Νικολάου- Αλαβάνος από τον Βόλο: “Οι μάσκες έχουν πέσει- Καμία γέφυρα του ΚΚΕ με ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ”

0
21

Τόνισε ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Στον Βόλο βρίσκεται σήμερα ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κ. Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος, με αφορμή την εκδήλωση για τα προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που διοργανώνει η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο κομμουνιστής Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών λέγοντας πως ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα, ενώ αναφερόμενος στο εκλογικό σκηνικό επεσήμανε πως το ΚΚΕ δεν έχει καμία, ούτε μικρή, ούτε μεγάλη γέφυρα με τα αστικά κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, τα οποία έχουν τεράστιες στρατηγικές συγκλίσεις και έχουν έτοιμο και το υλικό για σχηματισμό Κυβέρνησης από την πρώτη κιόλας Κυριακή.

Ο κ. Νικολάου Αλαβάνος αναφέρθηκε αρχικά στο σιδηροδρομικό έγκλημα, όπως το χαρακτήρισε στα Τέμπη κι έκανε λόγο για θέατρο του παραλόγου που εξελίσσεται, με την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να στέκεται στην κορυφή του παγόβουνου, μιλώντας για «ανθρώπινο λάθος», ξεπλένοντας τις ευθύνες του κράτους, της ιδιωτικής επιχείρησης, για επιτροπές εμπειρογνωμώνων με προκατασκευασμένα πορίσματα.

“Θέλουμε πραγματικά να χαιρετίσουμε τις μαζικότατες συγκλονιστικές πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σε όλη τη χώρα, και στην πόλη του Βόλου, που κορυφώθηκαν με την προχθεσινή απεργία και συνεχίζονται σε όλη τη χώρα, οι οποίες αποτελούν εγγύηση ότι το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί.

Δε θα ξεχαστούν οι εγκληματικές ευθύνες όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων που κατάτμησαν, χώρισαν το «βαγόνι» από τη «ράγα», ιδιωτικοποίησαν και ξεπούλησαν τον ΟΣΕ, υλοποιώντας την στρατηγική της ΕΕ για απελευθέρωση των σιδηροδρομικών μεταφορών. Τη στρατηγική δηλαδή που παρέδωσε το κερδοφόρο μεταφορικό έργο σε ιδιώτες, τους οποίους επιδοτεί με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο και ταυτόχρονα τους απαλλάσσει από την τήρηση μέτρων ασφαλείας και προδιαγραφών εάν κι εφόσον αυτό θα περιορίσει την κερδοφορία τους. Υποχρηματοδοτεί το δίκτυο, τη συντήρησή του, θεωρώντας την ασφάλεια ως «το χαμηλότερο δυνατό κόστος». Αποψιλώνει από προσωπικό το σιδηρόδρομο, όπου οι ελάχιστοι εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους χωρίς μόνιμη και σταθερή εργασία, εργάζονται έως και 9 ημέρες χωρίς ρεπό, έως και 11 ώρες την ημέρα.Αυτό είναι το υπόβαθρο που δημιουργεί το «πάμε κι όπου βγει» το οποίο πραγματικά «δεν βγαίνει πουθενά» όπως επισήμαναν οι δεκάδες χιλιάδες που διαδηλώνουν αυτές τις μέρες”, τόνισε ο Ευρωβουλευτής χαρακτηριστικά.

Ο κ. Νικολάου- Αλαβάνος αναφέρθηκε και στις επισημάνσεις του ΚΚΕ καθώς 20 μόλις μέρες πριν, η παράταξη που στηρίζει το ΠΑΜΕ στους σιδηροδρομικούς προειδοποιούσε δημόσια για τον κίνδυνο δυστυχήματος λόγω των ελλιπών μέτρων ασφαλείας. Τόνισε πως τέτοια φαινόμενα δεν είναι αποκλειστικό χαρακτηριστικό της Ελλάδας, αλλά συμβαίνουν σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ όπου οι σιδηροδρομικές μεταφορές λειτουργούν με βάση το κέρδος, είτε είναι ιδιωτικοποιημένες είτε παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο, διότι για να πολλαπλασιαστούν τα κέρδη χρειάζεται να περιοριστούν αναγκαίες υποδομές ασφαλείας.

“Το 2021 στις χώρες της ΕΕ τα σιδηροδρομικά ατυχήματα ανέρχονται σε 1389 με 683 νεκρούς και 513 τραυματίες, με τα 97 ατυχήματα να αφορούν σύγκρουση τρένων. Η ίδια η ΕΕ με οδηγίες της εξαιρεί την υποχρέωση των εταιρειών που διαχειρίζονται το δίκτυο από την εφαρμογή κανόνων ασφαλείας εάν απειλείται η κερδοφορία τους. Το ευρωκοινοβούλιο με έκθεσή του το καλοκαίρι του 2021 με θέμα την ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Συστήματος Διαχείρισης της Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας επισημαίνει ότι μόνο το 15% του ευρωπαϊκού δικτύου σιδηροδρόμων καλύπτεται από συστήματα τηλεδιοίκησης. Δηλαδή, σήμερα, όπου μέσω του κινητού μας τηλεφώνου μπορούμε να παρακολουθήσουμε σε πραγματικό χρόνο την πορεία οποιουδήποτε αεροσκάφους, τα τρένα σε ολόκληρη την ΕΕ πάνε στα τυφλά”, υπογράμμισε.

Η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ δεν είναι πρόταση διακυβέρνησης

Ο κ. Νικολάου- Αλαβάνος τόνισε πως οι πολιτικές των αστικών κομμάτων κινούνται στην πολιτική του κέρδους, των μονοπωλίων, των ιδιωτικοποιήσεων και κάλεσε όλους να συστρατευτούν με την πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ, που βάζει στο προσκήνιο τον λαό.

Εξήγησε ωστόσο, ότι η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ δεν είναι μία πρόταση διακυβέρνησης. “Δεν μπορούν να λυθούν τα σοβαρά προβλήματα στην εργασία, στην παιδεία, στην υγεία, στο περιβάλλον, εάν δεν συμμετέχει ενεργά ο λαός”, είπε χαρακτηριστικά και αναφερόμενος στο εκλογικό σκηνικό ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία γέφυρα που να ενώνει το ΚΚΕ με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Υπογράμμισε πως είναι τεράστιες οι στρατηγικές συγκλίσεις των αστικών κομμάτων, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛ αλλά και άλλων κομμάτων και υπάρχει έτοιμο το υλικό για να σχηματιστεί κυβέρνηση, γιατί όλες αυτές οι πολιτικές δυνάμεις έχουν αποφασίσει ότι θα συνεχίσουν στον δρόμο του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, θα σπρώξουν την ψηφιακή μετάβαση και πράσινη ανάπτυξη, θα συνεχίσουν στον δρόμο της εμπλοκής της χώρας στα νατοϊκά σχέδια. “Έχουν πέσει οι μάσκες. Δεν διαφωνούν ούτε στα ζητήματα των σκανδάλων και των λόμπι των ΕΕ”, σχολίασε ο Ευρωβουλευτής και κάλεσε τον λαό να οργανώσει την πάλη του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

“Δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα, εάν δεν συμμετέχουν οργανωμένα και μαχητικά. Το ΚΚΕ μιλά για μια διαφορετική κοινωνία βασισμένη σε μια άλλου τύπου οικονομία , όπου τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι κρατική, λαϊκή περιουσία με ένα σχέδιο επιστημονικό που θα καθορίζει ποιες είναι οι ανάγκες και πως αυτές θα πληρούνται και με αυτό το πλαίσιο θα λυθούν όλα τα πιεστικά προβλήματα”, επεσήμανε.

Σημειώνεται πως ο κ. Νικολάου -Αλαβάνος πραγματοποίησε σήμερα περιοδεία και επισκέφθηκε με κλιμάκιο του ΚΚΕ Μαγνησίας το 304 ΠΕΒ, αλλά και τη ΔΕΥΑΜΒ.

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή