Νίκος Παπαπέτρος: Μετά από 150 χρόνια η απόσβεση του πάρκινγκ στη Φιλελλήνων

0
3

* Καταργήθηκε η παιδική χαρά στα «Κύματα» για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο πάρκινγκ

Με δήλωσή του ο ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος Βόλου και επικεφαλής του Δημοτικού Συνδυασμού «Συμμαχία για τον Βόλο», δικηγόρος Νίκος Παπαπέτρος, αναφέρεται στη διεξαγωγής δημοπρασίας για την εκμίσθωση του πολυορόφου κτιρίου στάθμευσης αυτοκινήτων στην οδό Φιλελλήνων.

Όπως αναφέρει ο υποψήφιος Δήμαρχος Βόλου «η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Βόλου, κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση, συζήτησε την κατάρτιση των όρων διεξαγωγής δημοπρασίας για την εκμίσθωση του πολυορόφου κτιρίου στάθμευσης αυτοκινήτων στην οδό Φιλελλήνων (εφεξής «parking Φιλελλήνων»). Αποφάσισε την εκμίσθωση του χώρου με δημοπρασία και με ελάχιστο όριο πρώτης προσφοράς το ετήσιο μίσθωμα των 60.000,00 € (5.000,00 € μηνιαίως), ως εγγύηση δε συμμετοχής εγγυητική επιστολή ποσού 6.000,00 € (ευτελέστατη!).
Η ολοκλήρωση της κατασκευής του parking κόστισε περί τα 7.500.000,00 €, κατ’ άλλες δε πληροφορίες περί τα 10.000.000,00 € και τα χρήματα αυτά καταβλήθηκαν από ίδια κεφάλαια του Δήμου, χωρίς χρηματοδότηση από προγράμματα.

Εάν μεν πρόθεση της παρούσας Δημοτικής Αρχής ήταν η κατασκευή του parking για την εξυπηρέτηση των πολιτών του Βόλου που διαμένουν ή προσέρχονται στο κέντρο και δυσχεραίνονται στην εξεύρεση χώρων στάθμευσης, τότε καλώς κατασκευάσθηκε, αφού θα εξυπηρετούνταν η βασική επιλογή της αποσυμφόρησης του κέντρου της πόλης από ανάρχως σταθμευμένα οχήματα. Έστω και μ’ αυτήν την ιδιαίτερα κοστοβόρα λύση.

Τούτο όμως σήμαινε διαχείριση του parking από τον ίδιο το Δήμο Βόλου, ούτως ώστε το σχετικό μίσθωμα (ωριαίο ή μηνιαίο) να κινείται σε αποδεκτά χαμηλά όρια, για να δικαιολογείται και η κοινωνική διάσταση του έργου. Εάν όμως, στις προθέσεις της δημοτικής αρχής ήταν η εμπορική αξιοποίηση του parking, ως επενδυτική επιλογή υπήρξε παντελώς άστοχη. Και τούτο διότι η απόσβεση θα χρειαστεί χρονικό διάστημα 150 και πλέον ετών!

Με την επιχειρούμενη δημοπρασία παρέχεται η δυνατότητα στον οποιονδήποτε ιδιώτη επενδυτή, με ευτελέστατο μίσθωμα, να εκμεταλλεύεται μία επένδυση της τάξης των 7.500.000,00 €, στην απόσβεση της οποίας ούτε προσδοκά, ούτε τον ενδιαφέρει. Με προφανή μάλιστα κίνδυνο ο επενδυτής που θα προκύψει από τη δημοπρασία ν’ αυξήσει είτε το ωριαίο ή το μηνιαίο μίσθωμα των κατόχων των Ι.Χ. που θα σταθμεύουν, προκειμένου να πετύχει μεγαλύτερες κερδοφορίες. Αυτό μάλιστα σε μία περίοδο που οι απαιτήσεις στάθμευσης είναι έτι περαιτέρω αυξημένες, δεδομένου ότι οι γύρω δρόμοι έχουν διαμορφωθεί σε ήπιας κυκλοφορίας. Έτσι, οι τελικώς ζημιωμένοι είναι σίγουρα ο Δήμος Βόλου και η δημοτική περιουσία, αλλά και οι πολίτες της πόλης.

Σημειώνεται ιδιαιτέρως ότι ο ισόγειος χώρος του parking, που θα μπορούσε να επιφέρει και τα υψηλότερα έσοδα, στο μεγαλύτερο μέρος του (πρόσοψη επί της οδού Δημητριάδος) ενοποιήθηκε (ανεπιτρέπτως) και δημοπρατήθηκε, καταλήξας σε επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος. Οι δε τεθέντες όροι της δημοπρασίας απέτρεπαν την ευρεία συμμετοχή ενδιαφερομένων πλειοδοτών. Έτσι, κατακυρώθηκε η δημοπρασία υπέρ γνωστής αλυσίδας καταστημάτων, η οποία στη συνέχεια, με σύμβαση franchising, παραχώρησε τη χρήση σε εταιρία επιχειρηματιών του Βόλου, που δραστηριοποιούνται κυρίως στην διενέργεια εορταστικών (Χριστουγεννιάτικων κυρίως) εκδηλώσεων. Στην εταιρία αυτή συμμετείχε αρχικώς και συγγενικό πρόσωπο (εξ αγχιστείας) του Δημάρχου Βόλου, που στη συνέχεια αποχώρησε, προφανέστατα επειδή δεν υπήρξε αποδοτική η επιχειρηματική συνεργασία.

Η ΟΛΒ Α.Ε. εσχάτως, για λόγους που η ίδια γνωρίζει (με μειοψηφία πάντως συμβούλου του Δ.Σ.) απεφάσισε την παραχώρηση της χρήσης του κοινοχρήστου χώρου στην ανωτέρω επιχείρηση (στα «Κύματα»), καταργώντας έτσι εμμέσως την υφιστάμενη παιδική χαρά (αφαιρώντας τις κούνιες και κόβοντας και δένδρα).
Διά του τρόπου αυτού, απέκτησε η επιχείρηση μέτωπο εκμετάλλευσης στον παραλιακό χώρο, ευελπιστώντας, διά της χρήσεως αυτής, ν’ αυξήσει τον κύκλο των εργασιών της. Και τούτο παρά το ότι ουδεμία προβολή του συγκεκριμένου καταστήματος υπάρχει στον εν λόγω κοινόχρηστο χώρο των «κυμάτων» πλέον του ότι μεσολαβεί η οδός Δημητριάδος, η μέσω της οποίας διέλευση από το προσωπικό της επιχείρησης δημιουργεί σοβαρότατους κινδύνους εργατικών ατυχημάτων.

Το θέμα βέβαια του parking της οδού Φιλελλήνων έχει και άλλα ζητήματα, που άπτονται κυρίως της τήρησης των όρων της δημοπρασίας, αναφορικά με τις κατασκευαστικές απαιτήσεις των τευχών δημοπράτησης. Το τελευταίο όμως δεν αποτελεί ζήτημα του παρόντος σχολίου, αλλά άλλου αναλυτικότατου στο μέλλον», καταλήγει ο ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος Βόλου και επικεφαλής του Δημοτικού Συνδυασμού «Συμμαχία για τον Βόλο», δικηγόρος Νίκος Παπαπέτρος

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή