Νέα Έρευνα για την Σεμαγλουτίδη και την Απώλεια Βάρους

0
8

Η Σεμαγλουτίδη είναι μια ουσία που χρησιμοποιείτε για την θεραπεία του διαβήτη και λόγω της ανορεκτικής δράσης που έχει βρεθεί να προκαλεί στον οργανισμό, έχει χρησιμοποιηθεί και για την απώλεια του βάρους. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο North Carolina μελέτησαν την αυξημένη παραχώρηση σεμαγλουτίδης από το στόμα σε 1,606 άνδρες διαβητικοί συμμετέχοντες, με μέση ηλικία τα 58,2 έτη, για μια περίοδο 52 εβδομάδων. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 3 διαφορετικά γκρουπ και λάμβαναν μια φορά την ημέρα σεμαγλουτίδη από το στόμα, βάση της ημερήσιας δοσολογίας, που ήταν τα 14 mg, τα 25 mg και τα 50 mg. Παράλληλα οι επιστήμονες μετρούσαν την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη των συμμετεχόντων κατά την διάρκεια των 52 εβδομάδων, που για να θεωρείται φυσιολογική θα πρέπει να είναι κάτω του 7 %. Οι συμμετέχοντες στην αρχή της έρευνας παρουσίασαν γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη που κυμαίνονταν από 8 % έως 10,5 %.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες που λάμβαναν τις υψηλότερες δόσεις σεμαγλουτίδης, 25 mg και 50 mg, είχαν και τις περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν τιμές γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης κάτω του 7 %, σε σχέση με τους συμμετέχοντες οι οποίοι λάμβαναν τα 14 mg σεμαγλουτίδης. Επίσης, λόγω της ανορεκτικής ιδιότητας της σεμαγλουτίδης οι επιστήμονες παρατήρησαν απώλεια βάρους σε όλους τους συμμετέχοντες κατά την διάρκεια των 52 εβδομάδων, όπου όσο μεγαλύτερη η δόση που λάμβαναν τόσο και μεγαλύτερη η απώλεια βάρους που παρουσίασαν. Πιο συγκεκριμένα το γκρουπ των συμμετεχόντων που λάμβανε την χαμηλότερη δόση, 14 mg, έχασε σε 52 εβδομάδες 4,5 κιλά κατά μέσο όρο, το γκρουπ που λάμβανε τα 25 mg έχασε 6,7 κιλά, ενώ το γκρουπ που λάμβανε την υψηλότερη δόση, 50 mg, έχασε 7,9 κατά μέσο όρο στις 52 εβδομάδες.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι το συγκεκριμένο γκρουπ επιστημόνων προσπαθούν μέσα από τις έρευνες τους να εδραιώσουν την σεμαγλουτίση ως φάρμακο για την παχυσαρκία, αλλά στις υψηλές δόσεις που δόθηκε στους συμμετέχοντες παρουσιάστηκαν παρενέργειες, όπως ναυτία, κατά κύριο λόγο, αλλά και άλλα όπως εμετό, διάρροια και / ή δυσκοιλιότητα. Παράλληλα να τονίσουμε ότι η απώλεια 8 κιλών περίπου σε μια διάρκεια σχεδόν ενός έτους, για τους συμμετέχοντες που λάμβαναν την υψηλότερη ποσότητα της σεμαγλουτίδης, δεν είναι και ιδιαίτερο κατόρθωμα, καθώς κάποιος θα μπορούσε να το πετύχει με το να βελτιώσει τις διατροφικές του συνήθειες ποιοτικά και εμπλουτίζοντας την διατροφή του με περισσότερες φυτικές ίνες, που προκαλούν κορεσμό. Άλλωστε υπάρχουν πολλοί επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι πρέπει να φύγουμε από τον θερμιδικό έλεγχο και να εδραιώσουμε ποιοτικό έλεγχο στην απώλεια βάρους, αυξάνοντας την κατανάλωση φυτικών ινών και μειώνοντας των γλυκαιμικό δείκτη των τροφών που καταναλώνουμε.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

Link: THE LANCET

Πηγή