενίας. «Η Αλόννησος είναι ένα κατεξοχήν τουριστικό νησί. Ομως την περίοδο αυτή θέλουμε την ασφάλεια του νησιού, των κατοίκων του, των ίδιων των επισκεπτών του. Δεν υπάρχει απολύτως κανένα νόημα να μετακινηθεί κανείς. Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του Πάσχα στην Αλόννησο ή στη Θεσσαλονίκη. Ούτε οι οικογένειές μας δεν θα συγκεντρωθούν για το γιορτινό τραπέζι. Ο καθένας θα γιορτάσει σε στενό οικογενειακό κύκλο. Ας το πάρουμε απόφαση», καταλήγει ο δήμαρχος.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ taxydromos