Οι TikTokers της Νέας Υόρκης που έχουν κάνει την ήσυχη πολυτέλεια τρόπο ζωής πριν γίνει trend

0
9

Πρόσφατα, κατά τη διάρκεια ενός ακόμη σκρολαρίσματος, έπεσα πάνω σε ένα meme που σάρκαζε έξυπνα το trend «ήσυχη πολυτέλεια». Το meme αυτό ήταν ένα βίντεο της Hailey Bieber από όταν απευθύνθηκε στους followers της παρακαλώντας τους να σταματήσουν το hate που για ακόμα μια φορά εξαπέλυαν εναντίον της, με αφορμή μια – ανύπαρκτη φυσικά – αντιπαλότητα ανάμεσα σε εκείνη και τη Selena Gomez, που έκανε το «λάθος» να υπάρξει η πρώην του συζύγου της, Justin Bieber. Στο βίντεο το μοντέλο έλεγε “Leave me alone” και τώρα στο meme, το caption έγραφε, “Quiet luxury to everyone:”.

Η ήσυχη πολυτέλεια που μπήκε στο λεξιλόγιό μας μετά την περίφημη «δίκη για το ατύχημα σκι» στο οποίο ενεπλάκη η Gwyneth Paltrow και πλέον αποδίδεται και στην επιτυχία της σειράς Succession, έχει γραφτεί και ειπωθεί τόσες πολλές φορές, που μοιάζει σαν να ήταν από πάντα εκεί. Και, εν μέρει, αυτό είναι αλήθεια. Μπορεί οι fashion editors ανά τον κόσμο να εφηύραμε τον όρο για να περιγράψουμε το ντύσιμο με ποιοτικά, μίνιμαλ – και φυσικά ακριβά – ρούχα σε ουδέτερες αποχρώσεις τα οποία ωστόσο δεν επιδεικνύουν τον πλούτο, ωστόσο δεν είναι λίγες οι γυναίκες που ντύνονται εδώ και καιρό έτσι, χωρίς να «φλεξάρουν» το πόσο κοστίζουν τα ρούχα τους ή τι brand είναι.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους συντάκτες μόδας, ένας από τους πυρήνες του trend της ήσυχης πολυτέλειας είναι ότι μας ωθεί να καταναλώνουμε λιγότερο και άρα να βαδίζουμε στο δρόμο προς μια βιώσιμη γκαρνταρόμπα. Αυτό συμβαίνει με δύο τρόπους: α) Αγοράζοντας μίνιμαλ, διαχρονικά και φυσικά βιώσιμα κομμάτια τα οποία θα αντέξουν στο χρόνο και λόγω ποιότητας, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι κλασικά και άρα, δεν θα φύγουν ποτέ από τις τάσεις, β) αγοράζοντας designer vintage κομμάτια, ή βουτώντας στην ντουλάπα της γιαγιάς, της μαμάς, της θείας, όπου περιμένουν ρούχα “made to last”, καθώς κάποτε, πολύ πριν εφευρεθεί η fast fashion μόδα, ή τα «ετοιματζίδικα» όπως έλεγαν παλιά, οι άνθρωποι έραβαν ή αγόραζαν ποιοτικά ρούχα, το οποίο φυσικά σημαίνει ότι ήταν σαφώς λιγότερα σε ποσότητα, σε σύγκριση με το τι έχουμε εμεις σήμερα στις ντουλάπες μας. 

Οι TikTokers του Upper East Side της Νέας Υόρκης που έχουν κάνει την ήσυχη πολυτέλεια τρόπο ζωής

Στη Fashion πλευρά του TikTok λοιπόν, έχει αρχίσει να αναδεικνύεται μια φυλή γυναικών στο Upper East Side της Νέας Υόρκης που ζει με τους κανόνες της ήσυχης πολυτέλειας εδώ και χρόνια. Βασική προϋπόθεση φυσικά και είναι ο πλούτος, όμως εκείνο που τις κάνει να ξεχωρίζουν είναι το εκπλετισμένο τους στιλ που δεν τον φωνάζει.

Λογαριασμοί όπως το @LadiesofMadisonAve, το @ThePurseBlog και το @NYCFashionGal παρουσιάζουν καθημερινά τις εμφανίσεις αυτών των style icons, των οποίων το street style συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή χιλιάδες likes, σχόλια και followers που επαινούν την ενδυματολογική κομψότητα, τα διακριτικά αξεσουάρ των σχεδιαστών ακόμα και τη στενή – όπως μπορεί να συμπεράνει εύκολα κανείς – σχέση τους με τον κομμωτή τους. Αυτό που κερδίζει τους followers, αν εξετάσει κανείς τα σχόλια που συγκεντρώνουν τα βίντεο, είναι η προτεραιότητα που δίνουν στην ουσία μιας εμφάνισης έναντι των φευγαλέων τάσεων και στο έμφυτο προσωπικό στυλ έναντι της επιρροής.

@nycfashiongal She’s been living in her uptown world #newyorkcity #satc #nycfits #uptowngirl #uppereastside #nycfashion ♬ Uptown Girl – Billy Joel

Είναι η ήσυχη πολυτέλεια ο πιο αναπάντεχος δρόμος προς τη βιωσιμότητα;

Αν και η γοητεία για τη φιλόδοξη αισθητική των ανώτερων στρωμάτων της κοινωνίας δεν είναι καθόλου καινούργια, το ξαφνικό ενδιαφέρον των νεότερων γενιών μπορεί να αποδοθεί στην κόπωση από το fast fashion. Αυτό δεν μπορεί παρά να μας κάνει να αναρωτιώμαστε αν η ήσυχη πολυτέλεια είναι ίσως ο πιο αναπάντεχος δρόμος προς τη βιωσιμότητα. Ένα ερώτημα το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε ένα επόμενο: Μπορούν οι άνθρωποι όλων των τάξεων να τον διαβούν;

Ένα από τα σημαντικότερα και πιο πειστικά, αν σκεφτεί κανείς με όρους οικιακής οικονομίας επιχειρήματα όσων αγωνίζονται υπέρ της βιωσιμότητας είναι ότι το φθηνό τελικά κοστίζει πολύ ακριβά. Σίγουρα σας έχει συμβεί, κυρίως με τα βασικά κομμάτια ένδυσης. Δεν έχετε, για παράδειγμα, να επενδύσετε σε ένα καλό, βαμβακερό λευκό T-shirt και αγοράζετε ένα από fast fashion αλυσίδα προς ένα εξαιρετικά χαμηλό αντίτιμο, ας πούμε 4,99 ευρώ. Το συγκεκριμένο T-shirt είναι πολύ πιθανό ότι μετά από δύο – τρεις πλύσεις, θα χάσει τη λάμψη του, θα τρυπήσει, η λαιμόκοψη θα ξεχειλώσει. Την επόμενη σεζόν, αν όχι νωρίτερα, θα αγοράσετε ένα άλλο. Το λευκό T-shirt που ίσως να μην κόψετε για να κάνετε πανάκια για την κουζίνα (όπως έγω προσωπικά θα σας πρότεινα), θα καταλήξει σε έναν χώρο υγειονομικής ταφής κάπου στη Δυτική Αφρική απελευθερώνοντας εκατομμύρια μικροπλαστικά στο νερό και τοξικές αναθυμιάσεις – όταν αυτό θα καεί μαζί με τόνους ακόμη πεταμένα ρούχα που στοιβάζονται σε ένα δυσθεώρητο βουνό – προκαλώντας ανυπολόγιστη περιβαλλοντολογική ζημιά και θέτοντας κατά συνέπεια την ανθρωπότητα σε κίνδυνο, μια πραγματικότητα στην οποία στρέφουμε συνειδητά το βλέμμα.

Style Icons – πρότυπα 

Ο Joshua Kamei, δημιουργός του TikTok λογαριασμού @LadiesOfMadisonAvenue, ο οποίος έχει σήμερα σχεδόν 60 χιλιάδες followers καταγράφει με το κινητό του συχνά κυρίες από 40 έως 80 ετών. Αυτό που ενθουσιάζει το κοινό στις γυναίκες από τις οποίες συχνά παίρνει και μία μικρή συνέντευξη είναι η αυτοπεποίθηση που αποπνέουν. «Ντύνομαι πάντα για τον εαυτό μου… Ποτέ για να ευχαριστήσω κάποιον άλλο. Δεν ανησυχώ για τους συνδυασμούς, επειδή έχω αρκετά πράγματα που έχω συλλέξει στη ζωή μου, βρίσκω πάντα το σωστό πράγμα», λέει η Elizabeth, μια κομψή κυριά σε ένα πρόσφατο βίντεο του Kamei με πάνω από 300 σχόλια. Τα περισσότερα από αυτά, λένε «Θέλω όταν μεγαλώσω, να γίνω η Elizabeth».

@ladiesofmadisonave ELIZABETH was just so beautiful and elegant having saved her hat from Bergdorf Goodman for 40 years. @bettyhalbreich @bergdorfs She told me off camera how she feels its important to get dressed up out of respect for the people and places you go. She was iust lovely and had such a wonderful speaking voice. @armani #armani #newyorkcity #madisonavenue #newyork ♬ Broken Hearted Melody – Sarah Vaughan

Ένα ακόμη ανερχόμενο style icon της TikTok τάσης που εξυμνεί το στιλ των γυναικών του Upper East Side είναι η φωτογράφος Olivia Joan Galli (ωστόσο ζει στο Μπρούκλιν), η οποία έχει την τύχη να έχει κληρονομήσει vintage κομμάτια σχεδιαστών που δεν έχουν γεράσει καθόλου. Βέβαια, πέρα από τη διαχρονικότητα των ρούχων, η Galli, φαίνεται πως είναι ευλογημένη με μία μοναδική αισθητική ματιά, που τη βοηθά να παίρνει τα παλτό της γιαγιάς της και να δημιουργεί με αυτά απόλυτα σύγχρονα outfits.

Η γιαγιά της, Joan Johnson, ήταν η συνιδρύτρια της επιτυχημένης εταιρείας καλλυντικών Johnson Products η οποία έγινε η πρώτη επιχείρηση μαύρης ιδιοκτησίας που εισήχθη στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Ως επιχειρηματίας λοιπόν, η Johnson διέθετε μια εντυπωσιακή συλλογή designer ρούχων χάρη στην προτίμησή της στις διαχρονικές σιλουέτες, τα υφάσματα υψηλής ποιότητας και τις λεπτομέρειες χωρίς λογότυπα από τα αγαπημένα της brands, όπως Chanel, Manolo Blahnik, Gucci και Givenchy. Η εγγονή της αναφέρει σε δήλωσή της σε σχετικό άρθρο στο ELLE US: «Αν σκεφτούμε πώς ήταν μια επιτυχημένη μαύρη γυναίκα στις επιχειρήσεις εκείνη την εποχή, το στiλ της αντανακλούσε το ανάστημά της και το χρησιμοποιούσε για να απεικονίσει το ύφος της. Όταν φοράω τα ρούχα της, προσπαθώ να διοχετεύσω αυτή την ενέργεια».

@oliviajoan18Part one of showing you all of my Grandmother’s coats♬ I Can Have a Wheel of Lovers – Tracee Ellis Ross

Η ήσυχη πολυτέλεια, που ακούγεται διαρκώς στις αίθουσες σύνταξης, έχει γίνει key word και hashtag και ορίζει πια τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το στιλ, δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι ο τρόπος με τον οποίο κάποτε οι άνθρωποι μιας συγκεκριμένης τάξης έβλεπαν τη μόδα. Οι “old money people” ξέρουν πολύ καλά ότι η φινέτσα δεν κρύβεται στην επίδειξη του πλούτου, αλλά (αν όχι στην αποσιώπησή του) στην απλότητα. Οι νεόπλουτοι – σ. ετυμολογικά κι όχι υποτιμητικά – είναι εκείνοι που ένιωσαν ότι, αφού κατέκτησαν τον πλούτο έπρεπε και να τον επιδείξουν. Εκείνοι γέννησαν τη logomania των περασμένων δεκαετιών, σε μία προσπάθεια να κεφαλοποιήσουν το χρήμα ως θεμέλιο του κοινωνικού τους status. Σαν κάποιον που κερδίζει το Τζόκερ και το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να αγοράσει μια Porshce 911, χωρίς όμως να γνωρίζει πώς να χειριστεί ένα τόσο γρήγορο αυτοκίνητο.

Αν λοιπόν σας έχει περάσει από το μυαλό να κρίνετε το trend της ήσυχης πολυτέλειας ως κάτι στο οποίο δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε οικονομικά, σταθείτε μια στιγμή και σκεφτείτε πόσα μπορούμε να διδαχτούμε από έναν τρόπο ζωής που έτυχε αυτή τη στιγμή να τρεντάρει με τις συγκεκριμένες λέξεις κλειδιά. Ειδικότερα οι γενιές των Millennials και Zoomers που βιάζονται να υιοθετήσουν οποιαδήποτε τάση λανσάρει η αγαπημένη τους influencer, επιλέγοντας την προσιτή, αλλά και περιβαλλοντολογικά κι εργασιακά ανήθικη εκδοχή του.

Βιωσιμότητα, επανάχρηση, απλότητα, σύνεση, δημιουργικότητα. Όλες αυτές οι έννοιες δεν προϋποθέτουν χρήματα, παρά μόνο καλή πρόθεση και όρεξη για παιχνίδι με τη μόδα. Υπάρχει τρόπος να προσαρμόσαμε την ήσυχη πολυτέλεια σε κάθε budget, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πάμε να αγοράσουμε ένα παρόμοιο παλτό με εκείνο της Gwyneth Paltrow, από μία fast fashion αλυσίδα. Ενοικίαση, ανταλλαγή ρούχων, βίντατζάδικα και outlets και φυσικά αυτοσυγκράτηση μπορούν να γίνουν τα δικά μας key words. Εμάς, των ανθρώπων χωρίς πολλά χρήματα. Μαζί τους θα έρθει η κομψότητα, μια αμίμητη αίσθηση του προσωπικού στιλ και μία ντουλάπα γεμάτη πραγματικούς θησαυρούς, αναλλοίωτους στο χρόνο, τους οποίους κάποια στιγμή θα ανακαλύψει μια επόμενη γενιά που θα έχει ανάγκη για λίγη «ησυχία».

Κεντρική φωτογραφία: Launchmetrics/spotlight

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ