Η πυρηνική ενέργεια μπορεί να υπήρχε από τις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά πραγματικά απογειώθηκε στα μέσα του 1900. Η πρώτη ελεγχόμενη πυρηνική αλυσιδωτή αντίδραση πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1942, με επικεφαλής τον Ιταλό φυσικό Enrico Fermi στο πλαίσιο του περίφημου Manhattan Project. Προχωρώντας στο σήμερα, οι επιστήμονες διερευνούν τρόπους για να χρησιμοποιήσουν αυτήν την τεχνολογία για να τροφοδοτήσουν τα smartphone.
Η Independent αναφέρει ότι μια κινεζική startup έχει αναπτύξει μια μπαταρία που, όπως υποστηρίζει, δεν χρειάζεται φόρτιση ή συντήρηση για 50 χρόνια. Με έδρα το Πεκίνο, η Betavolt γίνεται πρωτοσέλιδο για την ανακάλυψη της στη σμίκρυνση της ατομικής ενέργειας. Κατάφερε να συμπιέσει 63 πυρηνικά ισότοπα σε μια μονάδα τόσο μικρή όσο ένα νόμισμα.
Η εταιρεία αποκαλύπτει ότι η μπαταρία επόμενης γενιάς της βρίσκεται ήδη σε πιλοτική δοκιμή, με σχέδια για μαζική παραγωγή για μελλοντική εμπορική χρήση σε συσκευές όπως τηλέφωνα και drones.
Η Betavolt ανακοίνωσε ότι το αρχικό της μοντέλο πυρηνικής μπαταρίας αποδίδει ισχύ 100 μικροβάτ σε τάση 3V, με διαστάσεις 15x15x5 κυβικά χιλιοστά. Μελλοντικά, η εταιρεία στοχεύει να ενισχύσει την τεχνολογία της για να παράγει μια μπαταρία με ισχύ 1 watt μέχρι το 2025.
Οι συμπαγείς πυρηνικές μπαταρίες της Betavolt θα μπορούσαν να παραταχθούν για να ενισχύσουν την ισχύ. Η εταιρεία κάνει σκέψεις για κινητά τηλέφωνα που δεν χρειάζονται επαναφόρτιση ή drones που πετούν επ’ αόριστον. Αλλά, ρεαλιστική, η μεγάλη διάρκεια ζωής και η συνεχής ισχύς αυτών των μπαταριών μπορεί να είναι υπερβολική για τα smartphone, τα οποία συνήθως αντικαθιστούμε κάθε λίγα χρόνια και μπορούν εύκολα να φορτιστούν.
Ακόμα, με τις ανησυχίες σχετικά με τα ραδιενεργά υλικά, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να διστάζουν να έχουν στην τσέπη τους ένα gadget με πυρηνική ενέργεια. Ωστόσο, η Betavolt διαβεβαιώνει ότι η πολυεπίπεδη σχεδίαση της μπαταρίας της την εμποδίζει να πιάσει φωτιά ή να εκραγεί. Επιπλέον, μπορεί να διαχειριστεί ακραίες θερμοκρασίες, από -60C έως 120C.
«Η μπαταρία ατομικής ενέργειας που αναπτύχθηκε από την Betavolt είναι απολύτως ασφαλής, δεν έχει εξωτερική ακτινοβολία και είναι κατάλληλη για χρήση σε ιατρικές συσκευές όπως βηματοδότες, τεχνητές καρδιές και βίδες στο ανθρώπινο σώμα», ισχυρίζεται η εταιρεία.
Οι πυρηνικές μπαταρίες λειτουργούν μετατρέποντας τη θερμότητα από τη ραδιενεργή διάσπαση σε ενέργεια. Χρησιμοποιώντας συνήθως ισότοπα όπως το Πλουτώνιο-238, είναι γνωστά για τις μακροχρόνιες δεκαετίες ζωής τους με μηδενική συντήρηση. Ιδανικό για διαστημικές αποστολές και τοποθεσίες εκτός δικτύου. Ωστόσο, δεν είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά και η χρήση ραδιενεργών υλικών εγείρει ζητήματα ασφάλειας και περιβάλλοντος.
Η ύπαρξη ραδιενεργών υλικών σε καταναλωτικά προϊόντα θα αντιμετώπιζε πιθανώς σημαντικά ρυθμιστικά εμπόδια, καθώς υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι στη χρήση τέτοιων υλικών λόγω των πιθανών επιπτώσεών τους στην υγεία και το περιβάλλον.
Από την πλευρά της, η εταιρεία λέει ότι «οι μπαταρίες ατομικής ενέργειας είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Μετά την περίοδο αποσύνθεσης, τα 63 ισότοπα μετατρέπονται σε ένα σταθερό ισότοπο χαλκού, το οποίο είναι μη ραδιενεργό και δεν αποτελεί απειλή ή ρύπανση για το περιβάλλον».