Χρ. Μπουκώρος: Ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους για την κατάσταση σε Σκιάθο & Σκόπελο

0
18
Xristos Mpokoros

Από το πολιτικό γραφείο του Βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστου Μπουκώρου εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση: «Αγανακτισμένοι είναι γονείς και κηδεμόνες στα νησιά της Σκιάθου και της Σκοπέλου, καθώς τα σχολεία τους υπολειτουργούν, ένα μήνα μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς έχουν ως αποτέλεσμα οι αίθουσες να παραμένουν κλειστές και αρκετοί μαθητές δεν έχουν μπει ακόμα στην τάξη τους! Οι γονείς αγωνιούν για τα παιδιά τους, που αντί να μελετούν και να παρακολουθούν τα μαθήματα τους, έχουν μετατραπεί σε «επισκέπτες» άλλων τάξεων προκειμένου να καλύψουν τον ελεύθερο χρόνο τους, εξαιτίας των ελλείψεων εκπαιδευτικών. Θα πρέπει άμεσα να πάρει θέση για το φλέγον ζήτημα η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Δεν είναι δυνατόν να εμπαίζονται κατ’ αυτόν τον τρόπο μαθητές και γονείς στα νησιά των Σποράδων. Η Γ΄ τάξη  στο 2οΔημοτικό Σχολείο Σκιάθου δεν έχει συμπληρώσει ούτε μια ώρα μαθήματος. Στη Γλώσσα Σκοπέλου το Νηπιαγωγείο δεν λειτουργεί για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Επίσης, στο Δημοτικό Σχολείο Γλώσσας υπάρχουν μόνο δύο εκπαιδευτικοί, ο διευθυντής και μια δασκάλα.

Κατά τη χθεσινή και προχθεσινή μέρα οι γονείς στη Σκιάθο και τη Σκόπελο, αντί να ασχολούνται με τα παιδιά και τις δουλειές τους, πραγματοποίησαν γενικές συνελεύσεις προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση και να εκφράσουν την οργή τους για την αδιαφορία και την ανικανότητα του Υπουργείου Παιδείας να καλύψει ακόμη και τα στοιχειώδη. Η φετινή κατάσταση δεν έχει προηγούμενο.

Οι γονείς των δύο νησιών, πληροφορούμαστε, ότι σκέπτονται σοβαρά  να μεταβούν στο Βόλο προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Συνεχώς, αντί συγκεκριμένων απαντήσεων και λύσεων αντιμετωπίζουν αδιαφορία και άρνηση. Ας γνωρίζουν οι ιθύνοντες ότι οι κοινωνίες των νησιών μας, που προσφέρουν τα μέγιστα στην εθνική οικονομία δεν ζητούν χάρες, αλλά τα απολύτως αυτονόητα.

Καλούμε την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και κυρίως το Υπουργείο Παιδείας να πάψουν το κρυφτούλι και να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους έναντι των μαθητών και των γονέων των δύο νησιών».

«Αναρίθμητα τα κενά εκπαιδευτικών και στα σχολεία της χερσαίας Μαγνησίας»

Τονίζει σε ερώτηση ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, για τα αναρίθμητα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη χερσαία Μαγνησία. Ο βουλευτής Μαγνησίας έχει, επανειλημμένως, τονίσει στον αρμόδιο υπουργό, τις ελλείψεις δασκάλων στα σχολεία του νομού, ζητώντας την άμεση τοποθέτηση εκπαιδευτικών, εντούτοις ακόμη δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από πλευράς υπουργείου.

Στην ερώτηση του βουλευτή αναφέρονται τα εξής: «Αν και βρισκόμαστε ένα μηνά μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και ενώ θα έπρεπε να έχουν γίνει ήδη οι απαραίτητες τοποθετήσεις διδασκόντων στα σχολεία του νομού, ωστόσο, δεν έχει τοποθετηθεί ούτε ένας εκπαιδευτικός, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να μην έχουν μπει ακόμη στην αίθουσα για μάθημα.  Τα κενά που έχουν προκύψει οφείλονται σε επαπειλούμενες άδειες εκπαιδευτικών και σε αποσπάσεις τους σε φορείς.

Τα κενά που υπάρχουν στη Μαγνησία ανά ειδικότητα συνοψίζονται ως εξής: ΠΕ70 17 εκπαιδευτικοί, ΠΕ60 5, ΠΕ08 4, επίσης δύο δάσκαλοι ανά ειδικότητα στις ακόλουθες ειδικότητες ΠΕ11, ΠΕ16, ΠΕ 19-20, ΠΕ11 ΣΜΕΑ 2 δάσκαλοι και από ένας δάσκαλος στις ειδικότητες ΠΕ16 ΣΜΕΑ, ΠΕ18 ΣΜΕΑ, ΠΕ19-20 ΣΜΕΑ. Αν δεν προχωρήσει η διαδικασία κάλυψης των υπαρχόντων κενών, δεν μπορεί να γίνει και η τοποθέτηση των αναπληρωτών.

Η φετινή καθυστέρηση στην τοποθέτηση των εκπαιδευτικών είναι πρωτοφανής. Παιδιά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη την παρακολούθηση μαθημάτων. Θα πρέπει δηλαδή να φθάσουν τα Χριστούγεννα για να ξεκινήσουν τα μαθήματα στο σχολεία; Πώς θα καλυφθεί η απαιτούμενη ύλη; Πώς θα αγαπήσουν το σχολείο και τη μελέτη όλα αυτά τα παιδιά που έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, εξαιτίας της αδιαφορίας του υπουργείου; Οι τοποθετήσεις εκπαιδευτικών έπρεπε ήδη να έχουν ολοκληρωθεί, αλλά δυστυχώς αποδεικνύεται ακόμη μια φορά η εγκατάλειψη της περιφέρειας. Ακόμη και η παιδεία δεν μπορεί να διαφυλαχθεί από την απραξία και την έλλειψη προγραμματισμού. Πραγματικά, δεν έχει αναρωτηθεί κανείς μέχρι τώρα, για το τι παράδειγμα δίνουμε σε όλα αυτά τα παιδιά, που έκπληκτα παρακολουθούν ένα θέατρο του παραλόγου να  παίζεται εις βάρος τους;

Κατόπιν τούτων, Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Γιατί δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί στα κενά που έχουν προκύψει στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Μαγνησία;
  2. Πότε επιτέλους θα μπουν τα παιδιά αυτά στις αίθουσες για μάθημα;» καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ