Το χωριό της Μαγνησίας με τα τρεχούμενα νερά που φημίζεται για το τσίπουρο του

0
4

Στους πρόποδες του δυτικού Πηλίου, 3χλμ από την Πορταριά βρίσκεται στο Κατηχώρι. Ένα γραφικό χωριό πνιγμένο μέσα στο πράσινο, διατηρημένο στην παραδοσιακή του μορφή. Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του περιβάλλοντος είναι το αειθαλές πράσινο και τα τρεχούμενα νερά. Όπως και στα υπόλοιπα διαμερίσματα, έτσι και εδώ καλλιεργούνται ελιές, μηλιές, κηπευτικά, καθώς και αμπέλια πολύ καλής ποιότητας, γεγονός που επιτρέπει στους κατοίκους να ασχολούνται εδώ και χρόνια με την παραγωγή κρασιού και τσίπουρου, για το οποίο άλλωστε φημίζεται το χωριό. Στο Κατηχώρι βρίσκονται διάσπαρτα πανέμορφα ξωκλήσια βυζαντινά αλλά και νεότερα. Τα παλαιότερα από αυτά χρονολογούνται από το 1600μ.Χ. και έχουν αναστηλωθεί τα τελευταία χρόνια. Ο Άγιος Γεώργιος, ο Προφήτης Ηλίας, η Αγία Μαρίνα, η Αγία Τριάδα, η Αγία Παρασκευή, η Παναγία Μεγαλογένους βρίσκονται σε γραφικές τοποθεσίες. Μια από τις τοποθεσίες που προσφέρεται για περίπατο είναι η περιοχή του Αγίου Βλασίου, καθώς και οι περιοχές Άγιος Γεώργιος και Παναγία Μεγαλογένους.
Μερικά από τα μνημεία του Κατηχωρίου είναι η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, καθώς και το Δημοτικό πλέον Ελαιοτριβείο “Χατζηγιάννη”, το οποίο ο Δήμος έχει σκοπό να διαμορφώσει σε μουσείο αγροτικής ιστορίας, διότι σ’ αυτό συνεχίζεται ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής λαδιού με όλα τα μηχανήματα που χρησιμοποιούσαν από το 19ο αιώνα.
Στο χωριό πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, διάφορες εκδηλώσεις. Κυρίαρχη είναι η “Γιορτή Τσίπουρου, που γίνεται στα τέλη Ιουνίου και ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει πως παράγεται το τσίπουρο με την παραδοσιακή διαδικασία και ταυτόχρονα να δοκιμάσει το παραγόμενο προϊόν. Επίσης, στο τέλος Ιουνίου γίνεται και το παραδοσιακό πανηγύρι των Αγίων Αποστόλων, που είναι πολιούχοι του Κατηχωρίου. Άλλα πανηγύρια της περιοχής είναι της Παναγίας Μεγαλογένους στις 20 Αυγούστου και της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στο Κατηχώρι έχει την έδρα της η Εταιρεία Ανθρωπιστικών Ερευνών, η οποία χρησιμοποιεί τις κτιριακές εγκαταστάσεις που βρίσκονται εκεί για συνέδρια και σεμινάρια.
Στην περιοχή λειτουργούν ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια, με όλες τις ανέσεις για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του Κατηχωρίου, καθώς και παραδοσιακές ταβέρνες και τσιπουράδικα, που προσφέρουν στους θαμώνες ντόπιο κρασί και τσίπουρο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή