Οι Διατροφικές Αλλεργίες Προκαλούν Καρδιακά Νοσήματα

0
14

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Virginia και άλλα πανεπιστήμια της Αμερικής μελέτησαν την επίδραση των διατροφικών αλλεργιών στην καρδιακή μας υγεία. Η συγκεκριμένη έρευνα προέκυψε από μια παρελθοντική έρευνα όπου οι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει μια ασυνήθιστη αλλεργία που μεταδίδεται από τσιμπούρια και οδηγεί σε καρδιακές παθήσεις. Πιο συγκεκριμένα ορισμένοι άνθρωποι παρουσίασαν αλλεργική αντίδραση τρεις με οχτώ ώρες μετά την κατανάλωση χοιρινού ή βοδινού κρέατος σε ένα σακχαρίτη, που εμπεριέχεται στα συγκεκριμένα ζώα, με συμπτώματα όπως κνίδωση, στομαχικές διαταραχές, δυσκολία στην αναπνοή, ακόμα και αναφυλαξία. Αυτή η μελέτη οδήγησε τους επιστήμονες να μελετήσουν περαιτέρω την σχέση των διατροφικών αλλεργιών με την καρδιακή υγεία. Επίσης, άλλες μελέτες έχουν παρουσίαση συσχετισμό μεταξύ αλλεργικών συμπτωμάτων όπως το άσθμα, τα δερματικά εκζέματα και η ατοπική δερματίτιδα με καρδιοαγγειακές παθήσεις.

Οι επιστήμονες συνέλεξαν πληροφορίες από 5.374 συμμετέχοντες, εκ των οποίων οι 285 απεβίωσαν λόγω καρδιολογικών νοσημάτων. Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στην παραγωγή αντισωμάτων, τα IgΕ, ως αποτέλεσμα αλλεργικής αντίδρασης μετά την κατανάλωση τροφίμων όπως για παράδειγμα τα αγελαδινά γαλακτοκομικά προϊόντα, τους ξηρούς καρπούς, τα θαλασσινά και άλλα. Πιο συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι το 15 % των ατόμων που καταναλώνουν αγελαδινά γαλακτοκομικά προϊόντα θα παρουσιάσουν αυξημένη παραγωγή IgE αντισωμάτων, κάποιοι από αυτούς θα παρουσιάσουν έντονη συμπτωματολογία και θα τα αποφύγουν, αλλά πολλοί άλλοι δεν θα παρουσιάσουν καμία συμπτωματολογία και θα συνεχίσουν να τα καταναλώνουν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι ασυμπτωματικοί είναι αυτοί που κινδυνεύουν κυρίως να εκδηλώσουν καρδιοαγγειακά νοσήματα στο μέλλον, καθώς οι φλεγμονές που δημιουργούνται από την συνεχή κατανάλωση του αλλεργιογόνου τροφίμου έχουν αρνητική επίδραση στην καρδιακή τους λειτουργία.

Στην προσπάθεια να δοθούν επαρκείς εξηγήσεις στο πως συνδέονται οι διατροφικές αλλεργίες με τα καρδιακά νοσήματα οι επιστήμονες υποθέτουν πως κάποια κύτταρα, γνωστά ως μαστοκύτταρα τα οποία βρίσκουμε στο δέρμα, στο έντερο, στον καρδιακό ιστό και στα καρδιακά αιμοφόρα αγγεία, ενεργοποιούνται από την παραγωγή αντισωμάτων, λόγω αλλεργικής αντίδρασης στα τρόφιμα, με αποτέλεσμα να προκαλούν χρόνια φλεγμονή, η οποία προκαλεί την εναπόθεση πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς προκαλώντας καρδιακές προσβολές και καρδιακά νοσήματα. Για την ώρα θα πρέπει να ερευνηθεί το αποτέλεσμα της εν λόγω μελέτης περαιτέρω καθώς άλλοι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάζουν τα αποτελέσματα την μελέτης.  Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, φαίνεται ότι οι μακροχρόνια κατανάλωση αλλεργιογόνων τροφίμων μπορεί να έχει χειρότερη επίδραση στην καρδιακή υγεία και από το κάπνισμα, ιδιαίτερα σε άτομα τα οποία δεν παρουσιάζουν καμιά συμπτωματολογία στα αλλεργιογόνα τρόφιμα τα οποία εμπεριέχουν στην διατροφή τους.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

Link: The Journal of Allergy & Clinical Immunology

Πηγή