Ο Τζεφ Μπέζος κατασκευάζει το ‘Y721’ στην Ολλανδία…Αγώνας μεγέθους σούπερ γιοτ με τιτάνες της τεχνολογίας!

0
91
Jeff Bezos Yacht 2

Μετά από όλη αυτή τη φασαρία για τον προκλητικά διαμορφωμένο διαστημικό πύραυλο του, φαίνεται ότι ο Τζεφ Μπέζος εξακολουθεί να έχει εμμονή με την ιδέα ότι το μέγεθος έχει πραγματικά μεγάλη σημασία.

Ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο (πίσω από τον Elon Musk και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της LVMH Bernard Arnault) χτίζει ένα megayacht στην Ολλανδία σε μια κλίμακα τόσο υπερβολική που μοιάζει με το σκάφος από το “Gulliver’s Travels” που ξεβράζεται στο νησί Liliput.

Για να βγούμε από το λιμάνι του Ρότερνταμ όπου κατασκευάζεται, θα πρέπει να αποσυναρμολογηθεί μια γέφυρα.

Τα 500 εκατομμύρια δολάρια Y721 θα είναι, με μήκος 417 πόδια, το μεγαλύτερο ιστιοπλοϊκό σκάφος στον κόσμο όταν ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι. Σε μια κατουρώντας αντιστοιχία με άλλους δισεκατομμυριούχους τεχνολογίας – ο συνιδρυτής της Google Σεργκέι Μπριν, ο συνιδρυτής της Oracle Λάρι Έλισον και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης και νέος ιδιοκτήτης του περιοδικού People Μπάρι Ντίλερ — κερδίζει ο Μπέζος, 58 ετών.

Black Pearl
Το γιοτ Y721 του Bezos θα έχει τρεις γιγαντιαίους ιστούς – παρόμοιους με το “Black Pearl” (παραπάνω), που κατασκευάστηκε από την ίδια εταιρεία, την Oceanco – που τροφοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό μέσω ενός συστήματος πρόωσης αιχμής που αξιοποιεί την κινητική ενέργεια κάτω από το πανί.

Στην πραγματικότητα, ακόμη και το δευτερεύον σκάφος υποστήριξης του γιοτ του είναι μεγαλύτερο από το κομψά φουτουριστικό γιοτ του Brin των 80 εκατομμυρίων δολαρίων, το Dragonfly.

Το κύριο σκάφος του Y721 διαθέτει τρία καταστρώματα — ένα με πισίνα — και, με τρεις γιγαντιαίους ιστούς, μπορεί να διεκδικήσει οικολογικά διαπιστευτήρια τροφοδοτούμενο σε μεγάλο βαθμό μέσω ενός πρωτοποριακού συστήματος προώθησης που αξιοποιεί την κινητική ενέργεια κάτω από το πανί.

Ωστόσο, το Y721 θα κοστίσει περίπου 25 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο για να λειτουργεί. Υπάρχει χώρος για 18 άτομα και θα χρειαστεί πλήρωμα 40 ατόμων. Στο εσωτερικό, λέγεται ότι το σχέδιο βασίζεται στο γιοτ του Ντίλερ, Eos (ένα από τα αγαπημένα των φίλων διασημοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της Kate Perry, πρίγκιπα Harry και Bradley Cooper) – αν και Eos απλώνεται έξω μόλις 305 πόδια. (Όταν το αγόρασε ο Ντίλερ, το σκάφος ήταν το μεγαλύτερο ιδιωτικό ιστιοπλοϊκό σκάφος στον κόσμο.) Ο Μουσάσι του Έλισον, εν τω μεταξύ, έρχεται στα 288 πόδια, ενώ η Ντράγκονφλαϊ της Μπριν είναι μόλις 240 πόδια.

Το Y721 Θα μεταφέρει παιχνίδια όπως τζετ σκι και μικρότερα σκάφη και θα παρέχει επίσης ένα ελικοδρόμιο–  σημασίας καθώς η φίλη του Bezos Lauren Sanchez, 52 ετών, της αρέσει να πετάει τον beau της στα ραντεβού.

Η τιμή του μισού δισεκατομμυρίου είναι μια σχετική πτώση στον ωκεανό για τον ιδρυτή της Amazon, του οποίου η καθαρή αξία αποτιμήθηκε στα 181 δισεκατομμύρια δολάρια από το Forbes αυτή την εβδομάδα.

Και όμως, δεν είναι όλοι εντυπωσιασμένοι.

“Αν ήμουν ο Jeff Bezos θα είχα πάει για κάτι λίγο πιο ριζοσπαστικό, αλλά είναι ένα μεγάλο γιοτ, το οποίο υποθέτω ότι είναι το θέμα”, δήλωσε ο Russell Crump, ανεξάρτητος μεσίτης κατά παραγγελία γιοτ. “Θα είναι όμορφο… Η Oceanco είναι οι μεγαλύτεροι και οι καλύτεροι κατασκευαστές στην Ολλανδία.”

Η λέξη κλειδί είναι “μεγαλύτερο”: Ακόμα και χωρίς τους ιστούς, το γιοτ του Μπέζου φέρεται να έχει ύψος πάνω από 131 πόδια, πράγμα που σημαίνει ότι η Oceanco θα πρέπει να αποσυναρμολογήσει προσωρινά τη γέφυρα Konigshaven, γνωστή ως De Hef, για να επιτρέψει στο σκάφος να περάσει.

Jeff Bezos Rotterdam Yacht 02
Η Oceanco θα πρέπει να αποσυναρμολογήσει προσωρινά τη γέφυρα Konigshaven, γνωστή ως De Hef, στο Ρότερνταμ για να επιτρέψει τη διέλευση του σκάφους του Μπέζος.

 

Οι τοπικές αρχές αναμένεται να συζητήσουν το αίτημα αργότερα αυτό το μήνα, ενώ έχει ξεκινήσει αίτηση εναντίον του από τοπικούς αντιπάλους (οι οποίοι έχουν απειλήσει να ρίξουν στο σκάφος σάπια αυγά) και έχουν συλλέξει περισσότερες από 58.000 υπογραφές.

“Αυτός ο άνθρωπος έχει κερδίσει τα χρήματά του μειώνοντας δομικά το προσωπικό, αποφεύγοντας τους φόρους, αποφεύγοντας τους κανονισμούς και τώρα πρέπει να γκρεμίσουμε το όμορφο εθνικό μας μνημείο;” Ο πολιτικός του Ρότερνταμ Στέφαν Λιουίς τουίταρε για τον Μπέζος. “Αυτό πραγματικά πάει μια γέφυρα πάρα πολύ μακριά.”

Η Oceanco αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι ο Μπέζος είχε αναθέσει το νέο σκάφος. Αλλά ο Μπέζος θα είναι σε θέση να ξεπεράσει τους άλλους στο τμήμα ονόματος;

Μια πρόταση: Ο Αντισταθμιστής.

Εδώ είναι τα γιοτ των τιτάνων της τεχνολογίας με τους αριθμούς:

Jeff Bezos Rotterdam Yacht 07

Υ721

Ιδιοκτήτης: Ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος
Κόστος: 500 εκατομμύρια δολάρια
Χαρακτηριστικά: Τρία επίπεδα καταστρώματος, πισίνα, εξέδρα προσγείωσης ελικοπτέρου και σύστημα κινητικής πρόωσης.
Μήκος: 417 πόδια
Ταχύτητα: 20 knots
Επιβάτες: 40 άτομα πλήρωμα, 18 επισκέπτες
Κόστος λειτουργίας: 25 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο

Barry Diller Yacht 02

Eos

Ιδιοκτήτης: Πρόεδρος IAC, Barry Diller
Κόστος: 200 εκατομμύρια δολάρια
Χαρακτηριστικά: Εσωτερικοί χώροι σχεδιασμένοι από τον αείμνηστο François Catroux, γνωστό για τη «μεγάλη θαλπωρή» του. Πισίνα στο επάνω κατάστρωμα. Η φιγούρα της συζύγου του Ντίλερ, της σχεδιάστριας μόδας Diane von Fürstenberg, δημιουργήθηκε από τον γλύπτη Anh Duong.
Μήκος: 305 πόδια
Ταχύτητα: 16 knots
Επιβάτες: 21 πλήρωμα, 16 επισκέπτες
Κόστος λειτουργίας: 7 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο

Larry Ellison Yacht 01

Musashi

Ιδιοκτήτης: Ο συνιδρυτής της Oracle, Λάρι Έλισον
Κόστος: 160 εκατομμύρια δολάρια
Χαρακτηριστικά: Spa, πισίνα, υπαίθριο γυμναστήριο και κινηματογράφος
Μήκος: 288 πόδια
Ταχύτητα: 12 κόμβοι
Επιβάτες: 23 πλήρωμα, 18 επισκέπτες
Κόστος λειτουργίας: Τουλάχιστον 10 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο

Sergey Brin Yacht Dragonfly 02

Dragonfly

Ιδιοκτήτης: Σεργκέι Μπριν, συνιδρυτής της Google
Κόστος: 81 εκατομμύρια δολάρια
Χαρακτηριστικά: Υπαίθριος κινηματογράφος, τζακούζι και χώρος ηλιοθεραπείας που μετατρέπεται σε πίστα χορού
Μήκος: 240 πόδια
Ταχύτητα: 25 knots
Επιβάτες: 16 πλήρωμα, 14 επισκέπτες
Κόστος λειτουργίας: 7 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο



        

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ