Τι πρέπει να ξέρετε για να αποφύγετε τις “παγίδες” με το πετρελαίου θέρμανσης

0
26
Oil Heat

Η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει σύντομα, οπότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Ακολουθώντας τις συμβουλές που έχουμε συγκεντρώσει για εσάς παρακάτω, να είστε βέβαιοι πως δεν υπάρχει περίπτωση να πέσετε σε καμία από τις… παγίδες που επιφυλάσσει η όλη διαδικασία.

Αρχικά, έχει σημασία να έχετε κατά νου πως ένας (1) τόνος αντιστοιχεί σε 1.200 λίτρα. Για την παραλαβή της σωστής ποσότητας πετρελαίου, χρειάζεστε μια ίσια ξύλινη ή μεταλλική βέργα κι ένα μέτρο. Στην συνέχεια, θα πρέπει να ογκομετρηθεί η δεξαμενή, ώστε να βρεθούν πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν στο ένα εκατοστό, δηλαδή ένα πόντο του ύψους της. Για αυτή τη μέτρηση, η βέργα πρέπει να μπαίνει κατακόρυφα κι όχι λοξά. Επίσης, πρέπει να μετρηθεί με τον ίδιο τρόπο το ύψος του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή μετά την παράδοσή του.

Καλό θα ήταν ο οδηγός ή ο συνοδηγός του βυτιοφόρου αυτοκινήτου που σας παρέδωσε το πετρέλαιο, να συμμετέχει μαζί σας το μέτρημα, πριν αρχίσει να ρίχνει το πετρέλαιο στη δεξαμενή, ενώ πάνω στην απόδειξη πληρωμής που θα σας δώσει, θα πρέπει να αναγράφεται το ύψος σε εκατοστά του πετρελαίου της δεξαμενής πριν αλλά και έπειτα από την παράδοση. Για να πληρωθεί, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, εκτός από την ένδειξη του μετρητή και τα εκατοστά πετρελαίου που μπήκαν στη δεξαμενή, γι’ αυτό μετά το τέλος της παραλαβής περιμένουμε λίγη ώρα μέχρι να σταθεροποιηθεί το πετρέλαιο από τον αφρό του.

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, πώς υπολογίζονται τα λίτρα που αντιστοιχούν σε ένα εκατοστό ύψους της δεξαμενής, μπορούμε να το εξηγήσουμε με ένα πολύ απλό παράδειγμα. Αν υποθέσουμε πως διαθέτουμε μια δεξαμενή με διαστάσεις 2 μέτρα μήκος, 1 μέτρο πλάτος και 1 μέτρο ύψος, ο όγκος της παραπάνω δεξαμενής είναι 2 x 1 x 1 = 2.000 κυβικά μέτρα, άρα αυτή η δεξαμενή χωράει 2.000 λίτρα. Αφού στα 100 εκατοστά (όλο το ύψος της δεξαμενής) αντιστοιχούν 2.000 λίτρα, στο ένα εκατοστό του ύψους τους αντιστοιχούν 2.000 / 100 = 20 λίτρα. Επομένως, αν η παραπάνω δεξαμενή είχε μέσα 12 εκατοστά πετρελαίου πριν την παράδοση και 100 εκατοστά πετρελαίου μετά την παράδοση, τότε θα πληρωθεί για: ( 100 – 12 ) x 20 = =1.760 λίτρα πετρελαίου.

Κλείνοντας, θα πρέπει να γνωρίζετε πως το πετρέλαιο θέρμανσης έχει χρώμα κοκκινωπό, ενώ το πετρέλαιο κίνησης έχει χρώμα πράσινο. Επίσης, είναι σε όλους γνωστό πώς η τακτική συντήρηση του καυστήρα – λέβητα εξασφαλίζει περισσότερη ενέργεια, οικονομία και προστασία του περιβάλλοντος. Οι καταναλωτές οφείλουν να ζητούν από τους ειδικούς-αδειούχους τεχνίτες το φύλλο ελέγχου.

Τέλος, εάν υπάρχει αμφισβήτηση για την ποσότητα πετρελαίου, πρέπει να ειδοποιηθεί άμεσα η Γενική Γραμματεία Εμπορίου – Καταναλωτή, μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 1520.

www.magnesia.tv

©MAGNESIA.TV

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ