Μητσοτάκης: Επαναπαυτήκαμε και αιφνιδιαστήκαμε από το 2ο κύμα της πανδημίας

0
50
Μητσοτάκης: Επαναπαυτήκαμε και αιφνιδιαστήκαμε από το 2ο κύμα της πανδημίας

(ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόϊτερ. Δευτέρα 07 Δεκεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Καμία ένδειξη ότι ο τουρισμός συσχετίζεται με το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Την αυτοκριτική του στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας, έκανε μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Alpha και τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά δήλωσε ότι με τη γνώση του σήμερα αυτό που θα έκανε διαφορετικά θα ήταν να καταστήσει σαφές ότι δεν ξεπεράσαμε το πρόβλημα και ότι αυτό θα επιστρέψει. «Έχουμε κάνει το καλύτερο το οποίο μπορούσαμε να κάνουμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός για να αναρωτηθεί στη συνέχεια αν θα μπορούσε η κυβέρνηση να τα έχει κάνει καλύτερα εκ των υστέρων;» με τον ίδιο να απαντά ότι «έχω εντοπίσει πτυχές τις πολιτικής μας που ενδεχομένως εκ των υστέρων με τη γνώση του χρόνου θα κάναμε κάποια πράγματα διαφορετικά». Στο ερώτημα του δημοσιογράφου τι θα έκανε διαφορετικά με τη γνώση που έχει σήμερα απάντησε ότι «αυτό που θα έκανα διαφορετικά τον Ιούλιο, όταν πιστέψαμε όλοι μας ότι κάπου είχε περάσει αυτή η περιπέτεια, θα ήταν να είμαι πολύ πιο αυστηρός στο δημόσιο μήνυμα ότι η πανδημία θα επανέλθει, το ξέραμε ότι θα επανέλθει, αλλά κάπου νομίζω ότι όλοι επαναπαυθήκαμε από την επιτυχία του πρώτου κύματος με αποτέλεσμα να πιαστούμε, ως κοινωνία, δεν θα πω απροετοίμαστοι, αλλά αιφνιδιασμένοι από την ένταση του δεύτερου κύματος». Λίγο νωρίτερα μάλιστα είχε δηλώσει ότι στην περίπτωση του 2ου κύματος θα είχε λάβει την απόφαση να κλείσει την Βόρεια Ελλάδα μία εβδομάδα νωρίτερα, ωστόσο δεν υπήρχαν τέτοια αιτήματα, όπως είπε, «κανείς από τους ειδικούς δεν μας το υπέδειξε». Ερωτηθείς μάλιστα σχετικά με το άνοιγμα του τουρισμού, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο τουρισμός συσχετίζεται με το δεύτερο κύμα όπως το είδαμε στην Ελλάδα, φέρνοντας ως παράδειγμα άλλες χώρες όπως το Ισραήλ το οποίο δεν άνοιξε τον τουρισμό, ωστόσο χτυπήθηκε σφοδρά και αρκετά νωρίτερα από την Ελλάδα από ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού.

Τα μέτρα δεν ακολουθήθηκαν με την ένταση και συνέπεια που έπρεπε
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, «τα κρούσματα δεν έπεσαν όσο γρήγορα περιμέναμε, αυτή είναι μια αντικειμενική διαπίστωση η οποία δεν επιδέχεται αμφισβήτησης και γι’ αυτό αναγκαζόμαστε να πάμε πιο πίσω το άνοιγμα» προσθέτοντας μάλιστα ότι «δυστυχώς τα μέτρα δεν ακολουθήθηκαν με την ένταση και τη συνέπεια με την οποία έπρεπε να τα ακολουθήσουμε όλοι και όταν λέω όλοι δεν εξαιρώ ούτε τον εαυτό μου» κάνοντας την αυτοκριτική του στη συνέχεια για την φωτογραφία του το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Πάρνηθα μαζί με άλλους συμπολίτες χωρίς να φορούν μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις. «Όλοι έχουμε περάσει από στιγμές που μια μικρή ανεμελιά ενδεχομένως να μας κάνει να ξεχάσουμε αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε…» «Ήταν λάθος ότι δέχτηκα να φωτογραφηθώ χωρίς μάσκα, όχι λάθος ότι πήγα για ποδήλατο» είπε ο κ. Μητσοτάκης» προσθέτοντας ότι «εκ των υστέρων προφανώς και θα φορούσα μάσκα την ώρα που μου ζήτησαν οι συμπολίτες μου να φωτογραφηθούμε, τονίζοντας ότι τηρεί τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια, δηλώνοντας παράλληλα ενοχλημένος από το γεγονός ότι «μια μικρή στιγμή ανεμελιάς ή αβλεψίας διογκώθηκε σε τέτοιο βαθμό»

Πηγή