Χαρίτσης από Λάρισα: Η ελληνική κοινωνία πληρώνει την αδράνεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη

0
4
Χαρίτσης από Λάρισα: Η ελληνική κοινωνία πληρώνει την αδράνεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Στη Λάρισα βρίσκεται από το πρωί σήμερα ο τομεάρχης ανάπτυξης και επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ. Αλέξης Χαρίτσης, έχοντας την ευκαιρία να συναντηθεί με το Επιμελητήριο Λάρισας, το Οικονομικό Επιμελητήριο αλλά και τον Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Χαρίτσης στην εισαγωγική του τοποθέτηση επισήμανε:

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Λάρισα στο πλαίσιο μίας προσπάθειες που κάνουμε εδώ και πολύ καιρό να βρεθούμε σε όλη την Ελλάδα με τους εκπροσώπους των φορέων της τοπικής κοινωνίας της αυτοδιοίκησης για να έχουμε μία ευκαιρία να ακούσουμε τα προβλήματά τους τις προτάσεις τους.

Κάθε μέρα που περνάει τα πράγματα για τους επιχειρηματίες τους επαγγελματίες τους εργαζόμενους γίνονται όλο και πιο δύσκολα. Έχουμε βεβαίως την κρίση της πανδημίας η οποία μας ταλανίζει για δύο και πλέον χρόνια και βεβαίως αυτή τη στιγμή έχουμε την κρίση της ακρίβειας η οποία απειλεί την βιωσιμότητα κάθε ελληνικού νοικοκυριού, κάθε ελληνικής και μικρής επιχείρησης.

Είναι μία κατάσταση ζοφερή και πραγματικά δύσκολη για την οποία είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως. Υπενθυμίζω ότι για το ζήτημα της ακρίβειας έχουμε καταθέσει κοινοβουλευτικές προτάσεις εδώ και έναν χρόνο. Ήδη από τον περασμένο Μάρτιο είχαμε τα πρώτα δείγματα σε σχέση με την αύξηση του κόστους παραγωγής στον αγροτικό τομέα,  με τους φόρους στα λιπάσματά.

Στη συνέχεια είχαμε τα πρώτα στοιχεία του κατασκευαστικού κλάδου για αύξηση στα οικοδομικά υλικά και βεβαίως από το καλοκαίρι και μετά με την ενεργειακή κρίση η οποία έχει περάσει σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία έχουμε μία στοιβάδα δραματικών εξελίξεων με ανατιμήσεις οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ αυτό που είχε ζήσει η χώρα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό τον Ιανουάριο που μας πέρασε είχαμε υψηλό εικοσιπενταετίας στον πληθωρισμό.

Πριν από τον πόλεμο είχαμε την υψηλότερη χονδροεμπορική τιμή ρεύματος σε όλη την Ευρώπη. Η χώρα μας ήταν η μόνη στην οποία παρέμενε ο κατώτατος μισθός σε επίπεδα κάτω του 2010.  Ο πόλεμος μας βρήκε με υψηλό κόστος ενέργειας και με τις τιμές στα ύψη. Βλέπουμε από την κυβέρνηση μια προσπάθεια να φανεί η κρίση σαν να είναι απόρροια των τελευταίων εβδομάδων και να προέκυψε από τον πόλεμο. Η ελληνική κοινωνία πληρώνει την αδράνεια της κυβέρνησης  Μητσοτάκη.

Από τη μεριά μας ήδη από το καλοκαίρι του 2021 καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις αντιμετώπισης της κρίσης.

Στις 28 Σεπτεμβρίου καταθέσαμε τροπολογία για την μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και η κυβέρνηση την απέρριψε. Ζητάμε αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ένα μέτρο που έχει εφαρμοστεί σε χώρες όπως η Γερμανία ακριβώς για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Όπως είπαν και οι επιχειρηματίες της Λάρισας πρόβλημα δεν είναι μόνο η ακρίβεια αλλά και ο μειωμένος τζίρος.

Βεβαίως το πιο σημαντικό είναι το ζήτημα της ρύθμισης των αγορών και κυρίως της αγοράς ενέργειας. Δεν γίνεται κάτω από αυτές τις πρωτοφανές συνθήκες κάποιοι να κερδοσκοπούν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Το νοικοκυριό, οι εργαζόμενοι πλήττονται τόσο άμεσα. Αυτό συμβαίνει με την ρήτρα αναπροσαρμογής στην ενέργεια.

Θα έπρεπε εδώ και μήνες η κυβέρνηση να φορολογήσει τα υπερκέρδη και να τα δώσει σε όσους έχουν ανάγκη. Θα έπρεπε να έχουν αξιοποιηθεί εθνικά ενεργειακά εργαλεία με πρώτη την ΔΕΗ να λειτουργεί ως δημόσια επιχείρηση. Όμως είδαμε την κυβέρνηση να την ιδιωτικοποιεί. Έχουμε φτάσει σε σημείο ανεξέλεγκτης κερδοσκοπείας. Απουσιάζει η πολιτική βούληση από μια κυβέρνηση που φαίνεται ότι για λόγους ιδεοληπτικούς αλλά και κερδοσκοπείας να μην εφαρμόζει αυτά.

Το Σάββατο η χώρα μας είχε το θλιβερό προνόμιο να έχουμε περισσότερους νεκρούς σε αναλογία πληθυσμών στην Ευρώπη.

Εμείς ζητάμε την δημοκρατική διέξοδο που υπάρχει σε αυτές τις καταστάσεις που δεν είναι άλλη από τις εκλογές και τον σχηματισμό μιας προοδευτικής κυβέρνησης. Όσο το συντομότερο φύγει αυτή η κυβέρνηση και την διαδεχθεί μια προοδευτική κυβέρνηση με αυτό το σχέδιο θα είναι καλύτερα για το σύνολο».

Αναφερόμενος στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο κ. Χαρίτσης τόνισε: «Προφανώς το τρίτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είμαι μια κορυφαία κομματική διαδικασία. Είμαι μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες σε όλη την Ελλάδα με παρεμβάσεις συσκέψεις και επικοινωνούμε με τους συμπολίτες  μας και τα μέλη του κόμματος και να συμπορευθούμε μαζί την επόμενη μέρα. Το συνέδριο θα αποτελέσει το εφαλτήριο για μια μεγάλη πολιτική αντεπίθεση που έχει ανάγκη η κοινωνία που είμαι φοβισμένη».

Μιλώντας για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα υπογράμμισε: «Το θράσος των κυβερνούντων ξεπερνάει κάθε όριο.  Το μέτρο για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης έχει ληφθεί από πολλές χώρες της Ε. Ε. Και από εκεί και πέρα είναι σημαντικό να ελαφρυνθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που βασανίζονται από την έκρηξη της τιμής των καυσίμων. Μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση είναι τελείως αναποτελεσματικά. Το μέτρο δημοσιονομικά κοστίζει 1,5 εκατ. Τον χρόνο οπότε είναι εφικτό. Τις επιλογές της κυβέρνηση πληρώνει αυτή την στιγμή η ελληνική κοινωνία».

Από την πλευρά της η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κα Άννα Βαγενά τόνισε: «Οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές. Η κυβέρνηση δεν θέλει να τις εφαρμόσει.  Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα είμαστε κυβέρνηση. Όχι μόνο εμείς αλλά σαν κόσμος μια προοδευτικής κυβέρνησης. Δεν θα ξεχάσω τις ημέρες του 2015 η χώρα ήταν σε μια κατάσταση χωρίς μισθούς και συντάξεις και δεν υπήρχαν λεφτά.  Χθες ο υπουργός γεωργίας ήρθε στο Κιλελέρ και δεν αναφέρθηκε στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Ήρθε με άδειο καλάθι»

Στη συνέντευξη Τύπου εκτός του κ. Χαρίτση και της κας Βαγενά, βρέθηκαν ο κ. Βασίλης Ζωγράφος, συντονιστής Ν.Ε. Λάρισας, η κα μέλος Ν. Ε. Λάρισας, η κα Ζωή Ακριβούλη μέλος ΚΕΑ και ο κ. , Γιάννης Καριπίδης μέλος Ν. Ε. Λάρισας.

Πηγή: Larissanet.gr

Πηγή