Google: Δίνει το τριπλάσιο μερίδιο εσόδων στην Apple από τους κατασκευαστές Android

0
6

Φανερά δυσαρεστημένη ήταν η Google με την αποκάλυψη ότι πληρώνει στην Apple το 36% των εσόδων από την αναζήτηση στο Safari για να παραμείνει η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης, η οποία έγινε κατά τη διάρκεια της δίκης με το Yπουργείο Δικαιοσύνης για το μονοπώλιο του Google Search.

Αυτό συνέβη γιατί, ακούγοντας το ακριβές ποσοστό, οι υπόλοιπες κατασκευάστριες εταιρείες και λοιποί συνεργάτες θα μπορούσαν να επαναδιαπραγματευτούν τη δική τους συμφωνία. Η Google δήλωσε χαρακτηριστικά ότι δεν ήθελε να μαθευτεί αυτός ο αριθμός επειδή «θα υπονόμευε αδικαιολόγητα την ανταγωνιστική θέση της Google σε σχέση τόσο με τους ανταγωνιστές όσο και με άλλους αντισυμβαλλομένους».

Πολλοί από αυτούς τους «ανταγωνιστές και άλλους αντισυμβαλλομένους» που ανησυχεί η Google είναι κατασκευαστές Android. Όλοι αμείβονται με κάποιο ποσό από το μερίδιο των εσόδων από την αναζήτηση, αλλά βλέποντας το τεράστιο ποσό που πληρώνεται η Apple μάλλον ταράχτηκαν.

Θυμίζουμε πως, κατά τη διάρκεια της δίκης της Google με την Epic Games, αποκαλύφθηκε πως ότι το υψηλότερο επίπεδο μεριδίου εσόδων αναζήτησης για συνεργαζόμενους OEM Android είναι μόνο 12 τοις εκατό, το ένα τρίτο αυτού που πληρώνει η Google στην Apple. Όσον αφορά το συνολικό ποσό μετρητών, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι η Apple λαμβάνει περισσότερα χρήματα συνολικά από πολλές μικρότερες εταιρείες, αλλά το ότι κάθε χρήστης της Apple αξίζει τρεις φορές περισσότερο από έναν χρήστη Android είναι μια νέα οπτική στο ζήτημα.

Το χάσμα αυτό έχει πιθανώς να κάνει με το πόσο νιώθει ότι απειλείται η Google από την εκάστοτε εταιρεία. Η Apple έχει ήδη αποδείξει ότι έχει τη δύναμη να εγκαταλείψει μια καθιερωμένη υπηρεσία Google και να τρέξει μόνη της ένα πρόγραμμα αναζήτησης.

Ένα παράδειγμα είναι το Apple Maps, το οποίο αντικατέστησε το Google Maps ως προεπιλεγμένη εφαρμογή στο iOS και, σύμφωνα με κατάθεση του Michael Roszak, αντιπροέδρου Οικονομικών της Google, μείωσε το mobile traffic του Google Maps κατά 60% κατά την κυκλοφορία του. Ο Roszak δήλωσε ότι η Google χρησιμοποιεί την κυκλοφορία του Apple Maps ως “ένα δεδομένο” κατά την εκτίμηση πώς θα πήγαινε μια αλλαγή στην αναζήτηση της Apple. Κανείς στην πλευρά του Android δεν έχει αυτού του είδους την επιρροή. Υπάρχει επίσης η σκέψη ότι οι χρήστες της Apple είναι γενικά πιο εύποροι από τους χρήστες Android, καθιστώντας τους πιο επιθυμητούς πελάτες για να κλικάρουν σε διαφημίσεις.

Στο Android, η Google έχει διαφορετικές πληρωμές τρίτων ανάλογα με το πόσες εφαρμογές Google υπάρχουν στα τηλέφωνα. Όπως αποκαλύπτεται σε έγγραφα της δίκης με την Epic, το “Premier Device Program” του Android προσφέρει 12 τοις εκατό έσοδα αναζήτησης σε συσκευές με “αποκλειστικότητα Google και προεπιλογές για όλες τις βασικές λειτουργίες” και χωρίς ανταγωνιστικά καταστήματα εφαρμογών. Οι μεγάλοι συμμετέχοντες σε αυτό το πρόγραμμα είναι η Motorola, η LG και η HMD (ή τουλάχιστον ήταν μέχρι πρόσφατα), οι οποίες είχαν τουλάχιστον το 98 τοις εκατό των συσκευών τους να πληρούν τις προϋποθέσεις. Άλλες μάρκες όπως η Xiaomi, η Sony, η Sharp και η BBK (στην οποία ανήκουν OnePlus, Oppo και Vivo) ήταν στο 70%.

Οι συνεργάτες Android δεν έχουν μόνο έσοδα από αναζήτηση, αφού παίρνουν μερίδιο από τις πωλήσεις εφαρμογών Google Play και των διαφημίσεων που προβάλλονται στις συσκευές τους.

Θα παρατηρήσατε ότι από τη λίστα απουσιάζει η Samsung, η οποία, ως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής Android, έχει τη δική της συμφωνία με την Google. Η μόνη εικόνα που έχουμε για τα ποσοστά πληρωμής της είναι ένα συνολικό ποσό, όπως ότι η Samsung πληρώθηκε 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε τέσσερα χρόνια για να διατηρήσει το Google Play ως το προεπιλεγμένο κατάστημα. Αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί πώς υπολογίστηκε αυτό, η Apple λαμβάνει μια εφάπαξ πληρωμή 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως συν το μερίδιο εσόδων 36%. Η Samsung έχει στο παρελθόν απειλήσει να αφήσει το Google Search για το Bing αλλά μόνο η ίδια η εταιρεία γνωρίζει εάν το έκανε για να πετύχει καλύτερες διαπραγματεύσεις ή αν το εννοούσε πραγματικά.

Ο Pichai δικαιολόγησε πρόσφατα το τεράστιο χάσμα μεταξύ των ποσών λέγοντας ότι η Google πρέπει να μοιράζεται τα έσοδα από το Android με τους παρόχους, ενώ αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση της Apple.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ