Πώς θα αποφύγεις τις επιπόλαιες αγορές; 4 συμβουλές για να ψωνίζεις συνειδητά μέσα στο 2024

0
8

Πόσες φορές έχεις συνειδητοποιήσεις πως αγόρασες κάτι που δεν το ήθελες πραγματικά ή οι αγορές που πραγματοποίησες δεν ήταν τελικά αυτό που νόμιζες; Πόσες φορές έχεις φτάσει στο σημείο να περιμένεις εναγωνίως την ημέρα της μισθοδοσίας σου για να μπορέσεις να “επανέλθεις στη ζωή” ύστερα από μία εβδομάδα hard-core shopping; Μήπως το 2024 οφείλεις να βάλεις κάποια όρια στον εαυτό σου, ώστε οι αγορές να είναι συνειδητές και να μην καταλήγεις στο σημείο να αναρωτιέσαι τι πήγε λάθος; Τη νέα χρονιά δεσμευόμαστε να κάνουμε καλύτερες επιλογές, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.

Κεφάλαιο: Οικονομικά

Δεδομένου ότι λατρεύεις τον κόσμο της μόδας, είναι πιθανό συχνά στη wishlist σου να υπάρχουν items που ξεφεύγουν από το budget σου. Ενώ έχεις στη διάθεσή σου αρκετά προσιτά brands που σου παρέχουν ό,τι χρειάζεσαι, υπάρχουν ορισμένα fashion κομμάτια που δεν μπορούν να αναπαραχθούν. Στην περίπτωση που έχεις βάλει στο μάτι ένα item που είναι αρκετά ακριβότερο απ’ό,τι έχεις συνηθίσει να αγοράζεις, τότε πρέπει οπωσδήποτε να το σκεφθείς καλά. Αρχικά, αναρωτήσου αν είναι ένα item το οποίο θα χρησιμοποιείς συνέχεια. Είναι ένα basic item ή με το που θα φύγει η τάση δεν θα μπορείς να το φοράς; Αυτές είναι βασικές ερωτήσεις που πρέπει να θέσεις στον εαυτό σου για να σιγουρευτείς πως αξίζει να δώσεις το συγκεκριμένο ποσό για το item που επιθυμείς.

Μία αλλή καλή λύση είναι να ξεκινήσεις να μαζεύεις χρήματα, αν έχεις βρει αυτό που θα αγοράσεις. Άλλωστε, το να αποκτήσεις αυτό που επιθυμείς χωρίς να επιβαρύνεις αρκετά τα οικονομικά σου, θα σου δώσει μεγαλύτερη χαρά.

Η έρευνα

Αν έχεις αποφασίσει πως θα κάνεις το βήμα να αγοράσεις ένα item, είτε είναι ακριβό ή όχι, οφείλεις να κάνεις μία διεξοδική έρευνα για το αν αξίζει και εάν σου ταιριάζει για να το αποκτήσεις. Για αρχή, μάθε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς για το εν λόγω κομμάτι. Από τι είναι κατασκευασμένο, τις διαστάσεις του, πώς φοριέται. Στη συνέχεια, καλό είναι να διαβάσεις κριτικές – αν υπάρχουν- για το εν λόγω item, λάμβανοντας μία γεύση από την εμπειρία άλλων καταναλωτών. Τέλος, αν μιλάμε για ένα δημοφιλές προϊόν, μπορείς να καταφύγεις στα social media, όπου ίσως κάποιος να έχει καταθέσει εκεί την άποψή του για αυτό.

Υπομονή & Επιμονή

Αφού είσαι σίγουρη πως πρόκειται για ένα item, το οποίο δεν θα μετανιώσεις, πάτησε την επιλογή buy και κράτα το στο καλάθι σου. Την ίδια στιγμή βγες από το site και άσε την “επιθυμία” να καταλαγιάσει μέσα σου για ένα 24ωρο. Αν μετά από μία μέρα δεν το σκεφτείς αρκετά ή γίνει sold-out, τότε θα καταλάβεις τα πραγματικά σου συναισθήματα. Μπορεί τελικά να μη σε πειράξει όσο νόμιζες. Αν όμως είναι το μόνο πράγμα που έχεις στο μυαλό σου, τότε δεν είναι λάθος να ολοκληρώσεις τη συναλλαγή σου.

Το πραγματικό test

Το ότι αγοράζεις το fashion κομμάτι από το internet, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να το δεις και να το αγοράσεις από κοντά. Αν έχεις αυτή τη δυνατότητα, δεν θα είναι παράλογο να κάνεις το κάτι παραπάνω και να δεις από κοντά το προϊόν. Αν είναι κάτι που μπορείς να φορέσεις, θα έχεις τη δυνατότητα να σιγουρευτείς πως είναι κάτι που σου αρέσει και σου πάει. Από την άλλη, μπορείς να δεις με λεπτομέρεια κάθε πλευρά του item και τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένο για να πεις με σιγουριά πως αξίζει τα χρήματά σου.

Αν έχεις σκοπό να κρατήσεις ένα πιο low-profile σε ό,τι αφορά τις αγορές σου, επιλέγοντας να κάνεις αυτή τη χρονιά πιο συνειδητές επιλογές, τότε μπορείς να ακολουθήσεις μία από τις παραπάνω συμβουλές, ώστε να νιώθεις κι εσύ καλά με τον εαυτό σου.

Κεντρική φωτογραφία: iStock

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ