Μεγάλη επιτυχία στην έκθεση φωτογραφίας και στην παρουσίαση του Λευκώματος «ΠΑΡΑΛΛΑΞΕΙΣ»

0
4

Του Δημήτρη Προκοπίου στο Παρίσι

Την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023, στην Galerie Les Minimes, Le Marais, στο Παρίσι, έγινε η παρουσίαση του Φωτογραφικού λευκώματος «Παραλλάξεις» και τα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας του Δημήτρη Προκοπίου.
Η εκδήλωση στηνΙστορική Παριζιάνικη Συνοικία Le Marais, που θεωρείται μια από τις καλύτερες γειτονιές για να μείνει κάποιος στο Παρίσι,ήταν υπό την υποστήριξη της σπουδαίας φιλανθρωπικής οργάνωσης Foundation l’ Εntraide όπου ηγείται η κυρία Μαρκέλλα Παμούκογλου, η οποία και παρουσίασε σε μέλη της Ελληνικής Κοινότητας και σε εργαζόμενους Έλληνες στην πόληκαι σε πολλούς φιλότεχνους Παριζιάνους το καλλιτέχνη φωτογράφο.
Εκτέθηκαν συνολικά 18 φωτογραφίες από τις συνολικά 75 του βιβλίου, ενώ η Έκθεση διήρκησε μέχρι και την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023.
Σχεδόν δύο χρόνια συμπληρώνονται από την έκδοση του πρώτου Φωτογραφικού λευκώματος του Δημήτρη Προκοπίου, με τίτλο «Παραλλάξεις» και το ενδιαφέρον που παρουσιάζει και η αποδοχή από το φιλότεχνο κοινό συνεχίζεται.
Το Φωτογραφικό Λεύκωμα ΠΑΡΑΛΛΑΞΕΙΣ κυκλοφορεί, σε Ελληνικά και Αγγλικά από τις Εκδόσεις ΤΟ ΡΟΔΑΚΙΟ, με την επιμέλεια του Μίλτου Φραγκόπουλου, σχεδιασμό της έκδοσης του Δημήτρη Βούρδογλου, ενώ το επίμετρο καταγράφει ο Μάνος Αναστασιάδης. Περιλαμβάνει δε τις ενότητες, Μύκονος – Ρόδος – Θαλασσινά Τοπία – Μούσες. Στην ενότητα Θαλασσινά Τοπία παρουσιάζονται φωτογραφίες από τη Ρόδο και τη Σκιάθο.
Είναι πλέον πολύ γνωστές οι επιδόσεις στη Φωτογραφική Τέχνη του ΜακρινιτσιώτηΔημήτρη Προκοπίου, που έχει ωριμάσει μέσα από μια θητεία πλέον των τριών δεκαετιών στην τέχνη αυτή, χωρίς ποτέ όμως να λειτουργήσει ως επαγγελματίας. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις, ομαδικές και ατομικές, στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη, στη Μακρινίτσα και σε πολλές άλλες πόλεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε νησιά του Αιγαίου, όπου έχει ζήσει και εργαστεί για αρκετά χρόνια. Μύκονος, Ρόδος, Ικαρία, Σάμος, Πάρος, Πόρος και Σύρος, είναι οι τόποι που τον γνωρίζουν καλύτερα στο Αιγαίο, ενώ έργα του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορους καταλόγους και συλλογικές εκδόσεις.
Παράλληλα, έχει βρει ένα γόνιμο πεδίο συνεργασίας με ανθρώπους με παρόμοια ενδιαφέροντα και αναζητήσεις στο Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου επέλεξε να ενταχθεί το 2003.
Όλα αυτά τα χρόνια, καταγράφοντας στιγμιότυπα από τις περιηγήσεις του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σαν ένας περιπλανώμενος, ένας flâneur, που συλλέγει τα ευρήματα που εντοπίζει στις διαδρομές του, έχει συγκεντρώσει ένα εντυπωσιακό σε όγκο και ποιοτικά αξιόλογο φωτογραφικό υλικό.
Με αυτό το Φωτογραφικό λεύκωμα «ΠΑΡΑΛΛΑΞΕΙΣ» έρχεται να καταθέσει μια μικρή ανθολόγηση από τις καταγραφές μιας εικοσιπενταετίας στα μέρη του Αιγαίου πελάγους που τα γνώρισε βαθιά και τα αγάπησε.
Βέβαια, οποιαδήποτε έκδοση με φωτογραφίες του Αιγαίου στην Ελλάδα διατρέχει τον κίνδυνο να πει μια ιστορία χιλιοειπωμένη, να επαναλάβει κάτι που έχει υπερεκτεθεί και καταστεί τετριμμένο.
Όμως ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει τα θέματά του ο Προκοπίου, αντιμάχεται αυτόν τον κίνδυνο γιατί η ματιά του έχει μια ξεχωριστή ιδιότητα, η οποία ίσως σχετίζεται και με τον τρόπο που βιώνει την παρουσία του στο χώρο αυτό: και από μέσα (σαν ντόπιος) και απ’ έξω (σαν ξένος επισκέπτης). Είναι δύο οπτικές γωνίες από τις οποίες παρατηρεί, και γι’ αυτό και ο τίτλος «Παραλλάξεις» στο λεύκωμα που κυκλοφορεί και παρουσιάστηκε και στην πόλη του φωτός, το Παρίσι, με μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία.
Τα όποια έσοδα υπήρξαν, διατέθηκαν για τις ανάγκες της φιλανθρωπικής οργάνωσης Foundation l’ Εntraide.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή