Τέσσερα Πρότυπα Διατροφικής Συμπεριφοράς Παιδιών

0
15

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Aston της Μ. Βρετανίας σε συνεργασία με άλλα Βρετανικά πανεπιστήμια (Loughborough University, Kings College London, University College London-UCL) κατηγοριοποίησαν την διατροφική συμπεριφορά των παιδιών σε τέσσερις ομάδες, τους «άπληστους», τους «τυπικούς», τους «χαρούμενους» και τους «γκρινιάρηδες» φαγάδες. Οι επιστήμονες βασισμένοι στα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας στα παιδιά μελέτησαν την διατροφική τους συμπεριφορά σε σχέση με την ιδιοσυγκρασία, τις πρακτικές σίτισης και την διατροφική ανασφάλεια, με σκοπό την ανάπτυξη στρατηγικών μεθόδων που θα βοηθήσουν στην καλύτερη σίτιση των παιδιών. Μέσα από ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από 995 γονείς / φροντιστές παιδιών, που είχαν ηλικία από 3 έως 6 έτη, οι επιστήμονες ομαδοποίησαν την διατροφική τους συμπεριφορά στις τέσσερις προαναφερμένες ομάδες φαγάδων.

Τα περισσότερα παιδιά (το 44 %) κατηγοριοποιήθηκαν ως «τυπικοί» φαγάδες, ενώ το 16 % των παιδιών κατηγοριοποιήθηκαν ως «γκρινιάρηδες» φαγάδες. Περαιτέρω οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι περίπου το 20 % των παιδιών ήταν στην κατηγορία των «άπληστων» φαγάδων, οι οποίοι εκδήλωναν μεγαλύτερη ευχαρίστηση από την κατανάλωση φαγητού, αυξημένη ταχύτητα κατανάλωσης φαγητού και μειωμένη αίσθηση πληρότητας μετά την κατανάλωση φαγητού. Τέλος, οι «χαρούμενοι» φαγάδες εκδήλωσαν σχετικά ανάλογη διατροφική συμπεριφορά όπως και οι «άπληστοι» φαγάδες με θετική αντίδραση στο φαγητό, ανάγκη για υπερκατανάλωση εύγευστου φαγητού και υψηλότερα επίπεδα συναισθηματικής κατανάλωσης φαγητού. Τόσο οι «άπληστοι» όσο και οι «χαρούμενοι» φαγάδες είναι πιο επιρρεπείς στο να εκδηλώσουν παχυσαρκία σε προεφηβικές ηλικίες.

Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα της μελέτης οι «άπληστοι» φαγάδες είναι πιο δραστήριοι και παρορμητικοί και οι γονείς / φροντιστές αυτών πολλές φορές τους παρέχουν φαγητό ως μέθοδο ελέγχου των συναισθημάτων τους ή τους περιορίζουν το φαγητό για λόγους υγείας. Συνεπώς αφού κάποιο παιδί ανήκει σε αυτή την κατηγορία φαγάδων θα ήταν προτιμότερο να αποφεύγουν οι γονείς να φέρνουν σνακ μέσα στο σπίτι και να υπάρχουν τρόφιμα σε κοινή θέα έτσι ώστε να περιοριστεί η υπερκατανάλωση φαγητού ενώ το παιδί δεν πεινάει. Σε αντίθεση αν το παιδί ανήκει στην κατηγορία των «γκρινιάρηδων» φαγάδων θα ήταν θεμιτό να υπάρχει ποικιλία ισορροπημένων τροφίμων σε κοινή θέα, έτσι ώστε το παιδί να δοκιμάσει και να επιλέξει χωρίς πίεση να τα καταναλώσει.

Οι επιστήμονες θα συνεχίσουν τις έρευνες με απώτερο σκοπό την εδραίωση πρακτικών που θα βελτιώσουν την διατροφική συμπεριφορά των παιδιών και την μείωση των συνεχών αυξανόμενων ποσοστών παχυσαρκίας σε τόσο νεαρές ηλικίες.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

Link: ScienceDirect

Πηγή