Νεφρωσικό ή Νεφριτικό Σύνδρομο και Διατροφή

0
15

Το Νεφρωσικό ή Νεφριτικό Σύνδρομο (ΝΣ) σχετίζεται με ποικίλα συμπτώματα λόγω νεφρικής δυσλειτουργίας και ουσιαστικά είναι αποτέλεσμα την αυξημένης απώλειας πρωτεϊνών από το αίμα στα ούρα, γνωστή και ως πρωτεϊνουρία. Η συνήθης φαρμακευτική θεραπεία γίνεται με στεροειδή, αλλά εξίσου η διατροφή μπορεί να έχει κομβικό ρόλο στην έκβαση της νόσου.

Δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι το ΝΣ είναι αποτέλεσμα κάποιας άστατης διατροφής, αλλά η διατροφή μπορεί να βελτιώσει την συμπτωματολογία του ασθενή, αφού έχει διαγνωστεί με ΝΣ. Σε γενικές γραμμές οι ασθενείς καλούνται να μειώσουν την κατανάλωση του αλατιού μέσω της διατροφής, για να μειώσουν τις κατακρατήσεις υγρών, τα οιδήματα και την υπέρταση, να μειώσουν την πρόσληψη υγρών και την κατανάλωση λίπους μέσω της διατροφής, για καλύτερο έλεγχο των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα.

Πιο συγκεκριμένα οι ασθενείς με ΝΣ θα πρέπει να εντάξουν στην διατροφή τους πηγές τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών, όπως τα σιτηρά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά. Καλές πηγές πρωτεϊνών που μπορούν να καταναλώνουν είναι το άπαχο κρέας, τα πουλερικά (χωρίς πέτσα), τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και μέχρι 2 αυγά εβδομαδιαίως. Εξίσου σημαντικό είναι να διατηρούν χαμηλή κατανάλωση κορεσμένου λίπους καταναλώνοντας γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών και χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο στην διατροφή τους. Διαφορετικά μυρωδικά μπορούν να ενταχθούν στην διατροφή του ασθενή για να αποφευχθεί η αυξημένη κατανάλωση του αλατιού και να βελτιώσουμε την γεύση, όπως για παράδειγμα ο βασιλικός, η ρίγανη, το θυμάρι, το ξύδι, ο χυμό λεμονιού, η μουστάρδα σε σκόνη, το πιπέρι, η πάπρικα, το κρεμμύδι, το σκόρδο κ.α.

Περαιτέρω ο ασθενής θα πρέπει να αποφύγει κάποια τρόφιμα τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, όπως τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, το τυρί, τα περισσότερα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, αλμυρά σνακ όπως πατατάκια, γαριδάκια, αλατισμένους ξηρούς καρπούς, πρέτσελ και ποπ-κορν, καθώς και έτοιμες σάλτσες, όπως η κέτσαπ, η μουστάρδα, η σος μπάρμπεκιου, τα salad dressings κ.α. Επίσης, συνηθίζεται η χαμηλή κατανάλωση πρωτεΐνης, καθώς η αυξημένη κατανάλωση πρωτεΐνης επιδεινώνει την συμπτωματολογία του ασθενή με ΝΣ.

Σε ότι αφορά τα συμπληρώματα διατροφής καλό είναι να αποφεύγονται καθώς επιβαρύνουν την νεφρική λειτουργία, εκτός της βιταμίνης D και του ασβεστίου, τα οποία ενισχύουν την οστική μάζα, η οποία επηρεάζεται αρνητικά από την μακροχρόνια χρήση των στεροειδών.

Οι ασθενείς που πάσχουν από ΝΣ θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην διατροφή τους, καθώς επηρεάζει την έκβαση της νόσου, καταναλώνοντας τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και ζωική πρωτεΐνη. Η διατροφή θα πρέπει να παρέχει επάρκεια διατροφικών στοιχείων και να είναι πλήρως ισορροπημένη. Η άρτια συνεργασία του ασθενή με τους επιστήμονες υγείας είναι απαραίτητη.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

Πηγή