Ποια … “μυστικά” ίσως δεν γνωρίζετε;

0
5

Σχόλια, ειδήσεις, θέματα για πρόσωπα του Πολιτισμού που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον Βόλο

Μια αγαπημένη φίλη απ΄ τον Βόλο!

Μια άριστη φίλη έχει στην περιοχή μας, ο γνωστός και αγαπημένος τραγουδοποιός «Λουδοβίκος των Ανωγείων» ανταλλάσοντας απόψεις και συνομιλώντας τακτικά. Πρόκειται για την πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου Βόλου, Γεωργία Σταγάκη, μέλος της τοπικής κρητικής κοινότητας, που έχει προσφέρει και εξακολουθεί να προσφέρει πολλά στην τοπική κοινωνία, τόσο μέσα απ΄τους φορείς στους οποίους συμμετέχει, όσο και προσωπικά.

Καμαρώνουμε για τον Βαγγέλη Μαχαίρα

Καμαρώνουμε πάντα είναι αλήθεια, όταν μαθαίνουμε νέα ή μας λένε καλά λόγια για δικά μας παιδιά», για δικούς μας ανθρώπους που προκόβουν και προχωρούν. Όπως για τον Βαγγέλη Μαχαίρα για παράδειγμα, όπου … «όποια πέτρα και αν σηκώσεις όπως λένε» ή παραφράζοντάς το γνωστό ρητό… θα λέγαμε, «όποιο… τραγούδι και εάν ακούσεις», όλο και κάποια σχέση θα έχει… Για τον Βολιώτη συνθέτη και βιρτουόζος του μπουζουκιού ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του Κοσμά Σταυρίδη συνθέτη που φιλοξενήθηκε στο Ράδιο Ένα, με αφορμή τα τελευταία του τραγούδια. Να θυμίσουμε, ότι ο Βαγγέλης, μεγάλωσε στην Νέα Ιωνία, ξεκίνησε μαθήματα μπουζουκιού σε ηλικία 14 ετών, ενώ το 1988, στα 16 του χρόνια, ξεκινάει την επαγγελματική του σταδιοδρομία, όντας μαθητής λυκείου, δίπλα στον δάσκαλό του, Στάθη Μιλάνο. Εργάστηκε για κάποια χρόνια στον Βόλο, και το 1995 κατέβηκε στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση του Γεράσιμου Ανδρεάτου. Από τότε οι δρόμοι άνοιξαν … διάπλατοι με κόπο και δουλειά. Θα υπάρξει σύντομα, ξεχωριστό αφιέρωμα!

Στη Σκιάθο με τις πλημμύρες…

Στη Σκιάθο βρίσκονταν όπως μου αποκάλυψε πρόσφατα, μέσα από ραδιοφωνική εκπομπή στο «Ράδιο Ένα», ο γνωστός συγγραφέας, Άρης Σφακιανάκης, στη διάρκεια της πρώτης πλημμύρας στον Βόλο , γεγονός που τον ώθησε να καταλάβει από «πρώτο χέρι» τα όσα πέρασαν κυρίως οι κάτοικοι της χερσαίας Μαγνησίας. Περιέγραψε με συγκλονιστικό τρόπο, όχι μόνο το περιεχόμενο του βιβλίου του «Ο Πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου» (Εκδόσεις Κέδρος) αλλά και τα όσα μπόρεσε ο ίδιος να αντιληφθεί και να καταγράψει, απ΄τα τραγικά εκείνα γεγονότα…

Με … θητεία στο Πήλιο!

O γιατρός- συγγραφέας Γιώργος Φρούντζος, ζει και εργάζεται στο Ρέθυμνο Κρήτης, ενώ «Η Θεωρία του Χάους στην ανθρώπινη Ιστορία» είναι το πρώτο του βιβλίο. Γιατρός ΩΡΛ αλλά με …. ανησυχίες που επεκτείνονται και πέραν της ιατρικής, έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό ιατρικών εργασιών, ενώ θέλησε να συνομιλήσει» με αναγνώστες τους, για ερωτήματα, όπως «πόσο χάος έχει η ιστορία; Έχει η ανθρώπινη κοινωνία μια πολυ-συστημική οργάνωση και τι σημαίνει αυτό; Τι σχέση έχει η πολυ-συστημική δομή με τα Fractals της Θεωρίας του Χάους;» Αυτό που μάθαμε συνομιλώντας μαζί του, ήταν ότι θρέφει ιδιαίτερη αγάπη για την περιοχή μας, καθώς υπηρέτησε στο Πήλιο τους εννέα απ΄τους συνολικούς μήνες της στρατιωτικής του θητείας , ενώ πολλές φορές ήρθε και σαν επισκέπτης γιατί λάτρεψε την περιοχή μας! «Η θεωρία του Χάους», κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αγγελάκη .

Όταν ακούς τα συγχαρητήρια…

Όταν ακούς τα συγχαρητήρια, για μια έκδοση, σαν το «Volos Out», από ανθρώπους που προέρχονται , απ΄τον … δύσκολο ομολογουμένως χώρο των καλλιτεχνών, είναι τουλάχιστον τιμητικό , καθώς και «μπούσουλας» για ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Όταν επιπλέον, αυτά τα συγχαρητήρια, προέρχονται από άνθρωπο που σου τηλεφωνεί και ο οποίος έχει σταθεί δίπλα, «κρατώντας» τις δημόσιες σχέσεις και το προφίλ αμέτρητων καλλιτεχνών, κάποιοι απ΄ τους οποίους «μεγάλα» κυριολεκτικά ονόματα του πενταγράμμου, τότε αυτά τα σχόλια, αποτελούν τίτλοι τιμής.
Όταν σε αυτά, προστεθούν και οι ευχές άλλου ειδικού που αποτέλεσε το Νο 1 σε μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες, παραμένοντας συνεχώς και σήμερα, στις μουσικές επάλξεις, τότε μας κάνει να πιστεύουμε, ότι μάλλον, σε … καλό δρόμο βρισκόμαστε, συνεχίζοντας ωστόσο να προσπαθούμε για το καλύτερο… Τα ονόματά τους… επιτρέψτε μας να τα κρατήσουμε μόνο για εμάς… ως ένα δικό μας αν θέλετε δώρο!

Εκπληκτικός και χαρούμενος
όπως πάντα ο … «Λαθρεπιβάτης»

Μια ιδιαίτερα όμορφη συζήτηση είχα με τον αγαπητό Γιάννη Νικολάου, γνωστό… «Λαθρεπιβάτη», μουσικοσυνθέτη-στιχουργό-ερμηνευτή, με αφορμή την παρουσίαση του νέου του single με τον τίτλο «Το Σ΄αγαπώ , σου φταίει» που κυκλοφορεί απ΄την « ALPHA RECORDS». Μου εκμυστηρεύτηκε πολλά είναι αλήθεια, με θύμησες ταυτόχρονα απ΄το παρελθόν και για τον έτερο «Λαθρεπιβάτη» τον Παντελή Θαλασσινό… Στάθηκε όμως παράλληλα, σε δυο πρόσωπα που έχουν σχέση με τον τόπο μας… Τον Αντώνη Μιτζέλο και τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα… Όπως μου είπε, «είχαμε κάνει το πρώτο συγκρότημα μαζί με τον Αντώνη και παίζαμε ανά τακτά διαστήματα. Είμαστε σαν αδελφάκια, έχουμε μεγαλώσει μαζί και πήγαμε στο ίδιο σχολείο. Είχαμε ένα συγκρότημα και παίζαμε μαζί και μετά πήγαμε παρέα περιοδεία με τη Χαρούλα Αλεξίου. Είναι εξαιρετικός μουσικός, έχοντας συνδέσει το όνομά του με πολλές επιτυχίες, και την πορεία του με τους «Τερμίτες» και τον αγαπημένο Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Μεγάλο κεφάλαιο για μένα ο Αντωνάκης μας και τιμάει και τον Πειραιά και τη Σκιάθο. Έχει κάνει ένα έργο για τον Παπαδιαμάντη μάλιστα. ..»

Οι … δικοί μας άνθρωποι

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά οι δικοί μας άνθρωποι, οι συντοπίτες, ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη υποδέχονται ξεχωριστούς καλλιτέχνες, ακούν τις ιστορίες τους, θυμούνται τα καλύτερα τραγούδια τους και δίνουν νέα πνοή στη μουσική! Η εκπομπή που αγαπήθηκε από το τηλεοπτικό κοινό όσο καμία άλλη και ευτυχώς δεν ολοκληρώθηκε πέρυσι, όπως ενδεχομένως περιμέναμε, με βάση τα όσα είχαν καταγραφεί, παραμένει σχολείο και παιδική χαρά… Φέτος όμως σε ορισμένα επεισόδια , τολμά να διαφοροποιηθεί από τις προηγούμενες χρονιές ενώνοντας Έλληνες & ξένους καλλιτέχνες! Κάθε Κυριακή, 21:00 | ΕΡΤ1 Δ’ κύκλος.

Ποιος Θεσσαλός στιχουργός;

Ποιος Θεσσαλός στιχουργός, με … έμμεση συγγένεια, όπως λέει και καμαρώνει με την Μαγνησία, απ΄την πλευρά της … γυναίκας του, που συνεργάστηκε και συνεργάζεται με πλήθος σπουδαίων μουσικών και ερμηνευτών, παραμένει ακόμη στις επάλξεις, αλλά γνωρίζει και κατέγραψε, πλούσιο παρασκήνιο για το πώς δημιουργήθηκαν κάποιες απ τις μεγαλύτερες επιτυχίες του λαϊκού ρεπερτορίου; Σε ένα απ΄τα επόμενα τεύχη του Volos Out μια συνέντευξη, μέσα απ΄την οποία θα μάθετε, όσα δεν γνωρίζατε για τραγούδια που ερμήνευσε ο Γιάννης Πάριος ή συνέθεσαν ο Χρ. Νικολόπουλος και ο Γιώργος Μητσάκης!

Έντονο το ενδιαφέρον …

Νομίζω ότι πρέπει να χαιρόμαστε όταν άνθρωποι δικοί μας, καταγόμενοι ή δραστηριοποιούμενοι στον Βόλο και τη Μαγνησία, προχωρούν, προκόβουν και αφήνουν το στίγμα τους και σε άλλα σημεία, τόσο της χώρας, όσο και εκτός αυτής. Είναι κανόνας για εμάς… Έτσι λοιπόν την εξαιρετική παρουσία ενός εκπαιδευτικού που διδάσκει στον Βόλο, και κατάφερε να κάνει μια μοναδική ιστορική έρευνα, οφείλουμε να την αναγνωρίσουμε… Πρόκειται για τον Βολιώτη συγγραφέα Γεώργιο Γιώτη, που κυκλοφόρησε το βιβλίο με τίτλο «Πόλεις και εναέρια βία- Η Ελλάδα σε πολεμικό κλοιό (1939-1941)» απ΄τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ και παρουσιάστηκε πέρα απ΄τον Βόλο και στη Θεσσαλονίκη, πρόσφατα, ενώ όπως μαθαίνω, το ενδιαφέρον των αναγνωστών είναι έντονο από κάθε γωνιά της χώρας και … περισσότερο από πόλεις με λιμάνια, μιας και η σχετική αναφορά…

Καμαρώνουμε και για τη Θεοδώρα!

Μιας που είπα ότι καμαρώνουμε, θυμήθηκα ένα ακόμη πρόσωπο, του οποίου οι συγγενείς, βρίσκονται στην πόλη μας. Μεγάλωσε στον Βόλο και συγκεκριμένα στηΝέα Δημητριάδα. Κάθε μέρα έτρεχε στις Πλάκες για το μπάνιο της και από μικρή ονειρεύονταν να γίνει ηθοποιός. Η Θεοδώρα Παπαϊωάννου, τελικά, όχι μόνο σπούδασε υποκριτική στη Διεθνή Σχολή Θεάτρου Lecoq στο Παρίσι, αλλά πλέον …τρέχει σε τρεις θεατρικές παραστάσεις, ενώ είναι η φωνή της αγαπημένης Lady Bug στα κινούμενα σχέδια, όπως και πολλών ακόμη ηρώων της Disney!
Η ταλαντούχα ηθοποιός σε μια πρόσφατη κουβέντα μας, «ξεδίπλωσε» τα όνειρά της στην υποκριτική με το μεγαλύτερο να είναι η συμμετοχή της σε ένα αρχαίο δράμα στην Επίδαυρο, το οποίο της το ευχόμαστε… Το εκπληκτικό ωστόσο είναι, ότι η Θεοδώρα πρωταγωνιστεί φέτος, όχι σε μία, ούτε σε δύο, αλλά… σε τρεις θεατρικές παραστάσεις, εκ των οποίων οι δύο είναι παιδικές!

Δίπλα σαν συνθέτης, μουσικός και φίλος

Η εξομολόγηση της αναγνώρισης βοήθειας που έχει λάβει κάποιος, στη διάρκεια της ζωής του, από ένα άλλο πρόσωπο, είναι σημαντικό δείγμα και του χαρακτήρα του, μιας που δεν είναι αγνώμων… Όταν αυτό γίνεται και δημόσια, όπως το έκανε πρόσφατα από ραδιοφώνου οπότε και μιλήσαμε με τον Ανδρόνικο, τότε μάλλον τα συγχαρητήρια για τον χαρακτήρα, θα πρέπει να δίνονται διπλά! Όπως λοιπόν μου έλεγε, «Είναι μεγάλη μου η χαρά που γνωρίστηκα με τον Αντώνη Μιτζέλο πριν αρκετά χρόνια και είναι σημαντικό που ο ίδιος υπάρχει στη ζωή μου, είτε ως συνθέτης, είτε ως μουσικός, είτε ως έμπειρος φίλος που θα με βοηθήσει με την πείρα του , με τις ιδέες και τις γνώσεις του όχι μόνο σε μουσικά θέματα , αλλά και σε θέματα ζωής, αν μπορώ να τα χαρακτηρίσω . Ήρθε στη ζωή μου όταν στα καλλιτεχνικά ήμουν στα … «κάτω» μου το 2012 περίπου και χαίρομαι που συνεχίζουμε να κάνουμε πράγματα μαζί».

Το μεγαλύτερο κληροδότημα

Ο συνθέτης Δαμιανός Πάντας παρουσίασε πρόσφατα στο Ράδιο Ένα, το νέο κύκλο τραγουδιών του, με τίτλο «Ζωές Χωριστές», μαζί με δύο σπουδαίους ερμηνευτές, την Ερωφίλη και τον Βασίλη Γισδάκη. Αυτό που επεσήμανε, και … το κρατήσαμε μεταξύ άλλων, μιλώντας για τον ρόλο και την αξία των τοπικών ραδιοφώνων, στα πολιτιστικά πράγματα της χώρας, ότι «ο Πολιτισμός είναι μια μεγάλη ανάσα που την έχουμε μεγάλη ανάγκη και τα ραδιόφωνα, είναι πάρα πολύ σημαντικό «γρανάζι» στην ανάδειξη των πολιτιστικών δρώμενων της χώρας …» Όπως σημείωσε επίσης, απευθυνόμενος στους συμπολίτες, «θα ήθελα να ζητήσω λίγο και τη βοήθεια της κοινωνίας , των ανθρώπων, να αγκαλιάσουν τον πολιτισμό της χώρας γιατί είναι το μεγαλύτερο κληροδότημα που μας έχουν αφήσει οι πολλοί σπουδαίοι άνθρωποι της τέχνης , νομίζω ότι πρέπει να το σεβαστούμε και να το τιμήσουμε και όσο μπορέσουμε να το προχωρήσουμε …»

Άκρως … εξομολογητικός ο Παύλος

Άκρως … εξομολογητικός ο γνωστός ηθοποιός, αλλά και πρόεδρος πλέον του «Κινήματος Φτωχών» Παύλος Κοντογιαννίδης, σε μια απ΄τις ραδιοφωνικές μας συζητήσεις, επί των καλλιτεχνικών, αλλά και των πολιτικών ζητημάτων… «Ηλία πρέπει να το πω δημόσια, ότι έχω αθετήσει την υπόσχεσή μου να πιούμε τσίπουρο στον Βόλο, αλλά οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες ακόμη και για μετακίνηση το Φθινόπωρο.. . Θέλω όμως να ευχαριστήσω δημόσια τη συχνότητα του Ράδιο Ένα διότι ήταν από τα ΜΜΕ εκτός Αθηνών που μας έδωσε το δικαίωμα να μιλήσουμε ζωντανά και παλιά για τα θέματα των θεατρικών κλ.π., αλλά και τώρα για τα πολιτικά…»

Να μας ενημερώνετε!

Μιας που πιστεύουμε ως «Volos Out» στην αμφίδρομη επικοινωνία, θα σας πρότεινα, για πρόσωπα του πολιτισμού που θεωρείτε, γνωρίζετε, προτείνετε… να τα εντάξουμε σε κάποια απ΄τα επόμενα τεύχη, μη διστάζετε να μας ενημερώσετε. Επίσης, εάν ανήκετε ή έχετε δημιουργήσει δικό σας μουσικό σχήμα, συμμετέχετε σε καλλιτεχνικά δρώμενα, διοργανώνετε κάτι πολιτιστικό που θεωρείτε ότι μπορεί και πρέπει να το μοιραστούμε, μη διστάσετε να στείλετε όποια σχετική και ολοκληρωμένη όσο το δυνατόν πληροφορία, στο [email protected]

Τα συγκεκριμένα σχόλια, δημοσιεύονται υπό τον γενικό τίτλο “Παραπο…λιστικά” που αποτελεί στήλη του περιοδικού Volos Out που κυκλοφορεί με την εφημερίδα ΜΑΓΝΗΣΙΑ και υπογράφει ο Ηλίας Κουτσερής

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή