Ο «νονός της AI» εγκαταλείπει την Google και προειδοποιεί για το μέλλον της τεχνολογίας

0
0

Ο Geoffrey Hinton, γνωστός ως «νονός της τεχνητής νοημοσύνης» και του deep learning, παραιτήθηκε από την Google και προειδοποιεί για τους κινδύνους που εγκυμονεί η τεχνολογία.

Ο Hinton ανήκε στο δυναμικό της Google για περισσότερο από μια δεκαετία και ανέπτυξε τεχνολογία που άνοιξε το δρόμο για τα τρέχοντα συστήματα AI, όπως το ChatGPT. Πήρε την απόφαση, ωστόσο, να αποχωρήσει από την εταιρεία προκειμένου να μπορεί να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την τεχνητή νοημοσύνη.

Μιλώντας στους New York Times, είπε πως λυπάται για τη δουλειά που έκανε και συνέβαλε στην ανάπτυξη αυτού του τομέα. «Παρηγορώ τον εαυτό μου με την κλασική δικαιολογία: Αν δεν το είχα κάνει εγώ, κάποιος άλλος θα το έκανε».

Βραχυπρόθεσμα, φοβάται ότι η τεχνολογία θα σημαίνει ότι οι άνθρωποι «δεν θα μπορούν πλέον να γνωρίζουν τι είναι αλήθεια» λόγω του πολλαπλασιασμού των ψεύτικων εικόνων, βίντεο και κειμένων, είπε ο Hinton.

Αλλά στο μέλλον, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν τελικά να αποκτήσουν απροσδόκητη, επικίνδυνη συμπεριφορά και να καταλήξουν σε ρομπότ δολοφόνους. Προειδοποίησε επίσης ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να προκαλέσει επιβλαβείς διαταραχές στην αγορά εργασίας. Κάλεσε, μάλιστα, να δημιουργηθεί μια ρύθμιση για να διασφαλιστεί ότι εταιρείες όπως η Google και η Microsoft δεν κινηθούν σε επικίνδυνα μονοπάτια. Αυτές οι εταιρείες μπορεί ήδη να εργάζονται σε επικίνδυνα συστήματα κρυφά, είπε.

Όπως πολλοί άλλοι, ο Hinton είπε ότι είχε ανησυχήσει περισσότερο για τους κινδύνους της τεχνολογίας τον τελευταίο χρόνο, με την ανάπτυξη τεχνολογιών όπως το ChatGPT του OpenAI και το Bard της Google. Η άποψή του άλλαξε όταν έφτασε να πιστεύει ότι τα συστήματα άρχισαν να συμπεριφέρονται με τρόπους που δεν ήταν δυνατοί στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

«Ίσως αυτό που συμβαίνει σε αυτά τα συστήματα είναι στην πραγματικότητα πολύ καλύτερο από αυτό που συμβαίνει στον εγκέφαλο», είπε στους New York Times.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ