Χιλιάδες χωρίς διαδίκτυο μετά από μαζική “κυβερνοεπίθεση” στην Ευρώπη…

0
88
Hacker In Data Security Concept. Hacker Using Laptop. Hacking The Internet. Cyber Attack.
Hacker in data security concept. Hacker using laptop. Hacking the Internet. Cyber attack.

Παρίσι: Χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου σε όλη την Ευρώπη έχουν τεθεί εκτός σύνδεσης μετά από μια πιθανή κυβερνοεπίθεση, όπως ανέφεραν πηγές την Παρασκευή, στην αρχή της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την Orange, σχεδόν 9.000 συνδρομητές μιας δορυφορικής υπηρεσίας διαδικτύου που παρέχεται από τη θυγατρική της Nordnet στη Γαλλία είναι χωρίς διαδίκτυο μετά από ένα “κυβερνο-γεγονός” στις 24 Φεβρουαρίου στη Viasat, ένας αμερικανικός δορυφορικός φορέας εκμετάλλευσης του οποίου είναι πελάτης.

Η Eutelsat, η μητρική εταιρεία της υπηρεσίας δορυφορικού διαδικτύου bigblu, επιβεβαίωσε επίσης στο AFP την Παρασκευή ότι περίπου το ένα τρίτο των 40.000 συνδρομητών του bigblu στην Ευρώπη, στη Γερμανία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Ιταλία και Πολωνία, επηρεάστηκαν από τη διακοπή της Viasat.

Στις ΗΠΑ, η Viasat δήλωσε την Τετάρτη ότι “κυβερνοεπίθεση” προκάλεσε διακοπή δικτύου για τους πελάτες “στην Ουκρανία και αλλού” στην Ευρώπη που βασίζονται στον δορυφόρο KA-SAT.

H Viasat δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αναφέροντας μόνο ότι “η αστυνομία και οι κρατικοί εταίροι” είχαν ειδοποιηθεί και βοηθούσαν στις έρευνες.

Ο Στρατηγός Μισέλ Φρίντλινγκ, επικεφαλής της Διαστημικής Διοίκησης της Γαλλίας, δήλωσε ότι υπήρξε κυβερνοεπίθεση.

“Για αρκετές ημέρες, λίγο μετά την έναρξη των επιχειρήσεων, είχαμε ένα δορυφορικό δίκτυο το οποίο καλύπτει ιδιαίτερα την Ευρώπη και την Ουκρανία, το οποίο ήταν θύμα κυβερνοεπίθεσης, με δεκάδες χιλιάδες τερματικά τα οποία κατέστησαν εκτός λειτουργίας αμέσως μετά την επίθεση”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι μιλούσε για πολιτικό δίκτυο — Viasat.

Οι διακοπές χτύπησαν επίσης εκτός σύνδεσης περίπου 5.800 ανεμογεννήτριες στη Γερμανία και την Κεντρική Ευρώπη με συνδυασμένη παραγωγή 11 gigawatts.

“Λόγω της μαζικής διακοπής της δορυφορικής σύνδεσης στην Ευρώπη, η απομακρυσμένη παρακολούθηση και ο έλεγχος χιλιάδων μετατροπέων αιολικής ενέργειας είναι προς το παρόν δυνατή μόνο σε περιορισμένο βαθμό”, δήλωσε ο κατασκευαστής, η γερμανική Enercon, η οποία ανέφερε ότι τα προβλήματα ξεκίνησαν στις 24 Φεβρουαρίου, την πρώτη ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία.

“Δεν υπάρχει κίνδυνος για τις ανεμογεννήτριες” οι οποίες εξακολουθούν να παράγουν ενέργεια, αλλά δεν μπορούν πλέον να επαναρυθμιστούν εξ αποστάσεως εάν χρειαστεί, ανέφερε ο κατασκευαστής.

Έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας Πληροφοριών της Γερμανίας ανέφερε ότι είναι “πιθανό οι διακοπές να ήταν αποτέλεσμα “κυβερνοεπίθεσης”, ανέφερε η Γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Στρατιωτικοί και ειδικοί στον κυβερνοχώρο φοβούνται ότι η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ξέσπασμα κυβερνοεπιθέσεων, έναν «κυβερνο αρμαγεδδώνα» με σημαντικές συνέπειες για τους αμάχους στην Ουκρανία και τη Ρωσία, αλλά και παγκοσμίως, μέσω δευτερογενούς επίδρασης.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής έχει αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο, καθώς οι επιθέσεις που παρατηρήθηκαν φαίνεται να περιορίζονται στον αντίκτυπό τους και στο γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής τους.

Οι εταιρείες κυβερνοασφάλειας έχουν παρατηρήσει επιθέσεις στην Ουκρανία που αναπτύσσουν έναν νέο ιό που καταστρέφει τα δεδομένα, οι πραγματικές επιπτώσεις του οποίου δεν είναι ακόμη γνωστές.

Στη Ρωσία, οι θεσμικές ιστοσελίδες έγιναν απρόσιτες από το εξωτερικό, για να τους προστατεύσουν από επιθέσεις άρνησης εξυπηρέτησης (DOS) που τις καθιστούσαν τακτικά μη εφαρμόσιμες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ