Ρωσία: Έχουμε εκατοντάδες αεροπλάνα σας. Τι θα κάνετε για αυτό;

0
12
Airplane

Οι ελπίδες επιστροφής των αεροπλάνων στους ιδιοκτήτες τους μειώνονται.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα σε μια χώρα χωρίς κράτος δικαίου μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνη — όπως διαπιστώνουν οι εταιρείες μίσθωσης αεροσκαφών.

Οι εταιρείες, πολλές από τις οποίες εδρεύουν στην Ιρλανδία, μίσθωσαν 515 αεροπλάνα αξίας περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες. Μπορεί να μην τα πάρουν ποτέ πίσω. Τη Δευτέρα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε νόμο που μεταφέρει τα αεροσκάφη στο ρωσικό μητρώο αεροπλάνων, καθιστώντας την επιστροφή τους πολύ δύσκολη.

Με αυτόν τον τρόπο, η Ρωσία παραβιάζει τη Σύμβαση του Σικάγου, τους διεθνείς κανόνες που στηρίζουν την πολιτική αεροπορία, σύμφωνα με την Ευρωπαία Επίτροπο Μεταφορών Adina Vălean.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται με ρυθμιστικούς οργανισμούς για να πάρει πίσω τα αεροσκάφη, είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη.

Αλλά τα σχόλιά της είναι απίθανο να εμπνεύσουν πολλή πίστη από τους εκμισθωτές.

«Είμαστε στη διαδικασία να προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό», είπε. «Αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, δεν είμαστε πολύ έμπιστοι γιατί όταν έχεις τέτοια καταχρηστική συμπεριφορά από μια χώρα όπως η Ρωσία, είναι δύσκολο να πεις ποιο θα είναι το αποτέλεσμα».

Το μπλοκ έδωσε στις εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης έως τις 28 Μαρτίου για να ολοκληρώσουν τα συμβόλαιά τους και να πάρουν τα αεροπλάνα τους στην πατρίδα τους. Ωστόσο, μόνο μερικές δεκάδες αεροπλάνα έχουν επιστρέψει στους ιδιοκτήτες τους – κυρίως εκείνα που βρίσκονταν εκτός Ρωσίας όταν έκλεισαν οι ουρανοί.

Οι υπόλοιποι βρίσκονται στη Ρωσία και το νέο μέτρο του Πούτιν τους μεταφέρει σε ασταθή νομική επικράτεια, είπε ο Ντόναλ Χάνλεϊ, καθηγητής στο Ινστιτούτο Αεροπορικού και Διαστημικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ.

«Αυτό θα ήταν το ισοδύναμο —για ένα αεροσκάφος— με το να πάρεις έναν Ιρλανδό πολίτη στη Ρωσία και να τον κάνεις με τη βία Ρώσο υπήκοο», είπε ο Χάνλεϊ στο RTÉ .

Δυστυχώς για τους εκμισθωτές, εκτός και αν ο Πούτιν αλλάξει γνώμη, δεν μπορούν να κάνουν πολλά πέρα ​​από την ελπίδα να τελειώσει η εισβολή και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας να αρθούν γρήγορα.

Οι Βερμούδες και η Ιρλανδία έχουν ανακαλέσει και οι δύο τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας πολλών αεροσκαφών που εδρεύουν στη Ρωσία, αφαιρώντας τους ουσιαστικά το καθεστώς «ασφαλούς πτήσης». Ο νέος νόμος της Ρωσίας θα αντικαταστήσει αυτά τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας με αυτά που εκδίδονται από τη Μόσχα, αλλά αυτό δεν θα γίνει δεκτό εκτός της χώρας.

Σημαίνει ότι οι πίδακες μένουν σε κενό. Τα αεροπλάνα δεν μπορούν να κατασχεθούν αν δεν πετάξουν εκτός Ρωσίας. Μια γρήγορη ματιά στον πίνακα αναχώρησης των μεγαλύτερων αεροδρομίων της Ρωσίας δείχνει ένα κυρίως εγχώριο πρόγραμμα.

«Πώς τα βγάζεις; Δεν μπορείς να στείλεις καν πιλότο εκεί για να πάει να τους βγάλει γιατί δεν μπορείς να μπεις στη Ρωσία», είπε ο Patrick Honnebier, δικηγόρος χρηματοδότησης αεροσκαφών με έδρα το Άμστερνταμ.

Χρήματα για το τίποτα

Αυτό που κάνει την τρέχουσα κατάσταση τόσο δύσκολη είναι ο τεράστιος αριθμός των αεροπλάνων που εμπλέκονται και η ασάφεια σχετικά με το αν οι εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης θα πάρουν πίσω κάποια από τις επενδύσεις τους.

«Μιλάμε για τεράστια χρήματα», δήλωσε ο Tadas Goberis, πρόεδρος της AviaAM Leasing, σε εκδήλωση του κλάδου την περασμένη εβδομάδα.

Ο Honnebier ανέφερε μια προηγούμενη περίπτωση μίσθωσης στην οποία ένας εκμισθωτής μπόρεσε να διεκδικήσει επιτυχώς ασφάλιση όταν οι κυρώσεις εμπόδισαν την εταιρεία να ανακτήσει το αεροπλάνο της. Αλλά αυτό αφορούσε μόνο ένα τζετ.

«Αυτό αφορά όλα τα ρωσικά αεροσκάφη», είπε ο Hanley.

Ακόμη και αν η ασφάλιση είναι έγκυρη, είπε, τα συμβόλαια τείνουν να περιλαμβάνουν ανώτατα όρια στόλου που περιορίζουν το ποσό που θα πληρώσουν οι ασφαλιστές, καθώς κανείς δεν προέβλεψε ότι ολόκληρος ο μισθωμένος στόλος μιας αεροπορικής εταιρείας θα μπορούσε να κρατικοποιηθεί.

«Τα ανώτατα όρια σε αυτές τις πολιτικές, στην περίπτωση των μεγαλύτερων αεροπορικών εταιρειών, είναι πολύ απίθανο να επαρκούν για να πληρώσουν τη συμφωνημένη αξία κάθε αεροσκάφους του στόλου», είπε. «Κάποιος θα πρέπει να αντέξει την απώλεια».

Έπειτα, υπάρχει το ερώτημα τι θα κάνει η Ρωσία με όλα αυτά τα κλεμμένα αεροπλάνα. Οι απαγορεύσεις πτήσεων εμποδίζουν τα ρωσικά αεροπλάνα να πετούν μέσα από μεγάλο μέρος του παγκόσμιου εναέριου χώρου, και ακόμη και χώρες με ανοιχτό ουρανό θα μπορούσαν να αρνηθούν να επιτρέψουν την είσοδο αεροπλάνων με επισφαλή πιστοποίηση και αβέβαια αρχεία συντήρησης.

Η απαγόρευση από τη Δύση στις πωλήσεις ανταλλακτικών αεροσκαφών – που επικρίθηκε από την ομάδα λόμπι της βιομηχανίας IATA που είπε ότι απειλεί την ασφάλεια – θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να κανιβαλίσουν αεροπλάνα που έχουν μισθωθεί από το εξωτερικό για ανταλλακτικά. Θα γίνονταν «ακούσιοι δωρητές οργάνων στο αεροσκάφος υποδοχής εντός της Ρωσίας», είπε ο Hanley στο ίδιο πάνελ.

Ακόμη και αν αρθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δεν είναι σαφές τι υποδοχή θα έχουν οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες εάν καλέσουν εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης για να πάρουν περισσότερα αεροπλάνα.

«Κατά κάποιο τρόπο, προστατεύονται από το γεγονός ότι η ρωσική κυβέρνηση τους έχει κάνει παράνομη την τήρηση των υποχρεώσεών τους», είπε ο Χάνλεϊ. «Επειδή τώρα κατά κάποιο τρόπο μπορούν να πουν, “Δεν είναι τίποτα προσωπικό και θα θέλαμε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας, αλλά ξέρετε, θα μας στείλουν στη Lubyanka αν το κάνουμε.”

Αυτό θα τους επιτρέψει να διατηρήσουν κάποια αξιοπιστία σε ένα μέλλον χωρίς κυρώσεις, υποστήριξε.

Ο Goberis, ο Διευθύνων Σύμβουλος της χρηματοδοτικής μίσθωσης, είπε ότι πίστευε ότι πολλές αεροπορικές εταιρείες – ιδιωτικές τουλάχιστον – θα ήταν πρόθυμες να συνεργαστούν με τις εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης εάν δεν είχε παρέμβει ο Πούτιν.

«Αλλά τότε, έχουμε αυτή την πολιτική πτυχή όπου πιθανότατα δεν θα έχουν την εξουσία να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις», είπε, κάτι που υπονόμευε αυτό που ήταν μια αρκετά συνεργατική ατμόσφαιρα με τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες.

«Η εμπειρία μας με τους Ρώσους αερομεταφορείς όσον αφορά την ασφάλεια, την επιχειρησιακή, ακόμη και την πλευρά των πληρωμών, ήταν πολύ καλή — απλώς για να τιμήσουμε τις προσπάθειες των αεροπορικών εταιρειών σε αυτές τις περιοχές», είπε. «Όλες αυτές οι σχέσεις, όλες αυτές οι συνεργασίες, όλη αυτή η δουλειά, που είναι σημαντική και για τα δύο μέρη, μπορεί να καταστραφεί εν μία νυκτί από τις πολιτικές αποφάσεις».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ