Στα ίδια επίπεδα τα ανταποδοτικά και δημοτικά τέλη τη νέα χρονιά

0
2

Εγκρίθηκαν με κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Τα ίδια επίπεδα με φέτος θα κυμανθούν το 2024 τα ανταποδοτικά και δημοτικά τέλη, όπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου.
Τα τέλη Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού θα παραμείνουν ως έχουν για το 2024. Τα έσοδα για συγκεκριμένες υπηρεσίες θα είναι ισοσκελισμένα με τα έξοδα στα 21.684.184,62 €. Επίσης διατηρούνται σε ισχύ τα τέλη καθαριότητας, ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων κι το ΤΑΠ της ΑΓΕΤ, το τέλος ελλιμενισμού για ευπρεπισμό, καθαριότητα και ευπρεπισμό, στον λιμενίσκο της Ν. Αγχιάλου, καθώς τα τέλη υπηρεσιών χρήσης αλιευτικού καταφυγίου και τέλος διέλευσης αγωγών της ΑΓΕΤ στην Αγριά.
Ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων παραμένει σε συντελεστή 0,16 για το Βόλο και τη Ν. Ιωνία και 0,10 για τις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες και τα προβλεπόμενα έσοδα για το έτος 2024 είναι 1.374.813,12 € για 98.749 παροχές.
Τα τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων παραμένουν στο ίδιο ύψος με το 2023, ανάλογα με την ζώνη κάθε περιοχής και τη χρήση και καταβάλλονται εφάπαξ για άδειες ως 150 €, σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις εφόσον ο οφειλέτης καταθέσει στον Δήμο Βόλου εγγυητική επιστολή καλής πληρωμής και στην περίπτωση τμηματικής καταβολής προκαταβολή 30% του τέλους κοινοχρήστου χώρου με την αίτηση και το υπόλοιπο ποσό σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Το ανταποδοτικό ημερήσιο τέλος για τους επαγγελματίες Λαϊκών Αγορών εντός των ορίων των Δημοτικών ενοτήτων Βόλου και Ν.Ιωνίας και ανάλογα με το χώρο που καταλαμβάνουν νομίμως, σε 1,00 € ανά τρέχον μέτρο (θέση), ανά ημέρα λειτουργίας της λαϊκής αγοράς και για τις λαϊκές αγορές στις ΔΕ Ν. Αγχιάλου και Αγριάς σε 0,80 € ανά τρέχον μέτρο (θέση).
Τέλος, παραμένουν ως έχουν τα τέλη και δικαιώματα των Δημοτικών Κοιμητηρίων για το 2024.

Ο Δήμος Βόλου προτείνει τη μείωση ή απαλλαγή των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, για τους άπορους, τα άτομα που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, τα άτομα με αναπηρίες, τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τους μακροχρόνια άνεργους και τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης επανέλαβε ότι ο Δήμος Βόλου επιβάλλει διπλή φορολογία στους δημότες μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κυρίως. Όπως είπε το 2023 προϋπολογιζόταν να εισπραχθούν 15 εκ. € για τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας, ενώ γα το 2024 προϋπολογίζονται 21,6 εκ. € και τόνισε ότι επειδή είναι μεγάλη η διαφορά η Δημοτική Αρχή θα μπορούσε να μειώσει τους συντελεστές, ώστε οι δημότες να μην πληρώσουν συνολικά περισσότερα ανταποδοτικά τέλη. Ζήτησε δε μείωση των ανταποδοτικών τελών στο 50% μέχρι την κατάργησή τους, διότι αποτελούν διπλή φορολογία για τις λαϊκές οικογένειες, άδικη και οριζόντια.
Επίσης πρότεινε γειτονιές και περιοχές που υπέστησαν ζημιές να απαλλαγούν από τα τέλη κοινόχρηστων χώρων.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Ανδρ. Ζέρβας αναφέρθηκε στις διαδοχικές μειώσεις των τελών που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και είπε ότι με καλή διαχείριση, ο Δήμος κατάφερε να επιστρέφει τα χρήματα στους δημότες με έργα και καλύτερες υπηρεσίες και σήμερα ο Δήμος μετά την υγειονομική, την οικονομική και την ενεργειακή κρίση, να διατηρήσει τα τέλη στα ίδια επίπεδα και με τα ίδια τέλη παρέχει περισσότερα και ποιοτικότερα αγαθά. Ο ίδιος είπε ότι η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο και την επόμενη πενταετία και με την πρώτη ευκαιρία η πρώτη κίνηση θα είναι μείωση των ανταποδοτικών τελών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή