Το ‘snacking’ Υπονομεύει την Ισορροπημένη Διατροφή

0
14

Συνήθως με τον όρο σνακ εννοούμε ένα μικρό γεύμα το οποίο συνήθως καταναλώνετε μέσα στην μέρα μεταξύ των κυρίων γευμάτων μας. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο King’s College της Μ. Βρετανίας και σε συνεργασία με άλλα Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και κέντρα έρευνας μελέτησαν τις επιλογές 845 ατόμων σε ότι αφορά τα τρόφιμα που επιλέγουν να καταναλώνουν σαν σνακ κατά την διάρκεια της ημέρας. Υπολογίζεται ότι το 95 % των ατόμων περιλαμβάνουνε σνακ στην καθημερινή κατανάλωση φαγητού και περίπου το ένα τέταρτο των συγκεντρωτικών θερμίδων που καταναλώνονται προέρχονται από αυτά τα σνακ. Μάλιστα ο μέσος ημερησίως αριθμός σνακ των συμμετεχόντων της εν λόγω έρευνας ήταν 2,28 σνακ ημερησίως, με το 47 % αυτών να καταναλώνουν τουλάχιστον 2 σνακ την ημέρα και το 29 % περισσότερα από 2 σνακ την ημέρα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η κατανάλωση σνακ μέσα στην μέρα δεν επηρεάζουν την ισορροπημένη διατροφή, αρκεί να γίνονται οι σωστές διατροφικές επιλογές, όπως είναι τα φρέσκα φρούτα και οι ξηροί καρποί. Οι συμμετέχοντες της έρευνας που είχαν αυτά ως κύριες πηγές τροφίμων για σνακ, είχαν χαμηλότερο βάρος, από όλους τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, καλύτερη μεταβολική υγεία και μειωμένη όρεξη για φαγητό. Σε αντίθεση, το 24 % των συμμετεχόντων που κατανάλωναν υγιεινά γεύματα, αλλά δήλωσαν την κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ, όπως βιομηχανοποιημένα τρόφιμα και γλυκά, είχαν υψηλότερο βάρος, υψηλότερη ποσότητα σπλαχνικού λίπους, υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα μετά την κατανάλωση φαγητού και περισσότερη όρεξη για κατανάλωση φαγητού. Επίσης, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν σνακ μετά τις 9 το βράδυ είχαν την τάση να κάνουν επιλογές τροφίμων με υψηλή θερμιδική αξία και υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και ζάχαρη.

Βλέπουμε άλλη μια έρευνα που παρουσιάζει ξεκάθαρα πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην υγεία μας η ισορροπημένη διατροφή στην ολότητα της. Η κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και ζάχαρη, έστω και με την μορφή ενός μικρο-γεύματος, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας μακροχρόνια και η υιοθέτηση και εδραίωση μιας ισορροπημένης διατροφής σε όλα τα γεύματα μέσα στην ημέρα, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να εξασφαλίσουμε την υγεία μας.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

Link: SPRINGER LINK

Πηγή