Πιο ενεργή κοινωνικά και πιο ευάλωτη η γυναίκα λόγω των πολλών ρόλων της

0
20

Όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου

Το γεγονός ότι η γυναίκα είναι μεν πιο ενεργή κοινωνικά, αλλά και πιο ευάλωτη λόγω των πολλών ρόλων που καλείται να διαδραματίσει, με αποτέλεσμα να κουράζεται σωματικά και ψυχικά, επισημάνθηκε στην εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου απόψε με τίτλο «Γυναικείες διαδρομές- Ερμηνεύοντας το παρελθόν, βιώνοντας το παρόν, σκιαγραφώντας το μέλλον».

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη ανέφερε ότι μετά το οδυνηρό συμβάν στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς όλες οι γυναίκες της χώρας έχουν γίνει μάνες των θυμάτων. Και η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι αφιερωμένη σε αυτές τις μητέρες, που πονούν και γαλουχούν τα παιδιά τους με ελπίδες αλλά οι προσπάθειές τους πέφτουν στο κενό.
«Αυτή η Ημέρα δεν είναι μέρα γιορτής, άλλωστε ποτέ δεν ήμουν υπέρ αυτής της γιορτής με τη μορφή του επετειακού χαρακτήρα, δεν είναι οι γυναίκες μια ιδιαίτερη κατηγορία. Ωστόσο είναι μια μέρα που μπορούμε να κάνουμε τη δική μας ενδοσκόπηση, ώστε με μια φωνή να δούμε, πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια καλύτερη κοινωνία», τόνισε.

Η ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια Άρτεμις Ζαβαλίγκου τόνισε πως η γυναίκα έχει έναν πολυφωνικό ρόλο στην καθημερινότητά της και προσπάθεια να κάνει το κατά δύναμη. Και πολλές φορές προσπαθώντας να ισορροπήσει όλους τους ρόλους σε ένα φάσμα τελειότητας, κουράζεται, ταλαιπωρείται.
Σύμφωνα με την ίδια, τα τελευταία χρόνια οι πολλοί ρόλοι της την έχουν οδηγήσει σε μια ευαλωτότητα. Αυτή η προσπάθεια την τιμά, αλλά κουράζεται σωματικά και ψυχικά. Γι’ αυτό και χρειάζεται την φροντίδα από τον σύζυγο, τους συγγενείς, ανέφερε. Επίσης είπε ότι τα τελευταία χρόνια η γυναίκα ανταπεξέρχεται καλά και ως μονογονεική οικογένεια.

Η Ελευθερία Κώνστα εφέτης Λάρισας και Γενική Γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος, τόνισε ότι σήμερα δυστυχώς στην κοινωνία εξακολουθούν και υπάρχουν στερεότυπα, παρόλο που έχει βελτιωθεί η θέση της σε σχέση με τα παλιότερα χρόνια, η γυναίκα εξακολουθεί να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση.
Σύμφωνα με την δικαστική λειτουργό, αυτό προκύπτει από τα γεγονότα των τελευταίων ετών, που αναδεικνύεται ως μείζον κοινωνικό φαινόμενο και πρόβλημα οι γυναικοκτονίες, τις οποίες η Δικαιοσύνη αντιμετωπίζει από τη μια με ευαισθησία, από την άλλη με αρκετά μεγάλη αυστηρότητα.
Επίσης είπε για τη θέση της γυναίκας εργαζόμενης, της γυναίκας που διεκδικεί θέσεις εξουσίας, βρίσκεται εξίσου σε μειονεκτική θέση, καθώς στην Ελληνική κοινωνία καθημερινά παλεύει σε δύο πεδία, τον επαγγελματικό της χώρο και στην προσωπική της ζωή που καλείται να ανταποκριθεί απέναντι σε μια κοινωνία που θεωρεί ότι πρέπει να είναι καλή μητέρα, εξαιρετική σύζυγος, φίλη, προστατευτική όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και στους γονείς της και καλή νοικοκυρά.
«Σήμερα δεν μπορούμε να πούμε ότι η θέση της γυναίκας έχει κάνει άλματα, εξακολουθεί να χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια και ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς για να πούμε ότι η κοινωνία βλέπει εξισορροπητικά τον ρόλο της απέναντι στον άνδρα», ανέφερε η κα Κώνστα.

Η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ιωάννα Λαλιώτου ανέφερε ότι αν κάτι γιορτάζουμε αυτή τη μέρα είναι οι αγώνες που έχουν γίνει από άνδρες και γυναίκες τα τελευταία 250 χρόνια για τη διασφάλιση της ισότητας των φύλων. «Βλέπουμε, λοιπόν πού έχουμε φτάσει και πού μπορούμε ακόμη να πάμε. Γενικά δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε υψηλό επίπεδο και έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για την ισότητα των φύλων σε όλα τα επίπεδα. Άλλωστε η ισότητα των δύο φύλων ευνοεί άνδρες και γυναίκες, ευνοεί συνολικά την κοινωνία», ανέφερε.

Η Βολιώτισσα Βασιλική Πιτούλη καθηγήτρια Οικονομικών – Γαλλικής Φιλολογίας και συγγραφέας επισήμανε ότι εν έτη 2023 η γυναίκα έχει κατορθώσει πάρα πολλά βήματα προς τα μπρος, αν συλλογιστούμε και μελετήσουμε πως ήταν η θέση της τον προηγούμενο αιώνα, αν και υπάρχουν πάρα πολλά που πρέπει ακόμη να γίνουν.
Η ίδια είπε ότι στην Ευρώπη η θέση της γυναίκας είναι πολύ καλύτερη και δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε την άθλια θέση της γυναίκας στον τρίτο κόσμο.

Τέλος, ο Χρήστος Στρατηγόπουλος πρόεδρος του ΔΣΒ τόνισε ότι η Ημέρα της Γυναίκας είναι αφορμή να αναλογιστούμε από πού έχει ξεκινήσει η διαδικασία της γυναικείας χειραφέτησης, που βρισκόμαστε σήμερα και τι προδιαγράφεται στο μέλλον, σύντομο και απώτερο.
Είναι ότι η γυναίκα τα αρκετά τελευταία χρόνια έχει βαθμιαία αποκτήσει έναν πολύ πιο ενεργό κοινωνικό ρόλο και αυτό είναι ευτύχημα, όμως αυτή η γενικώς θετική κατεύθυνση δεν ισχύει σε όλα τα μέρη του πλανήτη.
Ο κ. Στρατηγόπουλος ανέφερε ότι πατώντας σε αυτό που έχουν κατακτήσει οι γυναίκες με πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια, θα πρέπει να οικοδομήσουμε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών, μια κοινωνία την οποία δυστυχώς υπολειπόμαστε ακόμα αρκετά, προκειμένου να έχουμε μια καλύτερη κοινωνία, γιατί ενεργότερη συμμετοχή των γυναικών σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής, σημαίνει μια κοινωνία καλύτερη, πιο ειρηνική, πιο δημιουργική και αυτό είναι καλό για όλους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή