Το τσιπ 8cx Gen 3 της Qualcomm μπορεί να σας κάνει να αναθεωρήσετε την Intel και την AMD

0
5
Το τσιπ 8cx Gen 3 της Qualcomm μπορεί να σας κάνει να αναθεωρήσετε την Intel και την AMD

Η Qualcomm δίνει μια δύσκολη μάχη προσπαθώντας να ανταγωνιστεί την Intel και την AMD στους υπολογιστές. Όχι μόνο τα Windows (και οι περισσότερες εφαρμογές) εξακολουθούν να έχουν χειρότερη υποστήριξη για επεξεργαστές που βασίζονται σε ARM από τα πιο παραδοσιακά τσιπ, αλλά τα τσιπ της Qualcomm δεν ήταν αρκετά ισχυρά ώστε πολλοί χρήστες να δικαιολογήσουν την αλλαγή.

Η κατάσταση είναι λίγο σαν την κότα με το αυγό. Σε τελική ανάλυση, οι προγραμματιστές δεν πρόκειται να θέλουν να ενημερώσουν τις εφαρμογές τους για να υποστηρίζουν εγγενώς το ARM, εάν δεν αναμένουν ότι οι χρήστες θα κάνουν την αλλαγή. Και οι χρήστες δεν πρόκειται να κάνουν την αλλαγή εάν δεν μπορούν να εκτελέσουν όλες τις εφαρμογές που θέλουν με την απόδοση που περιμένουν.

Συγκρίνετε το με την κυκλοφορία του M1 της Apple. Η Apple επέδειξε εντυπωσιακή απόδοση ανά Watt με το M1, διασφαλίζοντας ότι οι χρήστες δεν ένιωθαν ότι έχασαν την ιπποδύναμη όταν έκαναν την αλλαγή. Ακόμη και όταν εκτελούσε εφαρμογές που δεν ήταν βελτιστοποιημένες για το νέο τσιπ, το M1 έτεινε να κερδίζει τους προκατόχους του και μεγάλο μέρος του ανταγωνισμού.

Η λύση για την Qualcomm, λοιπόν, είναι αρκετά προφανής: κάντε το τσιπ σας πολύ πιο ισχυρό, ώστε οι χρήστες να έχουν πραγματικό λόγο να αλλάξουν. Το νέο 8cx Gen 3 της Qualcomm μπορεί τελικά να ξεπεράσει αυτό το όριο. Μπορεί.

Συγκεκριμένα, η Qualcomm λέει ότι το τελευταίο της τσιπ υπολογιστή τρέχει 85% πιο γρήγορα σε εργασίες με ένταση CPU και έχει 60% ταχύτερη GPU, βελτιώσεις που αναμφίβολα επιτρέπονται από τη μετάβαση σε μια διαδικασία κατασκευής 5nm. Τα σημεία αναφοράς που διέρρευσαν φαίνεται να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς, με το 8cx να ταιριάζει φαινομενικά με το i7-11370H στο Surface Laptop Studio, για απόδοση πολλαπλών πυρήνων.

Φυσικά, η Intel και η AMD έχουν πολύ πιο ισχυρά τσιπ από αυτό. Oι δύο εταιρείες μάλιστα, έχουν πιο ισχυρά τσιπ στα σκαριά για το επόμενο έτος. Η Qualcomm όμως δεσμεύεται να επιτύχει αυτού του είδους την απόδοση με ελάχιστη ισχύ. η εταιρεία λέει ότι επιτυγχάνει την απόδοσή της με «60% μεγαλύτερη απόδοση ανά watt σε σχέση με την ανταγωνιστική πλατφόρμα x86».

Δυστυχώς, η Qualcomm δεν διευκρινίζει τι είναι αυτό το ανταγωνιστικό τσιπ, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας επεξεργαστής που βασίζεται σε ARM θα ήταν πιο αποτελεσματικός. Συνολικά, η Qualcomm λέει ότι τα τσιπ της Gen 3 θα επιτρέψουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας πολλών ημερών σε φορητούς υπολογιστές.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι δεν θα δούμε πραγματικά την Qualcomm να ολοκληρώνεται μέχρι το 2023, όταν οι νέοι επεξεργαστές Nuvia θα κάνουν το ντεμπούτο τους. Για όσους δεν γνωρίζουν, οι άνθρωποι πίσω από τη Nuvia βοήθησαν στο σχεδιασμό των τσιπ της σειράς A της Apple στα iPhone, τα οποία τελικά θα εξελισσόταν στο τσιπ M1. Η Qualcomm αγόρασε τη Nuvia νωρίτερα φέτος.

Ωστόσο, στο μεταξύ, φαίνεται ότι μπορούμε να πάρουμε μια γεύση του πώς θα είναι ένας αξιοπρεπώς ισχυρός υπολογιστής βασισμένος σε ARM τον επόμενο χρόνο. Οι πρώτοι υπολογιστές 8cx Gen 3 πρόκειται να εμφανιστούν το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ